YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.1.2014 klo 17:09
Tiedote

Hankintojen jakamista koskeva velvoite tervetullut – pk-yritysten pääsyä markkinoille halutaan edistää

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään uuden julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön. Pienten ja keskisuurten yritysten kannalta uudistus on tärkeä. Julkisiin hankintoihin käytetään kaikkiaan noin 20 prosenttia EU-maiden bruttokansantuotteesta.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään uuden julkisia hankintoja koskevan lainsäädännön. Pienten ja keskisuurten yritysten kannalta uudistus on tärkeä. Julkisiin hankintoihin käytetään kaikkiaan noin 20 prosenttia EU-maiden bruttokansantuotteesta. Julkisiin hankintoihin pääsy on ollut pk-yrityksille vaikeaa. Euroopan parlamentti pyrki korjaamaan tilannetta muun muassa hyväksymällä uuden säännöksen, joka edellyttää hankintojen jakamista pk-yrityksille sopiviin osiin. – Keskeinen syy pk-yritysten vaikeuksiin markkinoille pääsemisessä on ollut hankintojen keskittyminen. Ostot on tehty niin isoina kokonaisuuksina, että ne ovat olleet pienten yritysten ulottumattomissa. Vaatimus hankintojen jakamisesta pienempiin osiin on tervetullut, johtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä sanoo.
Sääntelytulva ei tyrehdy
Uusi laki on kokonaisuudessaan massiivinen. Sääntelyä on pyritty yksinkertaistamaan, mutta tämä tuskin onnistuu. Uutta sääntelyä on luotu paljon esimerkiksi hankintojen ympäristö- ja sosiaalisista vaatimuksista. Neimalan mukaan sääntelyn paisuminen on pk-yrityksille ongelma, sillä niillä ei usein ole riittäviä resursseja monimutkaisten ja työläiden tarjousasiakirjojen laatimiseen.
– Olisi ollut linjakasta säilyttää hankintadirektiivi nimenomaan hankintamenettelyä koskevana lakina. Nyt mukaan on tuotu muita tavoitteita, kuten työntekijöiden suojelu, ympäristön suojelu ja alihankintaketjujen tarkempi kontrolli. Ne hämärtävät direktiivin varsinaisia tavoitteita ja siksi uudet säännökset ovat pettymys, Neimala kritisoi.
Voimaan vuoden 2016 aikana
Muutokset on vielä hyväksyttävä ministerineuvostossa. Sen jälkeen alkaa kahden vuoden määräaika, jonka kuluessa direktiivi on saatettava voimaan kaikissa jäsenmaissa. Suomessa työ on jo aloitettu: työ- ja elinkeinoministeriö asetti valmistelu- ja ohjausryhmän valmistelemaan direktiiviuudistuksesta johtuvia muutoksia 11.11.2013. Ryhmien määräaika päättyy 1.5.2016.

Avaa pop-up -ikkuna