25.2.2014 klo 16:03
Tiedote

Suomen Yrittäjät ajaa arvonlisäveron perusvähennyksen nostoa 50 000 euroon, ei yleisen alv-rajan korotusta

Suomen Yrittäjät on ehdottanut, että arvonlisäverokannan nousun haitallisia vaikutuksia pienyrittäjäkentässä tulisi kompensoida nostamalla perusvähennys eli arvonlisäveron liukuva alarajahuojennus 22 500 eurosta 50 000 euroon.

Suomen Yrittäjät on ehdottanut, että arvonlisäverokannan nousun haitallisia vaikutuksia pienyrittäjäkentässä tulisi kompensoida nostamalla perusvähennys eli arvonlisäveron liukuva alarajahuojennus 22 500 eurosta 50 000 euroon.

Alarajahuojennusta sovelletaan, kun yrityksen liikevaihto ylittää verollisen toiminnan 8500 euron alarajan, mutta on alle 22 500 euroa. Pienyrittäjä saa tällä liikevaihtovälillä osan maksamastaan verosta takaisin asteittain poistuvalla vähennyksellä. Perusvähennyksellä huojennetaan verollisen toiminnan rajan ylittämisestä pienimmille aiheutuvaa alv-verorasitusta. Perusvähennys otettiin aikanaan arvonlisäverolakiin SY:n ehdotuksesta.

Tällä hetkellä on vireillä myös kansalaisaloite, jonka mukaan yleinen arvonlisäverollisen toiminnan 8 500 euron raja tulisi nostaa 50 000 euroon. Nykyisin myyjä ei ole verovelvollinen, jos tilikauden liikevaihto on enintään 8 500 euroa, ellei hän ole itse hakeutunut verovelvolliseksi. Kansalaisaloitteen mukaan myynti tulisi alv-verolliseksi vasta, kun liikevaihto ylittää 50 000 euroa. Suomen Yrittäjät ei kuitenkaan aja tällaista yleisen alv-rajan nostoa, koska tällä voisi olla kielteisiä kilpailuvaikutuksia erikokoisten yritysten välillä.

Jos pienyrittäjä kilpailee ilman arvonlisäveroa esim. 1 – 2 henkeä työllistävän yli 50 000 euron liikevaihdon yrityksen kanssa, tämä heikentää työllistävän pienyrityksen mahdollisuutta kilpailla samoista töistä. Asteittain alenevan huojennusalueen korotuksella 22 500 eurosta 50 000 euroon ei sen sijaan olisi vielä tällaisia vaikutuksia. Kyse on siten eri huojennuksista.

Perusvähennyksen nosto 50 000 euroon koskisi SY:n laskelmien mukaan noin 60 000 yrittäjää keventäen heidän alv-taakkaansa noin 70 miljoonalla eurolla. Yleisen alarajan korottamisen kustannus olisi tähän nähden useampikertainen.

EU rajoittaa myös pienyrityshuojennusten käyttöä. Huojennukset tulee kohdentaa vain rajoitetusti pienyrityksille ja niiden on poistuttava yrityksen myynnin kasvaessa eli alv-huojennusta ei voida myöntää kaikille yrityksille kohdennettavana yleishuojennuksena.