YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Työelämägallup: Eläkeyhtiöiden yhdistämisellä laajaa kannatusta
Työelämässä olevat kannattavat selvästi enemmän kuin vastustavat työeläkeyhtiöiden yhdistämistä eläkejärjestelmän tehostamiseksi, Yrittäjien teettämä Työelämägallup osoittaa. ”Moni ymmärtää, että mitä korkeampi on eläkemaksu, sitä alhaisempi on ostovoima. Siksi eläkejärjestelmään halutaan lisää tehoa”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Työeläkeyhtiöiden yhdistämistä kannattaa työelämässä olevista 37 prosenttia ja vastustaa 12 prosenttia. 52 prosenttia ei osaa sanoa kantaansa. Miehet tukevat yhdistämistä enemmän kuin naiset.
”Asia on vaikea, mutta yhdistämisen tuki on vahvaa”, Pentikäinen kommentoi.
Vakavaraisuussääntöjen keventämisellä on taas enemmän vastustusta kuin kannatusta. 35 prosenttia sanoo, ettei vakavaraisuussääntöjä pidä keventää suurempien tuottojen toivossa. Asiaa kannattaa 22 prosenttia. 44 prosenttia ei osaa sanoa.
”Nuoret tukevat eniten vakavaraisuussääntöjen keventämistä. Se on ymmärrettävää, sillä sääntelyn keventäminen hyödyttäisi erityisesti heitä, koska se lisäisi todennäköisesti sijoitustuottoja ainakin pidemmällä aikavälillä”, Pentikäinen sanoo.
Suomen Yrittäjät on esittänyt työeläkeyhtiöiden yhdistämistä ja vakavaraisuussääntelyn keventämistä, jotta työeläkemaksuihin kohdistuva kasvava nousupaine kevenisi. Yhtiöiden yhdistämisellä voitaisiin saada satojen miljoonien säästöt vuositasolla.
Järjestöiltä valtaa pois eläkeyhtiöissä
Työelämässä olevat haluavat myös vähentää työmarkkinajärjestöjen valtaa eläkeyhtiöissä. Tätä kannattaa 39 prosenttia ja vastustaa 21 prosenttia. 40 prosenttia ei osaa sanoa. Erityisesti miehet arvioivat, että eläkeyhtiöiden valtaa pitää vähentää.
”Nämä ovat vakuutuksenottajien ja vakuutettujen yhtiöitä, eivät järjestöjen. Siksi lainsäädäntöä pitää uudistaa niin, että yhtiöissä päätösvalta annetaan yhtiöiden omistajille”, Pentikäinen sanoo.
Kantar haastatteli Työelämägallupissa 1024 työelämässä olevaa. Vastaajat ovat joko palkansaajia, yrittäjiä, lomautettuja tai työttömiä. Tutkimuksen virhemarginaali +- 3,1 prosenttiyksikköä 50 prosentin tulostasolla.
Tutustu tuloksiin enemmän tästä.
Lisätietoja: Mikael Pentikäinen, toimitusjohtaja, 040 5041944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi