YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Omistajanvaihdoksia ei riittävästi hyödynnetä talouskasvun lähteenä
– Startupit hallitsevat yritysten uudistumiskeskustelua. Liian vähälle huomiolle jää se, että jo olemassa olevaa yritystä kehittämällä voi saada aikaan merkittäviä kasvuloikkia ja paljon uusia työpaikkoja, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoi avatessaan Omistajanvaihdos 2016 -konferenssin Helsingissä.
– Onnistuneet omistajanvaihdokset mahdollistavat osaamisen ja omaisuuden karttumisen. Ne ovat tärkeä avain kasvuun ja kansainvälistymiseen. Uusi omistaja lähtee usein luonnostaan uusilla ideoillaan kasvattamaan yritystä, Pentikäinen sanoi.
Hän korosti, että nyt puhutaan suurista massoista: Suomessa lähes 60 000 yritystä tulee myyntiin tai lopettaa seuraavan kymmen vuoden aikana. Tämä tarkoittaa yli 200 000 työpaikkaa.
– Kysymys on erittäin tärkeä Suomen kasvun ja työllisyyden vuoksi. Turhia yrityshautajaisia ei pitäisi päästää tapahtumaan. Jokaiselle elinkelpoiselle yritykselle pitää löytää uusi koti.
Pentikäisen mukaan omistajanvaihdokset pitäisikin kasvukeskustelussa rinnastaa aloittavien yritysten kanssa.
– Startupien rinnalla voisimme puhua ReStartup-yrityksistä.
Omistajanvaihdokset kasvun moottorina
Professori Lex van Teeffelen HU Business School Utrechtista kertoi, että yleisesti Euroopan maissa omistajanvaihdoshaaste on nähty yritysten jatkuvuuteen liittyvänä kysymyksenä, kun alan tutkimukset osoittavat, että omistajanvaihdos on yritykselle avain kasvuun ja uudistumiseen.
– Kansantalouden kannalta panostaminen yrityksen ostajiin ja jatkajiin on tehokkaampaa kuin panostaminen aloittaviin yrityksiin, van Teeffelen toteaa.
– Kaikissa kehittyneissä talouksissa omistajanvaihdosten pitäisi olla osa kasvu- ja innovaatio-ohjelmia, van Teeffelen lisää.
Omistajanvaihdosten onnistuminen keskeistä kasvun ja uusiutumisen kannalta
Työ- ja elinkeinoministeriön kansliapäällikkö Jari Gustafsson pitää omistajanvaihdosten onnistumista yhteiskunnallisesti ja elinkeinopoliittisesti merkittävänä teemana.
– Omistajanvaihdosten tulisi olla luonnollinen osa yritysten uusiutumista. Suomeen tarvitaan uudenlainen aktiivinen yrittäjyyden toimintaympäristö, jossa valtaosa yrityksistämme voisi olla kaiken aikaa myyntikuntoisia ja -haluisia, Gustafsson sanoo.
– Aloittavan yrittäjyyden edistämisessä on painopistettä hyvä siirtää siihen suuntaan, että yhä useampi uusi yrittäjä aloittaa yritystoimintansa yrityskaupalla. Ensi kevään hallitusohjelman toimeenpanon puolivälitarkastelussa työ- ja elinkeinoministeriö myös arvioi omistajanvaihdosten nostoa hallituksen yrittäjyyspaketin täydennykseen.
Liiketoimintajohtaja Katja Keitaanniemi Finnverasta korostaa, että omistajanvaihdos on usein ponnahduslauta kasvuun ja sujuvilla omistajanvaihdoksilla voidaan varmistaa yritysten elinvoimaisuus. Finnvera on rahoittamassa tänäkin vuonna yli tuhatta omistajanvaihdosta.
Danske Bank on yhdessä kumppaneidensa kanssa tuotteistanut omistajanvaihdosten edistämiseksi palvelukokonaisuuden. Yritysasiakasliiketoiminnasta vastaava johtaja Leena Vainiomäki kertoo, että vireä ja uudistuva yritystoiminta on kilpailuetu sekä yksittäiselle yritykselle että sen toiminta-alueelle.
– Omistajanvaihdoksiin tulisi suhtautua aina ajankohtaisena asiana ja kiinteänä osana yrityksen strategiaa. Nuoret yrittäjät ovat kasvavassa määrin omaksuneet tämän ajatusmallin ja pohtivat omistajanvaihdosasioita jo perustamisvaiheessa – tämän ajattelun yleistyminen myös kokeneemmassa yrittäjäkunnassa tarjoaisi kilpailuetua ja -kykyä paitsi yksittäisille yrityksille, myös laajemmin alueellisesti ja kansallisesti.
Yrityspörssi-kauppapaikka kehittyy
Suomen Yrittäjät ylläpitää Suomen suurinta yrityskauppapaikkaa, Yrityspörssiä. Osoitteessa www.yrityspörssi.fi toimiva Yrityspörssi kokoaa yhteen yritysten ostajat, myyjät ja asiantuntijat ja törmäyttää eri osapuolet myös alueellisesti. Palvelussa avattiin tänään uusi Rahoittajat-osio. Siihen lähtivät ensimmäisinä mukaan Danske Bank, Elo ja Fennia.
Helsingissä järjestetty Omistajanvaihdos 2016 -konferenssiin kokoontui noin 200 asiantuntijaa keskustelemaan omistajanvaihdosten merkityksestä ja mahdollisuuksista yritystapausten kautta.
Lisätiedot:
projektipäällikkö Mika Haavisto, Suomen Yrittäjät, p. 050 550 1993
Chief Communications Consultant Teppo Havo, DanskeBank, 050 379 8062
viestintäjohtaja Tarja Svartström, Finnvera, 029 460 2424
neuvotteleva virkamies Natalia Härkin, Työ- ja elinkeinoministeriö, 029 50 49016