YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

25.10.2016 klo 11:51
Tiedote

Suomen Yrittäjien hallitus: Yrittäjävähennyksessä kyse yritysmuotojen tasavertaisuudesta

Suomen Yrittäjien hallitus kannattaa yrittäjävähennystä, sillä se asettaa erilaiset yhtiömuodot verotuksessa enemmän samalle viivalle. ”Se on ennen kaikkea tasavertaisuuskysymys eri yritysmuotojen välillä”, Suomen Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Mäkynen sanoo.

Juha Sipilän hallitus esittää, että vuoden 2017 alusta otetaan käyttöön uusi yrittäjävähennys. Vähennys olisi viisi prosenttia toiminimien, avointen yhtiöiden ja kommandiittiyhtiöiden tulosta. Käytännössä vähennys merkitsisi noin kahden prosentin kevennystä yrittäjien verotukseen.

Toiminimet, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt ovat jääneet jälkeen kannustavasta verokehityksestä. Vuonna 2014 yhteisövero laski 24,5 prosentista 20 prosenttiin. Yhteisövero koskee vain osakeyhtiöitä, eli toiminimet, avoimet yhtiöt ja kommandiittiyhtiöt eivät hyötyneet uudistuksesta. Sen sijaan viime hallituskaudella tehdyt pääomaveron kiristykset koskevat kaikkia yritysmuotoja. Noin puolet pk-yrityksistä on elinkeinonharjoittajia ja henkilöyhtiöitä. Ne jäivät siis verotuksellisesti huonompaan asemaan kuin osakeyhtiöt.

Uudistus koskisi erityisesti yksinyrittäjiä

Verohallinnon tietojen mukaan Suomessa on noin 176 000 elinkeinoharjoittajaa – toiminimiä, avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä. 77 prosentilla eli yli 135 000 yrityksellä vuotuinen verotettava tuotto on alle 30 000 euroa. YEL-yrittäjien keskimääräisillä 47 000 euron tuloilla vähennys keventää yrittäjän verotusta noin 940 eurolla vuodessa. Yli 100 000 euron tuloilla toimivia yrityksiä on yrittäjävähennyksen piirissä vain noin 5000.

– On toveripopulismia väittää yrittäjävähennystä kaverikapitalismiksi. Vähennys toki hyödyttää myös enemmän ansaitsevia, mutta se on tärkeä tasokorjaus kaiken kokoisille yrityksille, joista erityisesti pienimmät ovat toimineet tähän asti usein vailla minkäänlaista kannustinta palkkatyöhön verrattuna, Jyrki Mäkynen viittaa yrittäjävähennyksestä julkisuudessa käytyyn keskusteluun.

Suomen Yrittäjien hallituksen mukaan yrittäjävähennykselle ei ole syytä asettaa ylärajaa, koska kyse on eri yritysmuotojen saattamisesta paremmin samalle viivalle.

– Ei yhteisöveron alennustakaan kohdistettu eri suuruisena eri kokoisille yrityksille, Mäkynen muistuttaa.

Suomen Yrittäjät esitti yrittäjävähennyksen käyttöönottoa tavoiteohjelmassaan vuosille 2015–2019.

Lisätietoja:
Suomen Yrittäjien hallituksen kannanotto:
puheenjohtaja Jyrki Mäkynen, Suomen Yrittäjät, p. 0400 364 791, jyrki.makynen@yrittajat.fi
johtaja Anna Lundén, Suomen Yrittäjät, p. 050 544 3928, anna.lunden@yrittajat.fi