27.11.2007 klo 09:32
Tiedote

SY:n kommentti: Yrittäjäomistajaa voidaan kannustaa verotuksella

Mitä on suomalainen pk-yrittäjä? Puurtaja, ideoija, tuotteittensa tai palveluidensa markkinoija, usein myös työllistäjä – ainakin nämä ominaisuudet tunnistan tuntemistani yrittäjistä. Yhteiskunta huutaa yrittäjää luomaan työpaikkoja. Professori tarjoaa oikeudenmukaisuuden nimissä kompensaatioksi ansiotuloverotusta ja kolmen prosentin tuottoa yritykseen sijoitetuille varoille (Professori Heikki Niskakangas HS Vieraskynä 27.11.2007).

Yrittäjäomistaja saa elantonsa omasta yrityksestään. Rahoja nostetaan palkkana ja voitto-osuutena, osakeyhtiöstä osinkona. Suomessa sovellettava osakeyhtiön omistajan verotus toimii kuitenkin siten, että tämä osinkokin voidaan verottaa ansiotulona.

Yrittäjäriskin kompensaation kannalta nykyisen osinkoverojärjestelmän ongelma on se, että vain vakavaraisten yritysten omistajat pääsevät ”nauttimaan” keskusteluissa usein esille otetusta 90.000 euron ”verovapaiden” – todellisuudessa kuitenkin jo yhteen kertaan verotettujen – voittojen nostamisesta. Tällaisia yrittäjiä on Suomessa noin 3000. Tätä pienempiä yhteen kertaan verotettua osinkoa nostaa kaikkiaan noin 100.000 yrittäjää. Näiden yrittäjien omistamat yritykset ovat luomassa niitä paljon kysyttyjä ja kaivattuja työpaikkoja. Yrittämisen karu todellisuus on valtaosassa tapauksia se, että oman yrityksen nettovarallisuus on reilusti alle sen maagisen miljoonan euron, jolla noihin mainittuihin kadehdittuihin summiin päästäisiin. Verohallituksen tilastoista käy ilmi, että ¾ yrittäjien tuloista verotetaan samalla tavalla kuin palkansaajan ansiotulo. Kolmannes yrittäjistä ansaitsi vähemmän kuin metalliteollisuuden minimipalkka.

Professori Niskakankaan esittämän oikeudenmukaisen tuoton yrittäjäksi aikova saa sijoittamalla korkorahastoon, jossa pääomat ovat suhteellisen turvassa. Kun muukaan verotus ei eroaisi palkkatyöstä, on vaikea perustella yrittämisen taloudellista kannattavuutta.

Suomen kaikista noin 236.000 yrityksestä alle 50 työntekijän yrityksiä on 99 prosenttia. Yrityksiä, jotka työllistävät 50-250 työntekijää on 2300 kappaletta, noin yksi prosentti kaikista yrityksistä.

Lisätietoja:
Veroasiantuntija Leena Romppainen
Suomen Yrittäjät
p. (09) 2292 2937, 040 512 3258