5.10.2007 klo 09:02
Lausunto

Tekijänoikeusselvitys

Valtioneuvoston kanslia

Valtioneuvoston kanslia on pyytänyt Suomen Yrittäjät ry:ltä lausuntoa otsikkoasiassa. Suomen Yrittäjät lausuu asiasta kunnioittavasti seuraavaa:

Lausuntopyynnössä pyydetään keskittymään kysymykseen teollis- ja tekijänoikeustoimintojen siirtämisestä työ- ja elinkeinoministeriöön. Suomen Yrittäjät pitää tärkeänä kaikkien immateriaalioikeuksien hallinnon keskittämistä samaan ministeriöön. Suomen kilpailukyvyn kannalta aivan keskeistä on saada pk-yritykset tietoisiksi immateriaalioikeuksista, niiden antamista mahdollisuuksista liiketoiminnan kehittämiselle ja innovaatioiden suojaamiselle. On syytä muistuttaa, että yli puolet pk-yrityksistä ei hyödynnä lainkaan immateriaalijärjestelmän suojausmahdollisuuksia, johon myös tekijänoikeus kuuluu. Lisäksi noin 40 % tuotekehityspanoksesta on päällekkäistä eli kehitetään ja keksitään jo olemassa olevaa. Tämä merkitsee, että Suomessa on noin 1,5 – 2,5 miljardia huonosti sijoitettua euroa. Innovaatiopolitiikan toinen haaste on ideoiden saattaminen markkinoille kaupalliseksi toiminnaksi.

Mainittuihin haasteisiin tarttuminen onnistuu parhaiten, kun kaikkia immateriaalioikeuksia hallinnoidaan samassa ministeriössä. Tällöin voidaan tehokkaasti hyödyntää myös TEM:n alaisuudessa toimivia TE-keskuksia, jotka voivat antaa neuvontaa ja tukea yrityksiä kaikissa innovaatioihin ja immateriaalioikeuksiin liittyvissä asioissa. Korostamme, että tekijänoikeus on osa immateriaalijärjestelmän kokonaisuutta ja sen antama suoja voi kohdistua täysin samoihin tuotteisiin kuin muutkin immateriaalioikeudet. Tuotteiden suojaus toteutetaan useimmiten matriisinomaisesti siten, että usealla suojamuodolla pyritään suojaamaan samaa tuotetta.

Näin ollen immateriaalijärjestelmää kehitettäessä keskeistä on, että se mahdollistaa innovaatioiden syntymisen ja niiden tehokkaan hyödyntämisen nimenomaan pk-sektorilla, jonka potentiaali järjestelmän hyödyntäjänä on valtava. Kansallisen innovaatio- ja IPR-strategian valmistelussa on välttämätöntä tarkastella immateriaalijärjestelmää kokonaisuutena. Strategioiden toteuttaminen käytännössä ei ole tehokkaasti mahdollista, mikäli immateriaalioikeuksien hallinnointi on pirstoutunut.

Tekijänoikeusteollisuus on taloudelliselta volyymiltään erittäin huomattava teollisuuden ala, mikä myös puoltaa tekijänoikeuksien hallinnon siirtämistä työ- ja elinkeinoministeriöön. Selvityksessäkin on todettu, että 20 % pk-yrityksistä on tuottanut asiakkailleen sisältöpalveluita.

Vaikka immateriaalioikeuksien hallinnointi keskittäisiin työ- ja elinkeinoministeriöön, ei tämä johda kulttuuriarvojen väheksymiseen. Tekijänoikeus kattaisi ja suojaisi edelleen kaikkea luovaa toimintaa. Hallitusohjelman tavoite luovan talouden vahvistamisesta ja kulttuurin kansantaloudellisen merkityksen lisäämisestä edistämällä kulttuurivientiä ja –yrittäjyyttä onnistuu parhaiten, kun tekijänoikeuksien taloudellinen merkitys tunnistetaan ja tunnustetaan. Kulttuurivienti on sekin liiketoimintaa siitä huolimatta, että siihen sisältyy merkittäviä kulttuuriarvoja, joita hallinnon siirron jälkeenkään ei tarvitse nähdä pelkästään taloudellisten arvojen kautta. Mielestämme tekijänoikeuksien taloudellinen näkökulma ja kulttuurinäkökulma eivät ole ristiriidassa keskenään, vaikka tällaista argumentaatiota onkin keskusteluissa esitetty.

Immateriaalioikeuksien kokonaisvaltainen tarkastelu ja kehittäminen on kaikkien etu. Julkistetut tiedot TEM:n organisaatiorakenteesta osoittavat, että perustettava ministeriö on selkein ja tehokkain taho hallinnoimaan immateriaalioikeuksien kokonaisuutta. Korostamme, että uudessakin hallintoympäristössä tekijänoikeuksien asiantuntijaresurssit pitää turvata hyödyntämällä täysimääräisesti nykyistä tekijänoikeusasioiden korkeatasoista osaamista.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Jussi Järventaus
toimitusjohtaja

Janne Makkula
lainopillinen asiamies