YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Mitä saimme aikaan alkuvuonna 2015?
Suomen Yrittäjien tärkein tehtävä on kertoa päättäjille, mitä uudistuksia pitää tehdä tai olla tekemättä, jotta yritykset pystyvät toimimaan mahdollisimman hyvin. Tämä työ on pitkäjänteistä ja usein hidasta. Parannusta yrittäjien arkeen saadaan kuitenkin aikaan koko ajan.
Alkuvuonna 2015 Suomen Yrittäjien työssä korostui eduskuntavaali- ja hallitusohjelmavaikuttaminen.
Tässä lista yrittäjien toimintaan vaikuttavista muutoksista, jotka varmistuivat alkuvuonna 2015 ja katsaus vaikutuksestamme eduskuntavaaleihin ja hallitusohjelmaan.
Apua pienyrittäjille: Pääsääntöinen maksuehto jatkossa 30 päivää
Laki kaupallisten sopimusten maksuehdoista muuttui vappuna siten, että maksuaika elinkeinonharjoittajien välisissä saatavissa saa ylittää 30 päivää vain, jos siitä on nimenomaisesti sovittu. Ennen raja oli 60 päivää. Suomen Yrittäjät teki loppuvuonna 2013 oikeusministeriölle aloitteen lain muuttamisesta niin, että kaupallisten sopimusten maksuajat saisivat olla korkeintaan 30 päivää. Jos lakiuudistus ei lyhennä yritysten välisiä maksuaikoja, lainsäädäntöä pitää tiukentaa.
Arvonlisäveron liukuvan alarajahuojennuksen katto nousee
Arvonlisäveron liukuvan alarajahuojennuksen kattoa nostetaan nykyisestä 22 500 eurosta 30 000 euroon ensi vuoden alusta lähtien. Liukuva alarajahuojennus otettiin aikanaan arvonlisäverolakiin Suomen Yrittäjien ehdotuksesta. Huojennusalueen laajentaminen on tarpeellinen liikahdus oikeaan suuntaan. Se keventää työvaltaisten yritysten alv-rasitusta ja helpottaa näin pienyritysten asemaa. Suomen Yrittäjien mukaan alarajahuojennuksen tulisi päättyä jatkossa vasta 50 0000 euron liikevaihdolla.
Perintö- ja lahjaveron maksuaikaa pidennettiin – helpottaa hieman sukupolvenvaihdoksia
Stubbin hallitus muutti perintö- ja lahjaverolakiin sisältyviä sukupolvenvaihdoshuojennuksia niin, että veron korotonta maksuaikaa pidennettiin viidestä vuodesta seitsemään vuoteen. Pidennys astui voimaan 1.6.2015. Päätös helpottaa hieman sukupolvenvaihdoksia, kun jatkaja voi rahoittaa veronmaksua yrityksestä saatavilla ansioilla. Se ei kuitenkaan ratkaise täysin omistajanvaihdoksiin liittyviä pulmia. Maksuajan pidennyksestä hyötyvät vain ne, jotka pääsevät huojennusten piiriin (edellytyksenä mm. 10 prosentin omistusvaatimus).
Pienet ja keskisuuret yritykset tasaveroisiksi kaavoituksessa
Maankäyttö- ja rakennuslaki muuttui huhtikuussa siten, että kaikilla kaavatasoilla on edistettävä kilpailua. Muutoksella pyritään siihen, että kaavapäätöksissä ei suosita isompia toimijoita pienempien kustannuksella. Tämä oli Suomen Yrittäjien pitkäaikainen tavoite: Suomen Yrittäjät on vaatinut, että pieniä ja keskisuuria yrityksiä kuullaan enemmän maankäyttö- ja tontinluovutusprosesseissa, ja järjestö on ajanut sitä vahvasti.
Ympäristölupaprosessit sujuvammiksi – byrokratian purkamista pitää jatkaa
Ympäristölupien automaattisista määräaikaistarkistuksista luovuttiin vappuna. Maa-ainesluvan ja ympäristöluvan menettelyt yhdistetään ensi vuoden heinäkuussa. Uudistuksen arvioidaan vähentävän lupahakemuksia noin 20 prosentilla. Suomen Yrittäjät on arvostellut päällekkäisiä ja hitaita lupakäytäntöjä ja vaatinut epätarkoituksenmukaisen lupasääntelyn purkamista. Lakiuudistus on siis askel oikeaan suuntaan.
Lähes neljännes kansanedustajista yrittäjätaustaisia
Suomen Yrittäjien #Työn_tekijä-eduskuntavaalikampanja onnistui hyvin. Kampanja vaikutti osaltaan siihen, että yrittäjyydestä puhuttiin näissä vaaleissa poikkeuksellisen paljon. Tarjosimme myös paljon tietoa yrittäjyydestä puolueille ja ehdokkaille ja rohkaisimme yrittäjiä äänestämään. Yrittäjämyönteisyys näkyi vaaleissa, sillä lähes neljännes kansanedustajista on yrittäjätaustaisia.
Yrittäjyys vahvasti hallitusohjelmassa
Suomen Yrittäjien keskeiset tavoitteet ovat hyvin esillä pääministeri Juha Sipilän hallituksen ohjelmassa varsin hyvin esillä. Kirjausten saaminen paperilta käytäntöön vaatiikin järjestöltämme edelleen vahvaa panosta.
Paikallista sopimista tarkoitus lisätä
Suomen Yrittäjien pitkäaikainen tavoite paikallisen sopimisen lisäämisestä työlainsäädäntöä muuttamalla on kirjattu hallitusohjelmaan selvästi. Kirjauksissa huomioidaan erityisesti pk-yritysten työllistämishalukkuuteen myönteisesti vaikuttavat uudistukset, erityisesti työllistämiskynnyksen madaltaminen. Tavoitteena on, että yrittäjä ja työntekijät voivat keskenään sopia kilpailukyvyn parantamisesta, työllisyyden vahvistamisesta ja työsuhteen ehdoista laajemmin kuin nykyään. Hallitus asettaa selvitysmiehen, joka laatii ehdotuksen paikallisen sopimisen kehittämisestä 15.10.2015 mennessä.
Yrittäjävähennys menossa läpi
Muille yritysmuodoille kuin osakeyhtiöille toteutettava viiden prosentin yrittäjävähennys on ideoitu Suomen Yrittäjissä.
Maksuperusteinen arvonlisäverotus toteutumassa
Mahdollisuus maksaa arvonlisävero vasta, kun raha on tullut kassaan, oli Suomen Yrittäjien aloite. Asiaa ajettiin vahvasti ennen vaaleja. Sitä kutsutaan maksuperusteiseksi arvonlisäverotukseksi.
Investointeja edistävä varausjärjestelmä ja tappiovähennysoikeuden laajennus ohjelmassa
Kirjaus investointeja edistävästä varausjärjestelmästä on oikea askel. Lupaus laajentaa tappiovähennysoikeutta joustavoittaa verotusmenettelyitä. Nämäkin Suomen Yrittäjien ajamia asioita.
Sukupolvenvaihdoksiin helpotusta
Suomen Yrittäjät vaati perintö- ja lahjaveroon päättyneellä vaalikaudella tehtyjen kiristysten perumista. Tuona aikana perintö- ja lahjaverotusta kiristettiin kolmesti. Hallitusohjelmaan tulikin kirjaus, että sukupolvenvaihdoksia edistetään perintöveroa keventäen, ja arvioidaan muut kehittämistarpeet. Keventämisen sekä laadittavan arvion aikataulu on vielä avoin.
Työllistämistä luvataan helpottaa
Hallitus aikoo toteuttaa uudistuksia, jotka madaltavat työllistämisen kynnystä, lisäävät yritysten kasvuhalua ja parantavat työntekijöiden kykyä sopeutua muutoksiin: Hallitus lupaa pidentää koeaikaa, mahdollistaa alle vuoden määräaikaisen työsuhteen ilman eri perustetta ja joustavoittaa takaisinottovelvoitetta irtisanomistilanteessa.
Oppisopimuskoulutuksen tarjoaminen tulossa yrittäjälle taloudellisesti kevyemmäksi
Hallitusohjelmassa luvataan uudistaa oppisopimuskoulutusta niin, että työnantajille aiheutuvaa hallinnollista ja taloudellista taakkaa kevennetään. Tämä ajatus on lähtöisin Suomen Yrittäjistä. Kutsuimme mallia nimellä koulutussopimus.
Lomasairastamiseen tulossa omavastuuta
Sairauspoissaoloja ja sairausriskin vaikutuksia työnantajalle on tarkoitus vähentää sisällyttämällä viiden viikon ja sitä pidempiin vuosilomiin kuuden päivän omavastuu vuosilomalla sairastumisesta. Suomen Yrittäjät esitteli tämän mallin päättäjille.
Yksinyrittäjien asemaan luvassa kohennusta
Yrittäjävähennys ja maksuperusteinen arvonlisäverotus lisäisivät myös yksinyrittäjien toimintamahdollisuuksia. Hallituksen työelämän rakenteiden uudistamiseen ja työllistämisen kynnyksen alentamiseen liittyvät kirjaukset alentavat toteutuessaan yksinyrittäjän kynnystä palkata ensimmäinen työntekijä. (Ks. kohdat yllä)
Työn verotus kevenemässä
Työn verotuksen keventäminen tukee ostovoimaa ja kannustaa työn tekemiseen.
Sääntelyyn tulossa tolkkua
Suomen Yrittäjät on jo vuosia tehnyt esityksiä sääntelyn parantamiseksi ja karsimiseksi. Nyt nämä tavoitteet on mainittu hallitusohjelmassa useassa kohdassa. Olennaista on, että hallitus on linjannut konkreettisia toiminnallisia tavoitteita, ei pelkkiä periaatteita: hallitus sitoutuu perkaamaan nykyiset säädökset ja purkamaan normeja sekä arvioimaan säädösten ja normien vaikutukset. Konkreettinen lupaus on, että julkinen hallinto sitoutuu kysymään samaa tietoa kansalaisilta ja yrityksiltä vain kerran.
Lupaprosesseja luvattu sujuvammiksi
Suomen Yrittäjät kannattaa lupa- ja valitusprosessien sujuvoittamista. Yritysten investointi- ja elinkeinohankkeiden käynnistämistä nopeutettaisiin yhdistämällä ympäristölliset lupa- ja maankäyttömenettelyt sekä näihin liittyvä muutoksenhaku yhdeksi kokonaisuudeksi (ns. yhden luukun periaate).
Julkisen talouden tasapainottamiseen realistinen suunnitelma
Hallitus lupaa tehdä päätökset koko 10 miljardin euron kestävyysvajeen kattamiseen tarvittavista säästöistä ja rakenteellisista uudistuksista. Julkisen talouden tasapainottaminen oli yksi Suomen Yrittäjien päätavoitteista, koska vain niin saadaan tilaa yrittäjyydelle ja esimerkiksi verotuksen keventämiselle. Julkisen talouden sopeutus on mittaluokaltaan riittävä ja luo uskoa investoinneille, koska sopeutustoimet painottuvat selkeästi säästöihin, eikä verotus kiristy.
Valinnanvapaus ja palveluseteli yleistymässä sote-uudistuksessa
Suomen Yrittäjät on korostanut, että sosiaali- ja terveyspalvelu-uudistuksen tavoitteena pitää olla kustannustehokkuuden lisääminen. Tämä sekä tuotantokustannusten ja laadun läpinäkyvyyden toteuttaminen näkyvät hallitusohjelmassa. Suomen Yrittäjät on yhdessä toimialajärjestöjensä kanssa vaikuttanut vahvasti sekä sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapauden että palvelusetelin käytön lisääntymisen puolesta. Nyt valinnanvapaus, tuotannon monipuolistaminen ja palvelusetelijärjestelmän laajentaminen ovat tärkeä osa tulevaa sote-uudistusta.
>> Lue hallitusohjelman yrittäjyyskirjauksista tarkemmin tästä .