6.5.2016 klo 16:15
Tiedote

Suomen Yrittäjien Mäkynen vastaa Kärnälle: ”Eiköhän pysytä asialinjalla”

SAK:n elinkeinopoliittinen asiamies Jukka Kärnä syytti vappuviikonloppuna Suomen Yrittäjiä ”ideologisen miekan heiluttamisesta”. – Eiköhän pysytä asialinjalla ja unohdeta 1930-luvun muilutusretoriikka, Mäkynen toppuuttelee ja muistuttaa, että juuri pienet ja keskisuuret yritykset ovat Suomessa kantaneet vastuun työpaikkojen luomisesta.

SAK:n elinkeinopoliittinen asiamies Jukka Kärnä syytti vappuviikonloppuna Suomen Yrittäjiä ”ideologisen miekan heiluttamisesta”.

– Suomen yrittäjät sanoo, että paikallisen sopimisen raportin mukaan on pakko valita luottamusmies jokaiselle työpaikalle. Valitettavasti näin ei paikallisen sopimisen raportin mukaan ole, Demokraatti uutisoi Kärnän sanoneen.

Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Jyrki Mäkynen kertaa Suomen Yrittäjien ja Perheyritysten liiton yhteisen huolen: Työmarkkinakeskusjärjestöt tulkitsevat kilpailukykysopimusta niin, että työnantajaliittoon kuulumattomassa yrityksessä vain luottamusmies voi tehdä paikallisen sopimuksen, jos työehtosopimuksessa paikallisen sopimuksen osapuoleksi on määrätty luottamusmies.

– Luottamusmiespakko tulee tuossa tilanteessa, jos työntekijä ja yrittäjät haluavat sopia paikallisesti. Muuten ei ole mahdollista sopia, Mäkynen oikaisee Kärnää.

Mäkynen huomauttaa, että liittoihin kuulumattomat yritykset eivät pääse samaan asemaan liittoihin kuuluvien kanssa, jos sopijakumppaniksi käy ainoastaan luottamusmies.

– Yritykset joutuvat tekemään uusia sitoumuksia saavuttaakseen saman aseman eli liittymään työnantajaliittoon tai tekemään ammattiliiton kanssa erityisen liityntäsopimuksen.

– Myös Kärnän maininta siitä, että yrittäjille tulee ”valvontavastuu toiminnasta työpaikoilla” tuntuu oudolta. Totta kai me valvomme, mitä yrityksissämme tapahtuu, yrittäjänä työskentelevä Mäkynen sanoo.

Mäkynen pitää Kärnän retoriikkaa hyvin erikoisena. Kärnä muun muassa patisti laittamaan ”läähättävät taantumuksen mustat koirat rankkurin autoon”.

– Eiköhän pysytä asialinjalla ja unohdeta 1930-luvun muilutusretoriikka, Mäkynen toppuuttelee ja muistuttaa, että juuri pienet ja keskisuuret yritykset ovat Suomessa kantaneet vastuun työpaikkojen luomisesta.

– Se jos mikä on vastuunkantoa. Noilla työpaikoilla on lisäksi tutkitusti työntekijöillä ja yrittäjillä hyvät ja luottamukselliset välit.