YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Osuuskauppojen päätöksentekijöillä on ongelmallisia kytköksiä kunnallisiin päättäjiin
Osuuskauppojen ja kunnallisten päätöksentekijöiden kytkökset ovat aiheuttaneet jääviysongelmia liikepaikoista päätettäessä. Selvityksen mukaan yli 70 prosenttia tutkituista sidonnaisuuksista on ollut sellaisia, että ne ovat saattaneet muodostaa hallintolain tai kunnallislain tarkoittaman esteellisyyden julkisessa päätöksenteossa.
Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen Liiton, Suomen Yrittäjien sekä Vähittäiskaupan Tutkimussäätiön teettämän tutkimuksen mukaan liikepaikkoja koskevassa päätöksissä kunnalliset päättäjät ovat näyttäneet viime vuosina suosineen osuuskauppoja ja niiden muodostamia yhtiöitä liikepaikkaratkaisuissa. Yksityiset yrittäjät ovat kärsineet liikepaikkakilpailussa, sillä hankkeet on mitoitettu suuryksikköjä suosiviksi. Päätöksenteossa vähälle huomiolle on jäänyt palvelujen monipuolinen tarjonta, paikallinen osaaminen ja yrittäjien tarjoamat voimavarat.
Selvityksessä esimerkkitoimialana on käytetty huoltamokauppaa, jossa S-ryhmän ABC-myymälöiden voimakas kasvu on perustunut suotuisiin kaavoituspäätöksiin 2000-luvun alkupuolella. Useassa tapauksessa kunnat ovat toimineet alueosuuskaupan etujen suuntaisesti. Selvityksen mukaan kunta on jopa lunastanut ensin maa-alueen ja luovuttanut sen kaavoitettuna alueosuuskaupan käyttöön. Myös maa-alueiden ja kiinteistöjen vaihdot ovat edesauttaneet osuuskaupan liikepaikkojen perustamista.
Tutkimuksessa selvitettiin kytkökset kunnanvaltuustoissa, kunnanhallituksissa, lautakunnissa, kuntayhtymissä, kunnallisissa yhtiöissä ja liikelaitoksissa, joissa kunta käyttää päätäntävaltaa. Osuuskauppojen luottamushenkilöitä työskentelee tai on luottamustehtävissä myös aluehallinnossa, maakunnallisissa elimissä, lääninhallituksissa, kehitysyhtiöissä, yliopistoissa, korkeakouluissa ja koulutuslaitoksissa. Tarkastelussa selvitettiin 22 alueosuuskaupan hallitusten ja hallintoneuvostojen jäsenten sekä Tradeka-yhtymän hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten kytkökset.
Tutkituista 590 osuuskauppayritysten johtoon kuuluvasta 240 henkilöä oli paikallisena tai alueellisena päättäjänä. Heistä 47 prosenttia oli kunnanvaltuuston jäsen, 40 % kunnanhallituksen tai kunnallisen lautakunnan jäsen ja 46 % oli kunnallinen viranhaltija tai jäsen ylikunnallisessa tai alueellisessa elimessä.
Selvitetyillä 240 henkilöllä oli muita kuin valtuuston jäsenyyssidoksia peräti 205 tapauksessa.
Johtavien kunnallisten viranhaltijoiden joukossa oli kaupungin- ja kunnanjohtajia, talousjohtajia, muita johtoryhmän jäseniä ja kuntayhtymien johtoa. Valtion virkasuhteisten henkilöiden sidonnaisuuksia oli lääninhallituksen viranhaltijoilla, yliopistojen professoreilla, ammattikorkeakoulujen johtajilla ja opettajilla sekä koulujen rehtoreilla.
Ongelman muodostaa erityisesti paikallisen poliittisen päätöksenteon ja luottamushenkilöiden toimintatapa. Valtuustoryhmä, kunnallisjärjestö ja piiritason elimet osallistuvat päätösten valmisteluun ja neuvottelevat eri ratkaisuvaihtoehdoista. Nämä epäviralliset elimet ovat hallintoa koskevien esteellisyysmääräysten ulottumattomissa. Päätettäväksi tulevat asiat ovat usein jo niin pitkälle valmisteltuja, ettei esteellisyysongelman ratkaisuksi riitä selvityksen tekijän mukaan se, että esteellisyyden aiheuttavaa asiaa päätettäessä henkilö muodollisesti jäävää itsensä asian käsittelypykälän ajaksi.
Selvityksen tekijän, liikkeenjohdon konsultti Hannu Laitisen, Value Set Oy, mukaan Suomen Kuntaliiton olisi syytä selvittää noudatettavaa hallintokäytäntöä ja luoda selkeät ohjeet kunnalliseen päätöksentekoon osallistuville. Myös kunnallisten johtavien viranhaltijoiden osallistumista yritysten päättävien elinten toimintaan on selvityksen tekijän mukaan syytä pohtia. Yrittäjien tasavertaisuuden tulisi toteutua kaikessa päätöksenteossa.
Suomen Bensiinikauppiaitten ja Liikennepalvelualojen Liiton, Suomen Yrittäjien ja Vähittäiskaupan tutkimussäätiön teettämä selvitys on tehty lokakuun 2006 ja tammikuun 2007 välisenä aikana.
Lisätietoja:
Selvityksen tekijä, liikkeenjohdon konsultti Hannu Laitinen, Value Set Oy,
p. 050 3654187
OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952, Raija-Liisa Konkola