YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.10.2015 klo 12:00
Tiedote

Selvitysmiehen esitys avartaa paikallista sopimista – edellytykseksi asetettua ay-liikkeen kanneoikeutta ei voi hyväksyä

Selvitysmies Harri Hietalan selvitys paikallisesta sopimisesta avaa mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen riittävän laajasti ja olisi tärkeä väline Suomen kilpailukykyä palautettaessa. Ehdotuksessa on kuitenkin säännöksiä, jotka toteutuessaan voisivat käytännössä estää sopimisen.

Selvitysmies Harri Hietalan selvitys paikallisesta sopimisesta avaa mahdollisuuden paikalliseen sopimiseen riittävän laajasti ja olisi tärkeä väline Suomen kilpailukykyä palautettaessa. Ehdotuksessa on kuitenkin säännöksiä, jotka toteutuessaan voisivat käytännössä estää sopimisen.

– Työaikalainsäädäntöä koskevat ehdotukset, joilla mahdollistettaisiin nykyistä joustavampi sopiminen työajoista ovat perusteltuja. Ehdotukset mahdollistaisivat kaikille yrityksille mahdollisuuden sopia keskimääräisestä työajasta työehtosopimuksesta riippumatta. Tämä on hyvä asia, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

Nykyisin järjestäytymätön yritys ei voi hyödyntää niitä työehtosopimuksen joustoja, jotka edellyttävät paikallista sopimista. Selvitysmies ehdottaa työehtosopimukseen perustuvan paikallisen sopimisen sallimista myös järjestäytymättömille yrityksille.

– Näin järjestäytymättömät yritykset pääsisivät sopimaan myös niistä seikoista, joista niillä nykyisin ei ole mahdollisuutta sopia. Tämä on tärkeää, Järventaus sanoo.

Järjestäytymättömät yritykset ovat tyypillisesti hyvin pieniä yrityksiä, joihin kaikki uudet yksityisen sektorin työpaikat ovat viimeksi kuluneen kymmenen vuoden aikana syntyneet. Niitä on valtaosa Suomen yrityksistä.

– Tässä puhutaan nyt ihmisistä – yrittäjistä ja työntekijöistä. Siksi on tärkeä huolehtia siitä, että paikallisen sopimisen järjestelmä on yksinkertainen ja selkeä.

Esitys ammattiliittojen kanneoikeudesta mahdoton

Järventaus toteaa, että selvitysmies kuitenkin listaa sopimiselle joukon menettelytapa- ja muita edellytyksiä, jotka koskisivat vain järjestäytymättömiä yrityksiä ja saattaisivat jopa estää sopimisen. Selvitysmies esimerkiksi ehdottaa ammattiliitoille kanneoikeutta, jonka nojalla se voisi itsenäisesti ajaa yksittäistä yritystä vastaan kannetta paikallisen sopimuksen tulkintaa, pätevyyttä ja voimassaoloa koskevassa asiassa.

– Eli tilanteessa, jossa yrityksen työntekijät ovat tyytyväisiä paikalliseen sopimukseen, ammattiliitto voisi riitauttaa sen vastoin työntekijöiden tahtoa. Tämä on aivan mahdoton esitys, Järventaus sanoo.

Lainsäädäntömuutokset välttämättömiä, jotta sopiminen todella yleistyy

Hallituksen tavoitteena on, että yrityksissä kyetään nykyistä laajemmin paikallisesti sopimaan kilpailukyvyn parantamisesta, työllisyyden vahvistamisesta ja työsuhteen ehdoista kuten palkoista ja työajoista. Tästä Hietala esittää kaksi vaihtoehtoa: työehtosopimuksen osapuolet sopivat sopimuksissaan paikallisen sopimisen mahdollistamisesta nykyistä laajemmin ja useammissa asiakokonaisuuksissa tai että työehtosopimusten määräyksistä poikkeaminen mahdollistettaisiin lain säännöksin.

Hallitusohjelmassaan hallitus on sitoutunut huolehtimaan paikallisen sopimisen edellytysten vahvistumisesta lainsäädäntöhankkein.

– Työehtosopimusosapuolet eivät ole vuosikymmeniin onnistuneet paikallisen sopimisen lisäämisessä työehtosopimuksilla läheskään riittävästi. Siksi on välttämätöntä, että hallitus lähtee nyt rohkeasti valmistelemaan lainsäädäntömuutoksia, joilla paikallista sopimista voidaan lisätä, Järventaus vaatii.

Lisätietoja:
toimitusjohtaja Jussi Järventaus, Suomen Yrittäjät, p. 050 336 0015, jussi.jarventaus@yrittajat.fi

Avaa pop-up -ikkuna