YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

14.9.2011 klo 10:00
Tiedote

Pk-yritykset varautuvat uuteen taantumaan

Kansainvälisen talouden suuret riskit ja keväällä alkanut Suomen talouskasvun hidastuminen ovat alentaneet pk-yritysten lähiajan odotuksia huomattavasti. Suhdanneodotusten saldoluku syksyn Pk-yritysbarometrissa – johon yritykset vastasivat heinäkuussa ja elokuun alussa – putosi 10 yksiköllä lukemaan +24. Elo-syyskuun vaihteessa toteutetussa barometrin pikapäivityksessä saldoluku romahti siitä edelleen peräti 35 yksiköllä tasolle -11. Muutos odotuksissa vain yhden kuukauden aikana oli siten erittäin jyrkkä.

Liikevaihtoa ja kannattavuutta koskevat odotukset laskivat sekä varsinaisessa barometrissä että sen pikapäivityksessä, mutta muutokset jäivät kuitenkin pienemmiksi kuin yleisissä suhdanneodotuksissa. Synkimmät näkemykset ovat nyt teollisuuden suurissa pk-yrityksissä, mutta myös kaupan alan pk-yrityksissä odotukset ovat alentuneet alkuvuodesta selvästi.

Investoinnit ovat vähenemässä

Vuoden 2009 jälkeen alkanut talouden nousu ei ehtinyt oleellisesti lisätä investointeja. Syksyn barometrissa investointien arvoa koskevat odotukset painuivat nollaan, kun sekä investointien kasvua että vähenemistä odotti 17 prosenttia vastaajista. Kuukautta myöhemmin tehdyssä pikapäivityksessä saldoluku aleni lukemaan -14, kun erityisestirakennusalan ja teollisuuden näkymät heikkenivät.

– Työpaikkojen määrään vaikuttavat lyhyellä ajalla myös suhdannetekijät, mutta lopulta investoinnit ratkaisevat työllisyyden ja talouden kasvun sekä uudistumisen. Tässä mielessä on huolestuttavaa, että kotimaisista investoinneista huolehtineet pk-yritykset näkevät investointimahdollisuudet näin heikkoina, varatoimitusjohtaja Timo Lindholm Suomen Yrittäjistä toteaa.

Investoinnit ovat aina yrityskohtaisia päätöksiä, mutta verotuksen kannustavuudella sekä rahoituksen saatavuudella ja ehdoilla on myös oleellinen vaikutus niihin. Nykytilanteessa investointeja rajoittavat vielä yritysten hyvin yleiset maksuvaikeudet.

Maksuongelmat hyvin yleisiä, työsuhteen päättämisen ongelmat estävät rekrytoinnin

Uuden talouskriisin uhka heijastuu myös siten, että maksuvaikeuksien määrä on pysynyt suurena. Kevään barometrin tapaan maksuvaikeuksia kokeneiden pk-yritysten osuus on pysynyt 15 prosentissa. Määrä on korkea verrattuna normaalitilanteeseen, jossa maksuvaikeuksia on vain muutamalla prosentilla yrityksistä.

– Hälyttävin tilanne on 20–49 hengen teollisuusyrityksissä, joista joka neljännellä on ollut maksuvaikeuksia. Tämä kertoo siitä, että teollisuuden alihankkijoiden asema on entistä tukalampi, ekonomisti Petri Malinen Suomen Yrittäjistä toteaa.

Samaan aikaan kun pk-yritysten taloudelliset mahdollisuudet palkata uutta työvoimaa heikkenevät, muodostavat työsuhteen päättämiseen liittyvät ongelmat lähes puolelle yrityksistä esteen palkata uutta henkilöstöä tarpeesta huolimatta.

Pk-yrityksistä 26 prosenttia ilmoitti, että ongelmat rajoittavat erittäin paljon työsuhteeseen palkkaamista, ja 18 prosenttia vastaajista ilmoitti niiden rajoittavan rekrytointeja melko paljon.

Barometrin mukaan 18 prosenttia pk-yrityksistä on kohdannut vaikeuksia päättää työsuhde niissä tapauksissa, joissa työntekijän osaaminen ja soveltuvuus eivät ole vastanneet odotuksia. Työllisyyden kehityksen näkökulmasta tällaiset ongelmat ovat haitallisia.

Pk-yritysbarometrin aineisto

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät
varatoimitusjohtaja Timo Lindholm, p. 09 2292 2856, 050 303 9398
ekonomisti Petri Malinen, p. 09 2292 2845, 050 434 5952

Avaa pop-up -ikkuna