25.5.2010 klo 15:00
Tiedote

Suurten kaupunkien hankinnoissa kehittämistä

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan suurten kaupunkien hankintakäytännöissä on kehitettävää. Kaupunkien hankintakäytännöt on linjattu ohjelmissa monipuolisesti ja sisällöllisesti hyvin, mutta erityisesti strategisten linjausten ohjausvaikutus kilpailuttamiseen ontuu.

Suomen Yrittäjien selvityksen mukaan suurten kaupunkien hankintakäytännöissä on kehitettävää. Kaupunkien hankintakäytännöt on linjattu ohjelmissa monipuolisesti ja sisällöllisesti hyvin, mutta erityisesti strategisten linjausten ohjausvaikutus kilpailuttamiseen ontuu. Erillinen hankintastrategia on vain neljäsosalla selvitetyistä kaupungeista.

– Linjaukset esimerkiksi palvelu- ja elinkeinostrategioissa ovat paikoin erinomaisia. Kaupungeissa siis ymmärretään yleisellä tasolla kuinka suuri vaikutus kysynnän järkevällä ohjaamisella voi olla terveiden markkinoiden kehittymiselle. Valitettavasti hyvä ohjaus näkyy verraten harvoin käytännön kilpailutuksissa, Suomen Yrittäjien elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen arvioi.

Osaltaan tätä selittänee hankalaksi koettu hankintalainsäädäntö. Toisaalta suuremmissa kaupungeissa hankintaosaaminen ja resurssit ovat hyvällä tasolla, joten kilpailutuskäytäntöjen pitäisi toimia.
– Hankintalakia pitäisi opetella käyttämään työkaluna hyvälle kilpailuttamiselle. Pitäisi pyytää useampia tarjouksia eikä paikallisia ja pieniä toimijoita saisi rajata ulos tarjouspyyntöä laadittaessa, Pesonen tiivistää.

Hankintojen keskittämiskehitys näyttää selvityksen mukaan jatkuvan. Kaupungit turvautuvat yhteishankintamenettelyihin toimivan markkinan kustannuksella.
– Pitkällä aikavälillä keskittäminen voi tulla kunnille yllättävän kalliiksi, kun markkinat yksipuolistuvat. Hankintapolitiikasta näyttää puuttuvan kokonaistaloudellisen ajattelun lisäksi kyky nähdä sopimuskausien yli, elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen arvioi.

Selvityksen mukaan muita kehittämiskohteita hankinnoissa ovat kilpailutusten välinen vuorovaikutus tarjoajien kanssa sekä hankintojen ohjautumisen järjestelmällinen seuranta. Myös pienten ja keskisuurten yritysten huomioimisessa kilpailutusten suunnittelussa on kehittämistä. Pienhankinnat sen sijaan on ohjeistettu suhteellisen hyvin. Samoin esimerkiksi hankinnoista tiedottamiseen voidaan joidenkin kaupunkien osalta olla tyytyväisiä.

Suomen Yrittäjien keväällä 2010 tekemässä selvityksessä tarkasteltiin 22 suuren kaupungin hankintapolitiikkaa, hankintamenettelyitä, hankinnoista tiedottamista ja hankintatoimen organisointia. Aineistot on koottu sähköisen kyselyn lisäksi paikallisesti käytyjen keskustelujen perusteella.

Lisätietoja:

Suomen Yrittäjät
elinkeinoasioiden päällikkö Janne Pesonen, p. (09) 2292 2967, 040 837 2170