17.7.2013 klo 11:00
Tiedote

Järventaus: Kilpailukykyä on parannettava leikkaamalla tekemättömän työn kustannuksia – lomarahat ja pekkaset pois!

Suomi on vaarallisella vajoamisen uralla, ja työpaikkoja häviää. Osasyynä on suomalaisen kilpailukyvyn hiipuminen. Yritykset maksavat huimia summia tekemättömästä työstä. Tähän tarvitaan muutos, vaatii Suomen Yrittäjien Jussi Järventaus.

Suomi on vaarallisella vajoamisen uralla, ja työpaikkoja häviää. Osasyynä on suomalaisen kilpailukyvyn hiipuminen. Yritykset maksavat huimia summia tekemättömästä työstä. Tähän tarvitaan muutos, vaatii Suomen Yrittäjien Jussi Järventaus.

— Kilpailukyvyn palauttaminen ei onnistu hienosäädöllä. On luovuttava totutusta ajattelusta. Tarvitaan vaikuttavia toimia mm. tuotantokustannusten alentamiseksi ja työpanoksen määrän lisäämiseksi, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoi SuomiAreena –tilaisuudessa Porissa.

Vaikka tuotanto supistuu, työvoimakustannukset jatkavat nousuaan. Siksi Järventaus vaatii uudistuksia, jotka alentavat työvoimakustannuksia nopeasti. Yksi keino on leikata tekemättömän työn kustannuksia.

— Työnantajayrittäjä maksaa työntekijöille vuosilomapalkan, lomarahan, arkipyhäkorvauksia, nk. pekkaskorvauksia, sairaus- ja perhevapaakorvauksia ilman, että työntekijän työpanos on käytettävissä, Järventaus listasi.

Järventauksen mukaan ainakin lomarahoista ja pekkaspäiväkorvauksista luopumalla parannettaisiin kilpailukykyä ja säilytettäisiin työpaikkoja.

— Pelkästään lomarahoista luopuminen alentaisi yritysten vuotuisia työvoimakustannuksia noin kuudella prosentilla, Järventaus arvioi.

Alkuvaiheessa uudistus merkitsisi siis palkkojen alentumista.

— Kilpailukyvyn parantuessa ja taloustilanteen kohentuessa tilanne tasapainottuisi, sillä silloin on mahdollista korottaa tehdystä työstä maksettavia palkkoja. Vapaa-ajan korvausten vähentäminen myös lisäisi työpanosta, sillä halukkuus töistä poissaoloon pienenisi, Järventaus sanoi.

— Yritysjohdon ja omistajien tulee luonnollisesti näyttää esimerkkiä ja tinkiä omastaan. Yrittäjien osalta näin tapahtuukin, sillä vaikeuksissa yrittäjän oma tilipussi joustaa lähes aina ensin.

Tarvitaan muutoksia työehtosopimuksiin Tekemättömän työn palkkojen leikkaaminen edellyttäisi työehtosopimusten muutoksia. — Toivottavasti työmarkkinaosapuolet näkevät tilanteen vakavuuden ja ryhtyvät toimiin. Jos niin ei käy, myös lainsäätäjällä on vastuunsa, Järventaus sanoi. Hän vaatii työlainsäädäntöön säännöstä, joka sallii poiketa työehtosopimusten määräyksistä yritystasolla, kun yrittäjä ja työntekijät sopivat asiasta yhdessä. Se auttaisi sovittamaan palkanmuodostuksen ja muut työehdot yrityksen todellisen palkanmaksuvaran mukaan. — Vapaa-ajan korvausten leikkaaminen toki kouraisisi syvältä suomalaisia työelämätottumuksia ja aiheuttaisi voimakkaita vastareaktioita. Etenkin pienen yrittäjän näkökulmasta työnantajan vastuut työntekijöistä ovat kuitenkin paisuneet tolkuttomiksi. Järventauksen mukaan ehdotettuja toimia tarvitaan, jotta elintaso ei romahda. — Joudumme kysymään, kumpi on tärkeämpää, vapaa-ajan korvaus vai työpaikka.