25.9.2002 klo 14:43
Lausunto

Valtiontilintarkastajien vuoden 2001 kertomuksen valmistelu maa- ja metsätalousministeriön hallinnonalan osalta

Eduskunta
Valtiontilintarkastajien kanslia

Suomen Yrittäjät esittää kommentteinaan asiakohdassa mainitusta kertomusluonnoksesta seuraavan:

Kertomusluonnoksessa on korostettu ministeriöiden, aluehallintoviranomaisten ja paikallisten toimijoiden yhteistyötä. Luonnoksessa katsotaan, että yhteistyötä olisi edelleen syvennettävä ja tehostettava. Keskeisenä yhteistyökysymyksenä pidetään eri hallinnonalojen toimenpiteiden yhteisvaikutusten arviointia aluetasolla. Edelleen luonnoksessa katsotaan, että yrityshankkeiden määrää kehittämistoimenpiteiden kokonaisuudesta tulisi lisätä ja huolehtia siitä, että yrityshankkeissa on riittävä yrittäjien edustus.

Suomen Yrittäjät yhtyy kaikkiin yllä mainittuihin kertomusluonnoksen näkemyksiin seuraavin lisäyksin. Aluekehitysviranomaisten ja yritysten aidon yhteistyön lisääminen on koko aluekehitysjärjestelmämme suurin haaste. Yrittäjäkentällä on nykyisestä yhteistyöstä eri alueilla sekä hyviä että huonoja kokemuksia. Yhteistä kuitenkin on, että aluekehityksen katsotaan yleisesti olevan liian viranomais- ja järjestelmävetoista. Ensi vuoden vaihteessa voimaan tulevan aluekehityslakiuudistuksen odotetaan tuovan parannusta käytännön yhteistyön toimivuuteen. Onkin tärkeätä tarkoin seurata, kuinka lakiuudistus vaikuttaa käytännön tasolla.

Aluekehityslakiesityksen käsittelyn yhteydessä eduskunnan hallintovaliokunta kiinnitti huomiota tarpeeseen kehittää valtion talousarvion laadintamenettelyä siten, että valtion varojen käytön aluekehitysvaikutukset tulisivat kattavammin ja läpinäkyvämmin arvioitua sekä etukäteen että jälkikäteisenä arviointina. Suomen Yrittäjät on eri yhteyksissä – mm. hallituksen esityksen eduskuntakäsittelyssä – kiinnittänyt voimakasta huomiota samaan asiaan. Tämänkin vuoksi on todettava, että tilintarkastuskertomus on sisällöltään oikeansuuntainen.

Arvioitaessa eri hallinnonalojen aluekehitystoimenpiteiden vaikutuksia on tärkeätä kiinnittää niiden yhteisvaikutusten ohessa riittävästi huomiota kunkin toimenpidekokonaisuuden vaikutuksiin. Tavoitteena tulee olla, että alueiden kehittämisinstrumentit ovat mahdollisimman kilpailukykyisiä. Tästä syystä menetelmien, joiden perusteella toimenpiteiden vaikutuksia arvioidaan, tulee olla mahdollisimman yhdenmukaiset. Jos arviointitavat ovat eri hallinnonaloilla erilaisia, tulosten vertaileminen ja järjestelmien kehittäminen eivät perustu riittävän täsmällisiin tietoihin.
Myös huomautus yrityshankkeiden ja yritysedustuksen lisäämisen tarpeesta on oikeaan osuva ja yleistettävissä koskemaan kaikkea aluekehittämistä. Haaste on suuri sekä hallinnolle että yrityksille ja niitä edustaville järjestöille. Se on kuitenkin ainoa tie matkalla kohti alueen omista tarpeista lähtevää, tehokkaasti alueen osaamista ja kilpailukykyä vahvistavaa kehitystyötä.

SUOMEN YRITTÄJÄT RY

Antti Neimala
johtaja