18.4.2016 klo 12:13
Tiedote

Työntekijöiden ammatillisen ja alueellisen liikkumisen lisääminen helpottaa työllistymistä

Työ- ja elinkeinoministeriö tiedotti tänään hallituksen työllisyyspakettiin kuuluvista työttömyysturvaan tehtävistä uudistuksista. Uudistusten tavoitteena on kannustinloukkujen purkaminen ja työttömyysetuuksien käyttötarkoituksen laajentaminen.

Valtion rahoittamaa työttömyysturvaa käytettäisiin jatkossa työttömän starttirahaan, palkkatukeen ja liikkuvuusavustukseen. Uudistus tavoitteena on luoda joustavuutta työllisyysmäärärahojen käyttöön ja taata niiden riittävyys. Muutokset ovat ensin kaksivuotisia, minkä jälkeen muutoksia arvioidaan ja niiden jatkosta päätetään.

– Starttirahan ja palkkatuen rahoituksen osittainen siirtäminen budjetin ulkopuolelle takaa sen, että rahaa pitäisi riittää myös vuoden lopulla. Tämä on hyvä asia, työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén Suomen Yrittäjistä sanoo.

Liikkuvuusavustus on uusi tuki, jossa yhdistetään nykyinen matka-avustus ja muuttokustannusten korvaus. Alueellista liikkuvuutta pyritään edistämään myös työttömyysturvan työmatkoja koskevia säännöksiä yhdenmukaistamalla.

Jatkossa työtön ei enää voisi kieltäytyä kokoaikatyöstä sen vuoksi, että työttömyysturva on suurempi kuin palkka ja työn vastaanottamisesta aiheutuvat kulut. Jos oman alan työtä ei ole tarjolla, voitaisiin TE-toimistossa jo työttömyyden alussa tarjota muun alan työtä. Samalla työttömien palveluita TE-toimistoissa on tarkoitus kehittää ja työtarjouksia, työnhakuvalmennuksia ja omaehtoista työnhakua lisätä.

– Tämä helpottaa sopivan työntekijän ja työpaikan kohtaamista, Hellstén sanoo.

Nyt tilanne on se, että moniin työpaikkoihin on hankala saada työntekijöitä.

– Se, miten suunnitellut uudistukset lopulta vaikuttavat, riippuu paljon siitä, paljonko töitä on tarjolla ja miten TE-toimistot onnistuvat työtä välittämään.

– Tarjottavaa työtä syntyy ainoastaan työllistämistä helpottamalla, Hellstén muistuttaa.

Työpaikkasopiminen tehokkain keino parantaa työllisyyttä

Hallitusohjelmassa tavoitteeksi asetettiin työllisten määrän vahvistuminen 110 000 henkilöllä.

– Työllisyyden kannalta kaikkein keskeisin kysymys on se, kuinka työpaikkasopimisen laajentaminen etenee, varatoimitusjohtaja Antti Neimala Suomen Yrittäjistä muistuttaa.

Neimalan mukaan rohkea rakenteiden uudistaminen loisi kymmeniä tuhansia uusia työpaikkoja, vahvistaisi kasvun edellytyksiä ja edesauttaisi julkisen talouden tasapainottumista.

– Rakenneuudistuksen merkitys on moninkertainen verrattuna yrittäjyys- ja työllisyyspaketin muuhun sisältöön.

Työ- ja elinkeinoministeriö lähetti työn vastaanottamista koskevan lakiesityksen kuusi viikkoa kestävällä lausuntokierrokselle.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Antti Neimala, Suomen Yrittäjät, p. 040 173 7007, antti.neimala@yrittajat.fi
työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén, Suomen Yrittäjät, p. 050 502 0111, harri.hellsten@yrittajat.fi