31.3.2016 klo 09:00
Tiedote

Valinnanvapaudessa varmistettava pienten ja uusien yritysten mahdollisuus tuottaa sote-palveluja

Suomen Yrittäjien mielestä valinnanvapausmallia valmistellessa pitää antaa kansalaisille laaja valinnanvapaus ja samalla varmistaa mahdollisuus kotimaiseen pk-yrittäjyyteen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

Suomen Yrittäjien mielestä valinnanvapausmallia valmistellessa pitää antaa kansalaisille laaja valinnanvapaus ja samalla varmistaa mahdollisuus kotimaiseen pk-yrittäjyyteen sosiaali- ja terveyspalveluissa.

– Mats Brommelsin vetämän valinnanvapaustyöryhmän esittämistä vaihtoehdoista paras pohja jatkovalmisteluun on ns. Omatiimi-malli, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoo.

Suomen Yrittäjien mukaan Omatiimi-mallissa alalle tulon kynnys on matalin eli se helpottaa pienimpien ja uusien yritysten pääsyä tuottamaan palveluita.

– Näin palvelut voi turvata myös maaseudulla. Laaja valinnanvapaus mahdollistaa lähipalvelut ja parantaa palvelujen saatavuutta koko Suomessa.

Kujala puhui Suomen Yrittäjien, yrittäjäjärjestn sosiaali- ja terveysalojen toimialajärjestöjen ja Hoiva ja Terveys –median järjestämässä Valitse vapaasti -seminaarissa Helsingissä torstaiaamuna.

Alan yrityksille uskoa palveluitten kehittämiseen

Yrittäjäjärjestö kannustaa hallitusta pitämään kiinni linjaamastaan.

– Vuosia jatkunut epävarmuus sosiali- ja terveyspalvelu-uudistuksessa on luonut epävarmuutta alan yrittäjien keskuuteen. Kotimaiset pienet ja keskisuuret yritykset odottavat nyt päätöksiä, Kujala sanoo.

Valinnanvapaus luo aivan uuden dynamiikan myös talouteen. Vuonna 2014 kuntien sote-menot olivat 22 miljardia euroa, joista vain noin 2,7 miljardin verran oli hankittu yrityksiltä tai tuotettu palvelusetelillä.

– Suomessa ei ole hyödynnetty sote-yrittäjien osaamista. Nyt hallituksen linjauksen mukainen valinnanvapaus avaa merkittävän osan 22 miljardin euron palvelutuotannosta yrittäjyydelle, Kujala sanoo.

– Tämä luo uudenlaisia mahdollisuuksia alan yrittäjille, kannustaa yrityksiä kehittämään palveluitaan ja panostamaan henkilöstönsä osaamiseen sekä myös investoimaan.

Asiakkaalle oikeus äänestää jaloillaan

Kujalan mukaan on tärkeää, että asiakas voi vaikuttaa häntä koskeviin palveluihin.

– Esimerkiksi vanhuksella pitää olla mahdollisuus valita hänelle sopivin palveluntuottaja. Jos henkilö ei esimerkiksi terveydentilansa vuoksi pysty valitsemaan itse, hän voi saada apua omaisiltaan ja läheisiltään sekä tarvittaessa julkiselta asioidenhoitajalta.

Valinnanvapausmallia luotaessa on tärkeää huomioida yksilöiden erilainen palvelutarve. Erilaiset asiakasryhmät huomioiva ja toimiva valinnanvapauskokonaisuus voisi olla mahdollista rakentaa myös, siten, että käytössä on erilaajuisia valinnanvapausvaihtoehtoja.

– Myös tämä vaihtoehto kannattaisi selvittää jatkotyössä, Kujala sanoo.

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala@yrittajat.fi
elinkeinoasioiden päällikkö Susanna Kallama, Suomen Yrittäjät, p. 040 587 2445, susanna.kallama@yrittajat.fi

Lisätietoa valinnanvapaudesta ja Suomen Yrittäjien näkemyksiä

Valitse vapaasti-seminaarin teemat, puhujat ja järjestäjät:
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/valitsevapaasti/valitse-vapaasti-seminaari/

Lisätietoa valinnanvapaudesta:
http://www.valitsevapaasti.fi/

Yrittäjien malli sote- ja maakuntauudistukseen:

• Tiivistelmä e-julkaisuna: https://issuu.com/yrittajat/docs/sy_yrittajien_malli_tiivistelma/1

• Koko raportti osoitteesta: www.yrittajat.fi/kunta