YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.2.2003 klo 12:02
Tiedote

Suomen Yrittäjien viesti tulevalle hallitukselle: Yrittäjyys seuraavan hallituskauden kärkiteemojen joukkoon

Suomen Yrittäjät vaatii yrittäjyyden nostamista seuraavan hallituskauden yhdeksi kärkiteemaksi. Yrittäjät perustelevat vaatimustaan sillä, että Suomi ei selviä keskeisistä haasteistaan ilman vahvempaa yrittäjyyttä. Rakennetyöttömyys, epätasainen aluekehitys ja väestön vanhenemisen aiheuttama kustannuspaine edellyttävät voimakasta talouskasvua, jonka perustekijä on yrittäjyys.

Mitkään työllisyystoimet eivät auta, jos seuraavan kymmenen vuoden aikana eläkkeelle jääville noin 80 000 yrittäjälle ei löydy jatkajia. Noin 200 000 työpaikkaa on uhattuna eläköityvien yrittäjien mukana. Yrittäjyyden edistäminen vaatiikin tässä tilanteessa aikaisempaa selvästi voimakkaampia toimia. Näitä ovat muun muassa seuraavat:

1) Verotuksen kannustavuus
– Yrittämiseen liittyvät riskit palkkatyöhön verrattuna edellyttävät verotukselta kannustavuutta. Yrittäjien kokonaisverotusta ei saa kiristää esim. Arvelan työryhmän ehdottamalla osinkojen kahdenkertaisella verotuksella, vaan päinvastoin kannustavuutta on lisättävä.
– Kokonaisverotuksen tasoa pitää pyrkiä laskemaan hallituskauden aikana EU:n keskitason alapuolelle.
– Työnantajan sivukuluja tulee helpottaa ns. Holmin ja Vihriälän mallin mukaisesti. Mallilla voidaan alentaa mm. palvelutyön teettämisen kynnystä.
– Helpotetaan yrittäjäpolvenvaihdoksia eräillä tähän tilanteeseen liittyvillä verotuksellisilla toimilla.

2) Yrittämisen riskiä pitää kohtuullistaa
– Kehittämällä konkurssijärjestelmää Yhdysvaltain mallin mukaisen henkilökohtaisen konkurssin suuntaan ja selvittämällä mahdollisuutta sulkea yrittäjän oma asunto pakkotäytäntöönpanon ulkopuolelle.
– Kehittämällä yrittäjän ja hänen perheenjäsenensä sosiaaliturvaa sairauden ja työkyvyttömyyden kohdatessa.

3) Uudistetaan keskeinen yritystoimintaa koskeva lainsäädäntö vastaamaan kohderyhmän enemmistön, pienyritysten tarpeita ja olosuhteita tarvittaessa luomalla pienyrityksille omaa säännöstöään.

4) Avataan julkista palvelutuotantoa kilpailulle ja siten myös parannetaan palveluiden saatavuutta, laatua ja kustannustehokkuutta.

5) Otetaan pienet yritykset nykyistä oleellisesti kattavammin mukaan tupo-pöytään. Valtiovalta voi asettaa tulopoliittisiin toimiin osallistumisensa sekä muun kolmikantayhteistyön ehdoksi sen, että yrittäjät otetaan työmarkkina-keskusjärjestöyhteistyöhön mukaan.

6) Perustetaan työ- ja elinkeinoministeriö tai joka tapauksessa nykyisen ministeriöjaon puitteissa laajennetaan kauppa- ja teollisuusministerin vastuualuetta yrittäjäasioissa ja muutetaan kauppa- ja teollisuusministerin nimike yrittäjäministeriksi.

7) Vahvistetaan yrittäjyyden asemaa koulutusjärjestelmässä mm. opetussuunnitelmien, oppimateriaalien ja opettajakoulutuksen osalta.

Lisätietoja:
Puheenjohtaja Eero Lehti, Suomen Yrittäjät ry, puh. 0400 461 577
Toimitusjohtaja Jussi Järventaus, Suomen Yrittäjät ry, puh. 050 336 0015
Viestintäpäällikkö Petri Nieminen, Suomen Yrittäjät ry, puh. 050 547 7495

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952

Avaa pop-up -ikkuna