20.6.2012 klo 15:23
Tiedote

Koulutuspäiväkiistassa järkevä lopputulos

Jos työnantaja ja työntekijät ovat yhtä mieltä siitä, että yrityksessä ei ole tarvetta lisäkoulutukseen, suunniteltu laki ei aiheuta yrityksessä mitään toimenpiteitä.

Syksyn 2011 raamitupon koulutuspäiväkirjauksen toteutus vaikuttaa Suomen Yrittäjien näkökulmasta järkevältä. Työ- ja elinkeinoministeriön asettama työryhmä esittää uutta lakia osaamisen kehittämisestä. Lain tavoitteena on kehittää työntekijöiden osaamista vastaamaan työn vaatimuksia. Osaamisen kehittämiseen kannustetaan keinoin, jotka sopivat yritysten normaaliin toimintaan.

Työnantajille ei ole tulossa velvollisuutta järjestää kolmen päivän palkallista koulutusta jokaiselle työntekijälle joka vuosi, mitä vielä syksyllä joillakin tahoilla vaadittiin. Jos uhkakuvat kolmen päivän subjektiivisesta koulutusvapaasta vuosittain olisivat toteutuneet, olisivat kustannukset olleet pienille yrityksille huomattavat. Pelkät palkkauskustannukset koulutuspäiviltä olisivat merkinneet keskimääräisillä palkkaustasoilla esimerkiksi kahdeksan työntekijän yrityksessä lähes 4000 euron kustannuksia vuodessa.

– Ja sen päälle olisi tietenkin ollut laskettava kouluttamisesta maksettavat palkkiot samoin kuin menetetty tuotanto, johtaja Rauno Vanhanen Suomen Yrittäjistä huomauttaa.

Vanhanen oli mukana asiaa valmistelleessa työryhmässä.

Lopputulos sopii hyvin yhteen kansainvälisten vertailutietojen kanssa.

– Suomi on OECD:n ja EU:n terävintä kärkeä työn yhteydessä tapahtuvassa kouluttamisessa. Tästä huolimatta on tietenkin syytä edelleen kehittää omaa osaamistamme ja samalla yritysten kilpailukykyä, Vanhanen sanoo.

Lain tarkempi jatkovalmistelu käynnistyy heti, sillä useita yksityiskohtia on vielä auki. Uudistuksesta ei kuitenkaan näyttäisi seuraavan yrityksille uusia byrokratiavelvoitteita. Jos työnantaja ja työntekijät ovat yhtä mieltä siitä, että yrityksessä ei ole tarvetta lisäkoulutukseen, suunniteltu laki ei aiheuta yrityksessä mitään toimenpiteitä.

Työryhmässä on luonnosteltu mahdollisuutta opintovapaan kaltaiseen koulutusvapaaseen sellaiselle työntekijälle, joka ei ole kolmeen vuoteen päässyt koulutukseen. Koulutusvapaa olisi yrittäjän kannalta palkaton jakso ja merkitsisi pientä tarkistusta nykyiseen opintovapaajärjestelmään.

Lakiesitys on kokonaisuudessaan arvioitavissa elokuussa, ennen hallituksen budjettiriihen linjauksia.

Lisätiedot
johtaja Rauno Vanhanen, Suomen Yrittäjät, p. 0500 416 937, rauno.vanhanen@yrittajat.fi