YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Näin vaikutimme yrittäjien puolesta vuonna 2024
Vuosi 2024 oli Suomen Yrittäjille jälleen vahvan vaikuttamisen vuosi.
Yrittäjien vaikuttamistyön tärkein kohde 2024 oli hallitusohjelman toimeenpano. Pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelma on yrittäjien näkökulmasta varsin hyvä. Hallituksen tavoite on käynnistää julkisen talouden tervehdyttäminen ja uudistaa Suomen työmarkkinat.
Pelkkä hallitusohjelma ei kuitenkaan riitä. Kirjaukset pitää saada lainsäädännöksi, jotta niillä on vaikutusta. Siksi määrätietoinen työ jatkuu läpi hallituskauden. Pyrimme vaikuttamaan niin, että uudistukset toteutetaan tavalla, joka helpottaa yrittäjyyden olosuhteita.
Yrittäjäjärjestö on olemassa edistääkseen yrittäjyyttä paikallisesti, alueellisesti, valtakunnallisesti ja Euroopassa. Jokaisella tasolla vaikutetaan siihen, miten Suomessa voi yrittää. Yrittäjien ääni kuuluu sitä vahvemmin, mitä enemmän meitä on mukana. Kiitos, että olet mukana Yrittäjien vaikuttamistyössä!
Lainsäädännöllä parannuksia yrittäjien arkeen
Yrityksiin kohdistuvasta sääntelystä vähintään 50 prosenttia perustuu EU-sääntelyyn. Olemme huolissamme EU-sääntelymäärän valtavasta lisääntymisestä. EU-sääntelyn päälle ei tule rakentaa enää yrityksiin kohdistuvia kansallisia lisävelvoitteita. Tavoitteidemme mukaisesti hallitus on sitoutunut siihen, että Suomessa toteutetaan voimassa olevan lainsäädännön ”Suomi-lisä” -kartoitus. Myös uusi komissio sitoutui vähentämään pk-yrityksille aiheutuvaa taakkaa 35 prosentilla.
Lupaprosesseihin ja investointeihin saadaan vauhtia
Suomessa seisovat useiden miljardien investoinnit osin sen vuoksi, että hankkeita koskevat kaava- ja lupaprosessit ovat hitaita tai jo tehdyistä päätöksistä on valitettu hallinto-oikeuksiin. Hallitus on sitoutunut tavoitteidemme mukaisesti lyhentämään ja sujuvoittamaan lupa- ja kaavapäätöksiä sekä suitsimaan turhien valitusten määrää.
Vuonna 2024 kaavoitustyöryhmä sai työnsä päätökseen. Työryhmän esitys on yrittäjyyttä ja investointeja edistävä. Myös yhden luukun lupaprosesseja rakennettiin sekä tehtiin esitys rakentamisluvan kolmen kuukauden maksimikäsittelyajasta.
Autoimme huijausten uhreja
Lähes puolet pk-yrityksistä on joutunut huijausten tai huijausyritysten kohteeksi. Tyypillisesti yrityksiin kohdistuvat huijaukset tapahtuvat puhelimitse. Myös verkossa tapahtuu huijauksia. Autamme huijausten kohteeksi joutuneita yrittäjiä neuvomalla, miten tulisi menetellä. Samalla tiedotamme huijauksista ja ohjeistamme, miten yrittäjä voi niitä välttää. Olemme myös vieneet eteenpäin viestiä, että yritysten kohtaamista huijauksista on tehtävä tilanneselvitys. Lisäksi on keskusteltava keinoista, joilla petosrikollisuutta voitaisiin suitsia.
Autamme jätehuoltotoimialan yrityksiä
Viime vuosina pienillä jätehuollon kuljetusyrityksillä on ollut vaikeuksia pärjätä kilpailussa suurempien yritysten ja kuntaomisteisten yhtiöiden kanssa. Orpon hallitus on sitoutunut tavoitteidemme mukaisesti siihen, että pk-yrityksilläkin on mahdollista toimia markkinoilla. Vuonna 2024 käynnistyi kolme jätetoimialaa koskevaa lakihanketta, jossa olimme aktiivisesti mukana. Olemme auttaneet yrittäjiä myös erilaisiin jätekuljetusurakoiden kilpailutuksiin liittyvissä kysymyksissä.
Pk-yritysten asema huomioidaan kuluttajansuojasääntelyssä
Euroopan unionissa on 2024 aikana annettu niin kuluttajansuojaa vahvistavia lainsäädäntöehdotuksia kuin hyväksytty uutta lainsäädäntöä, joka liittyy esimerkiksi tavaroiden korjauttamiseen, kuluttajien vaikutusmahdollisuuksiin vihreässä siirtymässä sekä tuotevastuuseen. Olemme olleet vahvasti vaikuttamassa Suomen kantoihin ja SMEunitedin kanssa suoraan Euroopan unioniin, jotta pk-yritysten asema ja kyky vastata lainsäädännön vaatimuksiin huomioidaan ja pk-yrityksiin kohdistuvat velvoitteet pysyisivät kohtuullisina.
Mahdollisuutta kilpailuviranomaisen ennakkoratkaisuun selvitetään
Yritykset eivät voi saada kilpailuviranomaisen sitovaa näkemystä siitä, että niiden suunnittelema toiminta on kilpailusääntelyn mukaista. Tämä on ongelmallista yritysten oikeusvarmuuden kannalta. Olemme vaikuttaneet siihen, että hallitusohjelmakirjaus, jossa hallitus selvittää mahdollisuutta kilpailuviranomaisen ennakkoratkaisuun, toteutuisi.
Toimivien yritysten palauttaminen kaupparekisteriin
Vaikutimme vahvasti siihen, että kaupparekisteristä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin perusteella poistettujen toimivien yritysten poistaminen rekisteristä keskeytettiin ja aloitettiin lainvalmistelu kaupparekisterilain muuttamiseksi. Lakimuutos on tulossa voimaan ja jatkossa kaupparekisteristä ilmoitusvelvollisuuden laiminlyönnin perusteella poistetuilla yrityksillä on taas mahdollisuus hakea takaisin kaupparekisteriin.
Pienten riita-asioiden menettelyn valmistelu
Olemme olleet vaikuttamassa siihen, että lainvalmistelu pienten riita-asioiden menettelyksi on aloitettu. Tavoitteena on parantaa oikeuden saatavuutta häätöä ja huoneenvuokraa koskevissa riita-asioissa kehittämällä niitä varten yksinkertaistettu oikeudenkäyntimenettely, jossa oikeudenkäyntikuluriski on matalampi. Olemme vaikuttaneet myös siihen, että lainvalmistelu toteutetaan siten, että menettely olisi jatkossa mahdollista ulottaa muihinkin pieniin riita-asioihin.
Työrauhalainsäädäntöä uudistettiin
Yrittäjät oli mukana valmistelemassa työrauhalainsäädännön muutoksia, jotka tulivat voimaan 18.5.2024. Työrauhan rikkomisesta tuomittavia hyvityssakkoja korotettiin, suhteettomia myötätuntotaisteluja rajoitettiin ja poliittisille työtaisteluille säädettiin enimmäiskesto.
Paikallisen sopimisen kiellot poistuvat
Vuoden 2024 aikana viimeisteltiin lainsäädäntö, joka lisää paikallisen sopimisen mahdollisuuksia kaikissa työehtosopimuksia noudattavissa yrityksissä. SY on pitkään ajanut paikallisen sopimisen kieltojen poistamista. Kiellot estävät järjestäytymättömiä, yleissitovaa työehtosopimusta noudattavia yrityksiä sopimasta työehtosopimuksen sallimista asioista paikallisesti.
Uuden lainsäädännön myötä kiellot poistuvat. Lisäksi yrityskohtaisilla työehtosopimuksilla voidaan sopia samoista joustoista kuin nykyisin valtakunnallisilla työehtosopimuksilla. Lakiin ei tule ns. luottamusmiespakkoa, vaan sopiminen on mahdollista myös henkilöstön valitseman luottamusvaltuutetun kanssa. Sääntely tulee voimaan 2025 alussa.
Yhteistoimintalain soveltamisraja nousee
Vaikutimme siihen, että yhteistoimintalakia muutetaan hallitusohjelman mukaisesti siten, että jatkossa yt-lakia sovelletaan pääasiassa vähintään 50 työntekijää työllistäviin yrityksiin. Lisäksi muutosneuvotteluiden vähimmäisajat puolittuvat. Lakimuutosten on tarkoitus tulla voimaan heinäkuussa 2025. Esitys asiasta on eduskunnassa.
Huolehdimme yrittäjien näkökulmasta työlainsäädännön valmistelussa
Vuoden 2024 aikana valmisteltiin useita hallitusohjelmaan perustuvia työlainsäädäntöhankkeita. Teimme töitä, jotta yrittäjien ääni kuului valmistelussa. Valmistelu jatkuu vielä 2025 aikana muun muassa seuraavissa asioissa: henkilöperusteisen irtisanomiskynnyksen madaltaminen, määräaikaisten sopimusten helpottaminen, lomautusilmoitusajan lyhentäminen ja takaisinottovelvollisuuden poistaminen alle 50 työntekijän yrityksissä.
Torjuimme työelämää koskevaa lisäsääntelyä
Työskentelimme tiiviisti EU-hankkeissa, jotta Suomeen ei luoda tarpeetonta lisäsääntelyä. Huolehdimme myös siitä, ettei EU:n vähimmäispalkkadirektiivin perusteella tehty lisäsääntelyä eikä direktiivillä estetä tärkeitä työlainsäädännön uudistuksia. Lisäksi saimme torjuttua psykososiaalista kuormitusta koskevan kansallisen sääntelyn, joka olisi tuonut uusia merkittäviä velvoitteita työnantajille. Työ jatkuu.
Pidimme pienten yritysten puolta suojelutyötä koskevassa valmistelussa
Hallitusohjelman mukaista suojelutyön turvaamista valmisteltiin 2024. Pidimme pienten työnantajien näkökulmia esillä valmistelussa ja pyrimme saamaan aikaan ratkaisuja, joilla suojelutyötä koskeva sääntely olisi realistisesti toimeenpantavissa myös pienissä yrityksissä.
Vaadimme tehokkuutta ja oikeudenmukaisuutta ilmastotoimiin
Haluamme, että päästövähennystoimet ovat mahdollisimman tehokkaita ja samalla sekä kansantalouden että yritysten kilpailukykyä parantavia. Olemme tuoneet esiin yrittäjien ääntä kansallisen ilmastopolitiikan valmistelussa ja toimeenpanossa. Korostimme lakien valmistelun yhteydessä yritysten investointi- ja toimintaympäristön ennakoitavuutta edellytyksenä oikeudenmukaisen vihreän siirtymän toteutumiselle.
Autoimme tuhansia yrittäjiä neuvontapalvelun kautta
Suomen Yrittäjien lakineuvonta on arvostettu jäsenetu ja merkittävä syy liittyä yrittäjäjärjestöön. Myönteisen kehityksen turvaamiseksi sekä neuvonnan asiakaskokemuksen parantamiseksi neuvontapalvelua on pyritty vuoden aikana saadun palautteen pohjalta kehittämään entistä paremmaksi. Esimerkiksi yksinyrittäjien räätälöity neuvontapalvelu tarjosi yksinyrittäjäjäsenille apua arjen haasteissa tänäkin vuonna. Lisäksi laajensimme vuoden aikana käytössä olevan jäsenten käytössä olevan asiakirjapankin mallipohjavalikoimaa.
Neuvontapalveluun on otettu yhteyttä vuoden 2024 aikana lähes 28 000 kertaa ja neuvontapalvelun käyttäjiltä kerätyn palautteen NPS oli 2024 80/100.
Yrittäjien verotusta ei kiristetä
Suomen kasvu ja hyvinvointi riippuvat yrityksistä ja yrittäjistä, jotka harjoittavat liiketoimintaa ja työllistävät ihmisiä. Yrittäjäriskin huomioiminen yritysten ja yrittäjien verotuksessa on siksi tärkeää. Pidämme tärkeänä, että yrittämiselle ja investoinneille vakaa toimintaympäristö säilytetään kasvuun kannustavalla ja ennakoitavalla verotuksella. Suomen Yrittäjät on vaikuttanut vahvasti siihen, että yrittäjien ja yritysten verotusta ei kokonaisuutena kiristetä.
Arvonlisäveron verottoman toiminnan raja nousee
Arvonlisäveron ns. vähäisen toiminnan raja nousee 15 000 eurosta 20 000 euroon 1.1.2025. SY on vaatinut rajan nostamista 30 000 euroon, koska EU:n pienyritysdirektiivin muutoksen takia alle 30 000 euron liikevaihdon yrityksiä koskeva alarajahuojennus poistuu vuodenvaihteessa, mikä kiristää yritysten verotusta. Alarajan nosto 20 000 euroon helpottaa noin 18 000 yritystä (vuoden 2022 tiedoilla).
Työnantajan maksamat työstä johtuvat rikosprosessikulut työntekijälle verovapaiksi
Hallituksen budjettiriihessä päätettiin käynnistää viipymättä lainvalmistelu lain muuttamiseksi siten, että työnantajan työntekijän puolesta rikosasiassa suorittamista neuvonta- ja oikeudenkäyntikuluista ei muodostu työntekijälle veronalaista etuutta, jos työntekijän teko tai laiminlyönti on tapahtunut osana työtehtävien suorittamista.
Asia liittyy korkeimman hallinto-oikeuden 2023 julkaisemaan päätökseen, jonka perusteella työnantajan suoritettua toimittajaa koskevassa rikosasiassa neuvonanto- ja oikeudenkäyntikuluja, toimittajalle muodostui työnantajan maksamista kuluista veronalaista palkkaa. Toimittajaa vastaan oli nostettu rikossyyte lehdessä julkaistun artikkelin takia, mutta päätös soveltuu kaikille toimialoille. SY oli aloitteellinen lainmuutosaloitteen laatimisessa ja vaati työntekijöille kohtuuttoman tilanteen korjaamista.
Yrittäjien näkökulma huomioitava liikenteen verotuksessa
Olemme taustoittaneet liikenteen rahoituksen ja verotuksen kehittämistarpeita ja -mahdollisuuksia yritysten näkökulmasta lausunnoissa ja valiokuntakuulemisissa. Yhdessä elinkeinoelämän muiden järjestöjen kanssa olemme evästäneet uudistuksen valmistelua. Liikenteen verotuksen uudistustyö on käynnistynyt loppuvuonna 2024 ja vaikuttamme edelleen verotuksen kehittämiseen järjestössä valmisteltavien kantojen mukaisesti.
Yrittäjien EU-vaalikampanjalla vaikutettiin
EU-vaalit olivat 9. kesäkuuta 2024. Yrittäjien EU-vaalikampanjan teemana oli ”Yrittäjyydellä kilpailukykyinen Eurooppa”, ja sillä pyrittiin vaikuttamaan niin, että EU:n sisämarkkinat toimisivat täydellä potentiaalillaan, sääntely olisi laadukasta ja kilpailukykyistä, ja työllistämistä helpotettaisiin.
Vahvaa EU-vaikuttamista Brysselissä
Euroopan parlamentin vaalit keväällä 2024 olivat suunnannäyttäjä alkaneelle EU:n viisivuotiselle toimikaudelle. Vaikutimme aktiivisesti koko kevään jalkauttamalla laatimamme Yrittäjien EU-vaaliohjelman tavoitteita ehdokkaille, äänestäjille ja muille sidosryhmille sekä Brysselissä että Suomessa. Yrittäjyyden ja pk-yritysten merkitystä Euroopan kilpailukyvylle korostettiin aktiivisesti myös korkean tason tapaamisissa keskeisten EU-toimijoiden kanssa.
Vaikuttamistyömme Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa johti toivottuun lopputulokseen, kun pk-yritysten omistajanvaihdoksia koskeva lausunto, jossa SY oli aktiivisesti mukana, johti toimenpiteisiin Euroopan komissiossa. Komissio valtuutti EU:n pk-yrityslähettiläiden verkoston selvittämään pk-yritysten toimintaympäristöä jäsenmaissa, ja raportti valmistui syksyllä 2024. Raportti antaa pohjaa omistajanvaihdosten edistämiseen tähtääville vaikuttamistoimille sekä kotimaassa että Euroopassa.
Vaikuttaminen TE24-uudistukseen
Yrittäjien tavoite on selkeä TE24-uudistukseen. Tammikuussa 2025 aloittavien työllisyysalueiden hallinnolliset rajat on pidettävä matalina, eivätkä ne saa haitata palvelua. Työllisyyspalvelut on saatava osaksi elinkeinopolitiikkaa, ja painopiste on siirrettävä työttömien palveluista työnantajien palvelemiseen ja mahdollisimman nopeaan työllistymiseen Tanskan mallin mukaan.
Aktiivisella vaikuttamisella on saatu tuloksia. Osa kunnista on ilmoittanut haluavansa kokeilla yrittäjälähtöistä työllisyysaluetta, jossa palveluissa toteutetaan markkinavuoropuhelu ja ne kilpailutetaan siten, että yksityisillä palveluntuottajilla on mahdollisuus osallistua kilpailuun.
Kansanedustajien yrittäjyysryhmän toiminta jatkui aktiivisena
Vuonna 2022 perustamassamme kansanedustajien yrittäjyysryhmässä on mukana noin 80 kansanedustajaa. Viemme ryhmään yrittäjyyden asiantuntemusta, viestiä ja tarpeita. Vuoden 2024 aikana eduskunnassa järjestettiin neljä kokousta kansanedustajien ja elinkeinoelämän järjestöjen kesken.
Edunvalvontaa inhouse-yhtiöiden purkamiseksi
Elimme ratkaisevia hetkiä inhouse-yhtiöiden vääristävän kilpailun purkamisessa 2024. Elinkeinoelämän järjestöt tilasivat Jyväskylän yliopistolta selvityksen, jossa vertailtiin inhouse-yhtiöiden ja yksityisten yritysten toiminnan tehokkuutta.
Työllisyyden ja yrittäjyyden ministeriryhmä vahvisti, että hallitusohjelman kirjauksia 10 prosentin omistusrajasta noudatetaan uuden hankintalain valmistelussa. Uusi hankintalaki on tulossa lausunnolle tammikuussa 2025.
Olemme vaikuttaneet aktiivisesti hankintalain uudistuksiin
Hallitusohjelman toimeenpanon myötä Orpon hallitus perusti hankintalakityöryhmän valmistelemaan hankintalain uudistuksia. Olemme vaikuttaneet aktiivisesti työryhmässä ja olemme tyytyväisiä ehdotukseen, joka on lähdössä lausunnoille 2025 alussa. Pyrimme vielä saamaan lakiin muutamia yksityiskohtia muutetuksi, mutta olemme vakuuttuneita siitä, että lakimuutokset tulevat parantamaan reilua kilpailua.
Markkinaoikeuden ratkaisu: Sarastia ei ollut sidosyksikkö
Markkinaoikeus totesi keväällä 2024, että Vantaan ja Keravan hyvinvointialue ei käyttänyt määräysvaltaa Sarastiaan eikä Sarastia täten ollut hyvinvointialueen sidosyksikkö. Hyvinvointialue oli tehnyt Sarastialta yli 9 miljoonan euron arvoisen hankinnan suorahankintana. Markkinaoikeuden päätöksen taustalla on Suomen Yrittäjien, Elinkeinoelämän keskusliiton, Keskuskauppakamarin ja Perheyritysten liiton yhteinen toimenpidepyyntö Kilpailu- ja kuluttajavirastolle.
Tarjosimme hankintaneuvontaa yrityksille
Jatkoimme hankintaneuvonta-toimintaamme myös 2024. Hankintaneuvonnan avulla opastettiin hankintayksiköitä toteuttamaan hankintoja siten, että myös pk-yritykset voivat osallistua niihin. Lisäksi jaoimme pk-yrityksille tietoa julkisista hankinnoista ja kannustimme osallistumaan tarjouspyyntöihin.
Työ hyvinvointialueiden kustannuslaskennan ja yritysyhteistyön lisäämiseksi
Yrittäjät jatkoi aktiivista edunvalvontaa hyvinvointialueilla. 2024 tavoitteena oli laajempi yhteistyö yritysten kanssa. Valtiovarainministeriöön perustettiin yksikkökustannuslaskentaan liittyvä hanke. Pyrimme vaikuttamaan siihen, että kustannuslaskentamallista tulee sellainen, että julkisen ja yksityisten toimijoiden hinnat olisivat vertailukelpoisia keskenään.
Edistimme yrittäjäyhteistyöelinten perustamista hyvinvointialueille
Vaikutimme siihen, että hyvinvointialueilla otetiin käyttöön yhteistyöfoorumeita yrittäjien ja hyvinvointialueiden kesken. Toimielimissä alue, yritykset ja järjestöt voivat käydä avointa keskustelua muun muassa hyvinvointialueen palvelutuotannosta ja siihen kohdistuvista haasteista, tulevaisuuden tarpeista, palvelutuotannon kehittämisestä, palveluhankinnoista sekä palveluseteleiden käyttöönotosta.
Vaikutimme siihen, että palvelusetelien tasot vastaisivat oikeaa kustannusrakennetta.
Vaikutimme Soteri-rekisteriin liittyvän poikkeuslain säätämiseen
Soteri-valvontarekisteriä koskeva laki astui voimaan 2024 alussa, ja sote-yrittäjien tulee rekisteröityä palveluun voidakseen tuottaa sote-palveluita. Rekisteri on ruuhkautunut ja useat yritykset ovat joutuneet ongelmiin sen myötä. Järjestimme syksyllä sote-alan yritykselle koulutuksen Soteri-rekisteristä yhteistyössä Valviran kanssa. Olemme myös vaikuttaneet siihen, että Soteri-rekisteriä koskeva lakimuutos saatiin aikaan nopeasti, minkä myötä rekisteri-ilmoituksen tehtyään yksinyrittäjät ja ammatinharjoittajat voivat aloittaa palvelutuotantonsa ennen ilmoituksen käsittelyä.
Yrittäjien visioita teollisuusstrategiaan
Suomeen tehtiin uutta teollisuusstrategiaa 2024 aikana TEM:n toimesta. Väliraportti annettiin poliittisen käsittelyyn kesäkuussa ja loppuraportti joulukuussa 2024. Strategiatyössä on tutkittu niitä teollisuuden toimialoja, jotka luovat eniten arvonlisää Suomeen.
Yrittäjät antoi toukokuussa lausunnon väliraportista. Lausunnossa korostettiin, että Suomi ei voi kilpailla valtiontuilla vaan mahdollisimman hyvällä toimintaympäristöllä. Korostimme myös pienempien yritysten mukaan ottamista ja panostusta luovan alan aineettomaan varallisuuteen.
Vauhditimme yritysvaikutusten arviointia kunnissa
Julkaisimme yritysvaikutusten arviointia koskevan käsikirjan tammikuussa 2022. Vuonna 2023 kirjasta otettiin uusintapainos ja ruotsinkielinen käännös. Vuonna 2024 kirjassa ollut liikennevalomalli painettiin erikseen ja siitä tehtiin täydennettävä malli nettisivuille. Käsikirjan julkaisemisen jälkeen yritysvaikutusten arviointi on lisääntynyt monissa kunnissa.
Liikunta-alan kiertue yhdessä Suomen kasvukäytävän kanssa
Yrittäjät lähtivät yhdessä Suomen kasvukäytävän kanssa toteuttamaan liikunta-alan tapahtumaa kesäkuulle 2024. Liikunta-alan tapahtumia järjestettiin aina Seinäjoelta Helsinkiin asti, jolloin liikunta-alan yrittäjät esittelevät kuntien päättäjille liikunnan ja siihen liittyvän yrittäjyyden merkitystä. Suomessa esimerkiksi kuntosalit liikuttavat yli miljoonaa suomalaista. Tilaisuus huipentui Helsinkiin, jolloin yrittäjät luovuttivat liikunnan viestikapulan eduskuntatalon portailla kansanedustajille.
Yrittäjiä haittaavien normien purkutalkoot
Yrittäjäjärjestö keräsi hallitukselle norminpurkuehdotuksia vuoden 2023 aikana yhteensä 130, ja vuonna 2024 jatkoimme norminpurkuehdotusten keräämistä. Kevään 2024 kehysriihessä joitakin ehdotuksiamme meni läpi ja elokuun budjettiriihessä norminpurkua jatkettiin.
Tarjoamme rahanarvoisia jäsenetuja jäsenillemme
Tarjoamme jäsenyrittäjillemme rahanarvoisia jäsenetuja, joita kehitetään jatkuvasti. Yrittäjien jäseneduista suosituin on jäsenyrittäjille maksuton lakineuvonta.
Viestintämme auttaa yrittäjiä pysymään ajan tasalla
Yrittäjien uutiskirje kolahtaa jäsenten sähköpostiin kerran viikossa. Se kertoo jäsenyrittäjälle ajankohtaiset lakimuutokset, uutiset ja liiketoimintaa tehostavat vinkit.
Jäsenyrittäjänä pysyt kärryillä myös muista yritystoimintaan vaikuttavista uudistuksista seuraamalla Yrittäjien muuta viestintää: Yrittäjät.fi:n uutisia, Yrittäjän podcastia, jäsenlehti Yrittäjää ja sosiaalisen median kanavia. Lisäksi yrittäjille tehdään upeaa tilattavaa Yrittäjä Plus -lehteä.
Tilaa Yrittäjä Plus -lehti tästä >>
Varmistimme mikro- ja pienyritysten peruspankkipalvelujen saatavuutta
Vaatimuksestamme käynnistetyn selvityshankkeen tulosten perusteella valtiovarainministeriö käynnisti syksyllä 2024 työryhmän parantamaan pankkipalvelujen saatavuutta. Ryhmä tarkastelee asiaa peruspankkipalveluiden, käteisen saatavuuden ja käytettävyyden sekä asiakkaansuoja- ja menettelytapasääntelyn näkökulmasta.
Toimeksiannon mukaisesti työryhmä laatii ehdotuksensa hallituksen esityksen muotoon. Valmisteltavan ehdotuksen tavoitteet ovat varmistetaan mikro- ja pienyritysten sekä yhdistysten pankkipalveluiden riittävä saatavuus ja kohtuullinen hinnoittelu, varmistaa peruspankkipalveluiden tarjonnan riittävä laatutaso ja yhtäläinen saatavuus myös erityisryhmille sekä täsmentää pankkien velvollisuuksia ja menettelytapoja siten, ettei niitä tulkita tarpeettoman tiukasti palveluja tarjottaessa.
Yksinyrittäjäkysely toteutettiin kaksi kertaa vuoden 2024 aikana
Suomen Yrittäjien huhtikuussa 2024 teettämän kyselyn (vastaajia 479) mukaan yksinyrittäjät toimivat useammin palvelualalla ja harvemmin teollisuudessa verrattuna muihin yrittäjiin. Tulosten mukaan yksinyrittäjien yritykset ovat toimineet keskimäärin yhtä pitkään kuin muidenkin yrittäjien, mutta heidän tulotasonsa on alhaisempi. Taloudellinen tilanne vaihtelee suuresti toimialoittain ja alueittain, ja naisyrittäjillä on enemmän haasteita kuin miesyrittäjillä. Marraskuussa yksinyrittäjäkysely toteutettiin uudestaan, jolloin valtaajia saatiin 473. Kyselyä analysointiin joulukuussa ja tulokset julkaistaan alkuvuonna 2025.
Ensimmäinen yksin- ja mikroyrittäjille suunnattu Businessbuusti onnistui
Ensimmäinen yksinyrittäjille ja mikroyrittäjille suunnattu Bisnesbuusti LIVE -tapahtuma oli erittäin onnistunut ja sai kiitettävän palautteen. Tapahtuman ideana oli maksimoida vuorovaikutusta, inspiraatiota ja verkostoitumista. Tilaisuus järjestettiin marraskuussa Tampereella.
Yksinyrittäjäverkosto muuttuu valiokunnaksi
Yksinyrittäjäverkosto päätettiin vuoden 2024 aikana muuttaa yksinyrittäjyysvaliokunnaksi. Valiokuntaan tuli yhteensä 53 hakemusta.
Vahvistimme pk-yritysten mahdollisuuksia Ukrainan jälleenrakentamisessa
Vaikka sota on vielä käynnissä, suunnittelemme yhdessä EU:n ja suomalaisten viranomaisten sekä muiden elinkeinoelämän toimijoiden kanssa sitä, kuinka voimme auttaa Ukrainan uudelleen rakentamisessa. Pyrimme varmistamaan sen, että pk-yritykset voivat osallistua täysivaltaisesti jälleenrakennukseen.
Olemme saaneet komission rakentamaan oman pk-yrityksille suunnatun EU:n vientitakuutuotteen, jolla mahdollistetaan pk-yritysten vienti Ukrainaan myös sodan vielä jatkuessa. Vientitakuutuote saadaan markkinoille tulevan vuoden aikana ja osaltaan se täydentää Finnveran vientitakuutuotteita, mutta on varattu vain pk-yritysten käyttöön.
Paransimme pk-yritysten asemaa kestävän rahoituksen saannissa
Rahoittajat uudelleenkohdentavat pääomia kestäviin investointeihin. Tämä vaikuttaa suoraan pk-yritysten rahoituksen saatavuuteen ja hintaan. Sijoittajat ja rahoittajat tarvitsevat tietoa yritysten kestävästä kehityksestä tehdäkseen tietoisia arvioita ja rahoituspäätöksiä.
Teimme yhteistyötä DG FISMA:n ja European Financial Reporting Advisory Group:n edustajien kanssa kestävyysraportointistandardien kehittämiseen pk-yrityksille. Pk-yritysten resurssit huomioon ottavien raportointikehys mahdollistaa pk-yritysten sisällyttämisen Taksonomia-kehykseen ja parantaa pk-yritysten rahoituksen saatavuutta ja hintaa. Korostamme yhden yhtenäisen raportointimekanismin hyödyntämistä kaikkiin pk-yritysten eri raportointitarpeisiin.
Tarjosimme tietoa tutkimuksilla
Teimme lukuisia kyselytutkimuksia. Kyselyissä korostuivat hallitusohjelman uudistusten vaikutukset, suhdannetilanne ja osaavan työvoiman saatavuus, joita seurattiin säännöllisesti Yrittäjägallupilla. Myös perinteinen Pk-yritysbarometri kartoitti yritysten näkymiä, yritysten tutkimus- ja kehittämistoimintaa sekä ilmastotoimien vaikutuksia yrityksiin ja valmiuksia ilmastonmuutoksen hillintään.
Lisäksi teetimme Yrittäjägallupin pohjalta Yksinyrittäjäraportin nähdäksemme, miten yksinyrittäjät ehkä eroavat muista yrittäjistä. Raportti on määrä julkaista noin puolen vuoden välein.
Vuonna 2024 toteuttamamme Kuntabarometri kartoittaa kuntien ja yrittäjien yhteistyötä sekä elinkeinopolitiikan tilaa. Tutkimus julkaistiin erillisen sivuston kautta. Ratkaisu mahdollistaa tulosten tarkastelemisen ja vertailun eri kuntien ja eri kysymysten osalta.
Edellytimme jakeluinfraa liikenteen käyttövoimamurroksen etenemiseksi
Vaikutimme liikenteen käyttövoimamurroksen edistämiseen useissa hankkeissa. Ennakoitavuus ja eri toimien kokonaisvaikutusten selvittäminen ovat yrityksille tärkeää. Olemme painottaneet vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrastruktuurin kehittämistä erityisesti raskaan liikenteen tarpeisiin, jotta yritykset voivat kalustoinvestoinneissaan luottaa jakeluinfran kehittyvän.
Kaupunkipolitiikka Suomen Yrittäjien agendalle
Kaupungistumisen kiihtyessä kaupunkien merkitys yrittämisen toimintaympäristönä kasvaa. Otamme järjestönä aiempaa vahvempaa roolia yrittämisen edellytyksiin kaupungeissa. Par-haillaan laadittavalla kaupunkipoliittisella ohjelmalla tarkennamme näihin ominaispiirteisiin ja erityiskysymyksiin sekä varmistamme myös tulevaa jäsenkehitystämme maan eri osissa.
Herättelimme omistajanvaihdoksiin ja tarjosimme käytännönläheistä tukea
Toteutimme kolmatta kertaa omistajanvaihdosviikon, joka tarjosi tapahtumia ja tietoa ostajille, myyjille, jatkajille ja asiantuntijoille ympäri Suomen. Viikon aikana oli tarjolla 22 eri tapahtumaa 12 eri paikkakunnalla ja etänä verkossa. Tapahtumissa vieraili yhteensä noin tuhat osallistujaa. Omistajanvaihdosviikon sosiaalisen median ja digitaalisen markkinoinnin avulla tavoitimme satoja tuhansia katsojia.
Vaikutimme kulttuuri- ja luovien alojen yrityksiin kehittämishankkeella, joka keskittyy kulttuuri- ja luovien alojen yritysten yrityskunnon kehittämisen ja omistajanvaihdosten edistämiseen. Hanke on toteuttanut webinaareja ja koulutuksia mm. yrityksen arvonkasvattamisen ja omistajanvaihdoskysymyksiin liittyen.
Olemme edistäneet yritysten tietoisuutta yritysostosta kansainvälistymisen työkaluna toteuttamalla aiheeseen keskittyvän hankkeen. Hankkeen puitteissa olemme järjestäneet tapahtumia, tarjonnut käytännön työkaluja ja lisänneet tietoisuutta.
Olemme ottaneet kantaa erilaisiin lausuntopyyntöihin, korostaen omistajanvaihdosten merkitystä. Vahvistimme digitaalista näkyvyyttä omistajanvaihdosten suhteen yrittäjät.fi-sekä ov-foorumi.fi-verkkosivujen tarjontaa lisäämällä.
Nuorten kiinnostus yrittäjyyttä kohtaan kasvanut
Vahvistimme yrittäjyyskasvatuksen merkitystä kaikilla koulutusasteilla varhaiskasvatuksesta korkeakouluun ja pidimme sitä esillä päättäjien keskuudessa. Nuorten tulevaisuusraportin 2024 mukaan 45 % yläkoulun ja toisen asteen opiskelijoista voisi toimia yrittäjinä. Ysimittari-tutkimuksen mukaan 44 %:lle yhdeksäsluokkalaisista yrittäjyys on mahdollista tulevaisuudessa.
Suomen Yrittäjät kokosi koronan jälkeisen tauon jälkeen uudelleen yhteen valtakunnallisen yrittäjyyskasvatusfoorumin, jonka kautta edistimme yrittäjyyden lukiodiplomia ja OKM:n yrittäjyyskasvatuksen linjausten päivittämistä.
Mentorointiohjelma tuki nuoria yrittäjiä
Järjestimme nuorten yrittäjien mentorointiohjelman. Ohjelma on tarkoitettu alle 36-vuotiaille yrittäjille, jotka kaipaavat apua, tukea tai kannustusta yritystoiminnan kehittämiseen. Ohjelmassa mentoroinnista vastasivat kokeneemmat Boardman-verkostoon kuuluvat henkilöt. Ohjelmaa on järjestetty vuodesta 2017 lähtien, ja mukana on ollut vuosittain ainakin 30 nuorta yrittäjää. Mentorointiohjelma toteutettiin Boardman-osaamisverkoston kanssa.
Ammatillisen koulutuksen vaikuttavuusrahoitus vahvistui
Suomen Yrittäjät vaikutti vahvasti ammatillisen koulutuksen rahoitusmallin uudistukseen, jossa tuloksellisuuden painoarvo vahvistui ja tutkinnon osista tuli rahoituksen mittari. Tämä merkittävä muutos kannustaa koulutuksen järjestäjiä kiinteään yhteistyöhön työelämän ja yritysten kanssa, suuntaamaan koulutustarjontaa työllistäville ja osaajapulasta kärsiville aloille ja toteuttamaan myös yrityksiä palvelevia pienempiä osaamiskokonaisuuksia. Tämä vahvistaa merkittävällä tavalla ammatillisen koulutuksen tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta.
Koulutuspolitiikan ohjelma vaikuttamistyöhön
Suomen Yrittäjien koulutuspoliittinen ohjelma Sivistynyt, osaava ja yrittävä Suomi valmistui ja se esiteltiin eduskunnan sivistysvaliokunnalle. Ohjelma on pk-yrittäjien kokonaisvaltainen näkymä koulutuksen ja osaamisen kehittämiseen. Ohjelmaa esitellään päättäjille, puolueille, virkamiehille ja valmistelijoille. Se on käsikirja yrittäjille koulutuspoliittiseen vaikuttamistyöhön. Se sisältää 95 ehdotusta sekä suosituksia ja vinkkejä yritysyhteistyöhön.
Osaamisen tunnistamisen työryhmä korosti jatkuvaa oppimista
Suomen Yrittäjät on osallistunut vuosina 2021–2024 aktiivisesti OKM:n ja TEM:n yhteiseen osaamisen tunnistamisen työryhmään, jonka loppuraportti korostaa oppimismyönteisen kulttuurin edistämistä työelämässä ja yrityksissä. Osaamisen tunnistamisesta tulee tehdä kansalaistaito, jota niin yksilöiden ja yhteisöjen tulee vahvistaa. Osaamisen tunnistamista tulee kehittää eurooppalaisena yhteistyönä esimerkiksi pienien osaamiskokonaisuuksien, osaamismerkkien, oppimistilien ja opinnollistamisen kautta.
T&K-rahoitus pysyi korkealla ja rahoitussuunnitelmassa huomioidaan pk-yritykset
Leijonanosa 2024 kehysriihessä päätetystä T&K-rahoituksesta kohdennetaan yrityksiin ja tutkimusorganisaatioiden yritysyhteistyöhön. Rahoitusta kohdennetaan erityisesti yritysten T&K-toiminnan tukemiseen sekä yritysten ja tutkijoiden yhteistyöhön. Tämä on Yrittäjien tavoitteiden mukaista, sillä yrityksiin panostamalla saamme suurimmat vipuvaikutukset.
Suomen Yrittäjät vaikutti myös T&K-toiminnan monivuotisen rahoitussuunnitelman tekoon Tutkimus- ja Innovaationeuvoston alaisessa yhteistyöryhmässä. Onnistuimme lisäämään pk-yritysten huomioimisen monivuotiseen suunnitelmaan.
Yritysten digitalous-hanke saa jatkoa
Yrittäjät oli jälleen osaltaan vaikuttamassa yritysten digitalouden kehittämiseen Yrityksen digitalous -hankkeen ohjausryhmässä. Olimme mukana varmistamassa, että Suomen siirtymällä kohti reaaliaikataloutta myös pk-yritykset saavat tarvitsemansa tuen ja ohjauksen. Hanke saapui päätökseensä 2024, mutta Suomen Yrittäjienkin vaikutuksen ansioista hanketoiminta sai syksyn budjettiriihestä jatkorahoituksen vuodelle 2025.
Vaikuttaja-koulutuksia yrittäjille
Suomen Yrittäjien vaikuttamiskonsepti pitää sisällään neljä koulutuskokonaisuutta jäsenyrittäjille, jotka haluavat vaikuttaa tai ovat jo vaikuttajia paikallisella, alueellisella tai valtakunnallisella tasolla. Koulutusten tavoitteena on verkostoida eri puolilta Suomea osallistuvia yrittäjiä keskenään, vahvistaa heidän vaikuttamisen, viestinnän ja järjestötoiminnan osaamistaan sekä vaikuttaa järjestönä siihen, että meillä on osaavia luottamushenkilöitä vaikuttamassa yrittäjille tärkeissä kysymyksissä.
Yrittäjien osaamisen kehittäminen
Perustehtävämme on yrittäjien osaamisen ja kilpailukyvyn kehittäminen. Tämä toteutuu laadukkaiden tapahtumien ja koulutusten kautta.
Keskeisinä osaamisen kehittämisen välineinä toimivat Valtakunnalliset yrittäjäpäivät, Yksinyrittäjäpäivä, Kunnallisjohdon seminaari, webinaarit sekä verkkokurssit.
Digitaaliset oppimisratkaisut
Yrittäjät-akatemian verkkokurssien tarjonta kasvoi 15 kurssiin. Uutena sisältöinä mm. yritysvastuuseen liittyvä koulutus. Webinaaritarjonta pysyi laajana ja vetovoimaisimpana sisältöinä olivat myynti, markkinointi sekä yrityksen talous.
Kokosimme yhteen noin 15 000 yrittäjää
Valtakunnalliset yrittäjäpäivät toi Seinäjoelle yli 1400 yrittäjää ja yrittäjyydestä kiinnostunutta. Tapahtuma saavutti kiitosta erinomaisesta seminaariohjelmasta sekä mahdollisuudesta verkostoitua yrittäjäkollegojen kanssa.
Suomen suurimpiin kuuluva kunta-, alue- ja elinkeinopolitiikan vaikuttajatapaaminen Kunnallisjohdon seminaari pidettiin Turussa toukokuussa. Tapahtumaan osallistui noin 1100 henkilöä eri puolilta Suomea.
Kaikkiaan Suomen Yrittäjien tarjoamassa osaamisen kehittämisen ympäristössä kohtasi noin 15 000 yrittäjää ja yhteiskunnallista vaikuttajaa.
Mentorointiohjelma tuki maahan muuttaneita naisyrittäjiä
Järjestimme 2023–2024 mentoriohjelman maahan muuttaneille naisyrittäjille. Tavoitteena oli lisätä maahanmuuttajataustaisten naisyrittäjien yritystoiminnan kannattavuutta ja kasvua, työllistävyyttä ja strategista osaamista sekä kasvattaa yrittäjien omaa tietotaitoa ja verkostoja. Ohjelmaan osallistui 25 mentori-aktoriparia.
Mentorointiohjelman avulla osallistujat saivat konkreettista hyötyä liiketoimintansa kehittämiseen. He oppivat tunnistamaan ja toteuttamaan toimenpiteitä liikevaihdon kasvattamiseksi, syventämään liiketoimintaosaamistaan ja kehittämään strategisia taitojaan. Hankkeen tuotoksena rakentui She’s got this -mentoriohjelma ja ohjelman sisällön pohjalta mentoriopas, jota voidaan laajemminkin hyödyntää maahanmuuttajataustaisten yrittäjien mentorointiin. Hankkeen mahdollisti Yksityisyrittäjien säätiö.
Kansainväliset osaajat
Yrittäjät oli vaikuttamassa HIWE-hankkeen ohjausryhmässä. HIWE tarkasteli eri aloilta tulevien moninaisen kansainvälisten osaajien kokemuksia Suomessa. Hanketta toteuttivat Itä-Suomen yliopisto ja Turun yliopisto lokakuusta 2022 syyskuuhun 2024. HIWE-hankkeessa tehdyn tutkimuksen ja sidosryhmäyhteistyön pohjalta laadittiin politiikkasuositukset koskien muutoksia kansainvälisten osaajien työllistymiseen, yrittäjyyteen ja osallisuuteen.
Herättelimme kulttuurin ja luovan alan merkitykseen muun elinkeinoelämän kanssa
Järjestimme yhdessä Taiteen edistämiskeskuksen Luova verkko -hankkeen (ESR+) kanssa pilottikiertueen, jossa pyrittiin löytämään luovia ratkaisuja alueilla havaittuihin elinvoimahaasteisiin, kuten houkuttelevuuden, elinvoiman ja pitovoiman parantamiseen. Pilotti toteutettiin neljällä eri paikkakunnalla 2024 syksyn aikana. “Eloon!-kiertue” toteutettiin tiiviissä yhteistyössä kuntien, ELY-keskusten, maakuntien liittojen sekä Suomen Yrittäjien aluejärjestöjen kanssa.
Kulttuuripoliittinen selonteko
Kulttuuripoliittista selontekoa on valmisteltu Opetus- ja kulttuuriministeriöissä marraskuusta 2023 kesäkuuhun 2024 mahdollisimman osallistavasti eri sidosryhmien kanssa. Käsikirjoituksen avoin lausuntokierros toteutettiin lausuntopalvelussa, johon Suomen Yrittäjät lausui. Selonteko julkaistiin 28.11.2024 ja selonteossa on huomioitu lausunnon nostoja.