YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
E-lasku alentaa tuntuvasti pk-yrityksen laskutuskuluja
E-laskuun siirtyminen ja uusien e-laskupalvelujen ottaminen pankista nostaa pankkipalvelumaksuja. Samalla syntyy kuitenkin säästöjä, sillä sen jälkeen ei tarvitse lähettää paperisia laskuja, joiden lähettämiseen tarvitaan kirjekuori ja postimerkki. Lisäksi työaikaa säästyy niin laskua lähetettäessä kuin maksettaessa. Syntyvät säästöt ovat merkittävästi suuremmat kuin palvelumaksujen nousu, Suomen Yrittäjien ekonomisti Harri Hietala kertoo.
Suomen Yrittäjien tekemässä selvityksessä on ensimmäistä kertaa kerätty pankeista tiedot e-laskutuksen ja verkkomaksupainikkeiden hinnoista. E-laskupalveluita tarjoavat myös muut kuin pankit.
Lähetettävien ja vastaanotettavien e-laskujen hinnat vaihtelevat 15–60 senttiin kappaleelta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta. Useimmat pankit perivät e-laskupalveluista myös kuukausimaksuja, ja palveluun liittyy käyttöönottomaksuja.
E-laskun hinnan vertailukohdaksi voi ottaa postimaksun. Esimerkiksi edullisin toisen luokan postimaksu enintään 50 gramman kirjeeltä (60 senttiä) on lähetettävän e-laskun palvelumaksua suurempi. Tämän lisäksi tulevat muut säästöt, joista suurin on säästyvä työaika.
Suomen Yrittäjien arvion mukaan vielä suuremmat säästöt e-laskusta syntyy, jos e-laskutus kytketään osaksi yrityksen kirjanpitoa ja muuta tietohallintoa niin, että erillistä tietojen syöttöä atk-järjestelmiin voidaan vähentää. Jos kirjanpito ja tietohallinto ulkoistetaan, yrittäjän on syytä huolehtia siitä, että myös hänelle syntyy taloudellista hyötyä automatisoituvasta tietojenkäsittelystä.
Verkkomaksupainikkeen käyttöönotosta peritään useissa pankeissa käyttöönottomaksu. Verkkomaksupainikkeen hinnoitteluperiaatteet ovat samat kaikissa pankeissa. Yleisin kuukausimaksu on 10 euroa. Vastaanotetusta maksusta peritään yleisimmin 34–35 senttiä.
Lähtevien maksujen hinnat (0–20 senttiä) ovat matalampia kuin saapuvien (0–50 senttiä) ja viitteettömien maksujen hinnat ovat selvästi (3–5 kertaa) korkeampia kuin viitteellisten.
Asiakkaan pankkikorttimaksu maksupäätteellä tuo yritykselle keskimäärin 3 sentin kustannuksen. Päiväkassan laskennasta pankit laskuttavat kertamaksun sekä usein myös setelien ja kolikoiden määrään tai arvoon perustuvan lisämaksun. Useilla pankeilla on myös kiinteähintaisia paketteja.
Yhden henkilön palkan maksusta aiheutuu 0–13 senttiin kustannus. Paperisesta tiliotteesta pankit perivät 1,20–1,70 euroa. Yhdellä pankilla ensimmäinen tiliote on ilmainen. Sähköiset tiliotteet ovat pääsääntöisesti ilmaisia. Joissakin pankeissa ja tietyissä tapauksissa ne maksavat 10–50 senttiä kappale. Verkkopankkien ja pankkiyhteysohjelmien kuukausikustannukset ovat 3–20 euroa.
Vuodesta 2007 listapalvelumaksut eivät ole muuttuneet muutamaa pientä poikkeusta lukuun ottamatta.
Suomen Yrittäjät on vertaillut pankkien listahintoihin perustuvia palvelumaksuja helmikuussa 2008 tehdyllä kyselyllä. Kyselyssä olivat mukana Nordea, OP-Pohjola, Sampo, Aktia, Handelsbanken ja Ålandsbanken. Selvityksessä esiintyvät listahinnat ovat 2.1.2008 voimassa olleita hintoja. Osalla pankkiryhmistä hinnat ovat ohjeellisia ja vaihtelevat paikallispankeittain.
Suomen Yrittäjien tekemä Pankkien palvelumaksut 2008 –selvitys kokonaisuudessaan on saatavissa
http://www.yrittajat.fi/pankkien_palvmaksut2008
Lisätietoja:
Suomen Yrittäjät, ekonomisti Harri Hietala, p. (09) 2292 2845, 0500 789 906, harri.hietala@yrittajat.fi ja viestintäpäällikkö Jarmo Hyytiäinen, p. 050 555 99965