19.10.2013 klo 19:00
Tiedote

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot 2013: Keitele Forest, Lihajaloste Korpela, Martinex ja yrittäjä Markku Wuoti

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin tänä vuonna kolmelle yritykselle: Keiteleläinen Keitele Forest Oy, huittislainen Lihajaloste Korpela Oy ja raisiolainen Martinex Oy ovat kaikki pitkään toimineita perheyrityksiä, joissa omistajanvaihdos on hoidettu hienosti. Kaikki ovat investoineet rohkeasti. Lisäksi yrittäjä Markku Wuoti palkittiin yrittäjien hyväksi tekemästään pitkäjänteisestä työstä.

Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot jaettiin tänä vuonna kolmelle yritykselle: Keiteleläinen Keitele Forest Oy, huittislainen Lihajaloste Korpela Oy ja raisiolainen Martinex Oy ovat kaikki pitkään toimineita perheyrityksiä, joissa omistajanvaihdos on hoidettu hienosti. Kaikki ovat investoineet rohkeasti. Lisäksi yrittäjä Markku Wuoti palkittiin yrittäjien hyväksi tekemästään pitkäjänteisestä työstä.

Palkinnot jaettiin Suomen Yrittäjien vuoden päätapahtumassa, Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lappeenrannassa lauantai-iltana. Palkittavat yritykset valitsi lautakunta, johon kuuluu edustajia Suomen Yrittäjistä, Suomalaisen Työn Liitosta, Yksityisyrittäjäin Säätiöstä ja Fenniasta.

Valokuvaaja: Heimo Turunen
Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon saivat Keitele Forest Oy toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio, johtaja Mikko Kylävainio ja johtaja Matti Kylävainio, Lihajaloste Korpela Oy toimitusjohtaja Seppo Korpela ja hallituksen puheenjohtaja Jari-Jukka Korpela, Martinex Oy toimitusjohtaja Riia Sandström, rouva Tuula Muinonen ja hallituksen puheenjohtaja Risto Muinonen sekä yrittäjyyden edistämisestä palkittu HannaKaija Wuoti ja Markku Wuoti.
Valokuva: Heimo Turunen/VKK-Media Oy

Keitele Forestin menestys alkoi Japanista

Vuonna 1981 perustettu Keitele Forest Oy on yksi Suomen suurimmista yrityksistä mekaanisessa puunjalostuksessa. Se toimittaa sahatavaraa ja jalosteita lähes 30 maahan. Emoyhtiö Keitele Forest Oy:n lisäksi Keitele-yhtiöihin kuuluvat sahayhtiö, jatkojalostusyksikkö, liimapuuvalmistus sekä energiayhtiö. Konsernin liikevaihto oli viime vuonna yli 114 miljoonaa euroa, ja se työllistää noin 300 henkilöä.

Menestyksen perustana ovat selkeät valinnat. Investointeja ja kaukaisia markkinoita ei ole pelätty. Japanin-vientiä on kehitetty jo kaksi vuosikymmentä. Tuotanto on kuitenkin pidetty hyvin paikallisena: sahaus, kuivaus, höyläys ja liimaus tapahtuvat 30 hehtaarin tontilla.

– Puun kuljettamisessa ja rahtaamisessa voi miljoona mennä maantielle, eikä synny silti mitään lisäarvoa, toimitusjohtaja Ilkka Kylävainio sanoo.

Korpela pärjää possulla

Lihajaloste Korpela Oy on jalostanut lihaa vuodesta 1958. Liikevaihto oli viime vuonna 27 miljoonaa euroa, ja työntekijöitä firmalla on 130 Huittisissa ja Honkajoella. Markkina-alue on vahvasti Suomi, mutta vientiäkin on Ruotsiin ja Venäjälle.

Toimitusjohtaja Seppo Korpelan mielestä menestys vaatii kovaa työtä ja rohkeutta.

– Olemme tekemässä yrityksen historian isoimpia investointeja molemmissa tuotantolaitoksissa, Huittisissa ja Honkajoella.

Myös paikallisuus on kannattanut. Vaikka puolet raaka-aineista tuodaan ulkomailta, lihaa tulee paljon myös lähitiloilta, joissa possut syötetään oman tilan viljoilla. Korpelalla on myös seurattu tarkasti ruuanlaiton muutoksia – valmistuotteet ovat nykyään arkea.

Afrikan Tähti ja Muumit veivät Martinexin menestykseen

Vuonna 1986 perustettu perheyhtiö Martinex Oy on menestynyt lahja- ja taloustavaroiden ja lelujen valmistaja ja tukkuliike. Tunnetuin tuote on yli 60-vuotias lautapeli Afrikan Tähti. Raisiolaisen Martinexin liikevaihto on 13 miljoonaa euroa. Tuotteita viedään Pohjoismaihin, Britanniaan ja Japaniin. Työntekijöitä on nelisenkymmentä ja lisäksi useita kesätyöntekijöitä joka vuosi.

Martinex uskoo kotimaisiin hahmoihin ja kiinnostaviin ilmiöihin. Tutut hahmot koristavat mukeja, leluja, leivontavälineitä, pelejä ja petivaatteita. Toimitusjohtaja Riia Sandström on erityisen kiintynyt firmansa Muumi-tuotteisiin.

– Tuotanto ja tuotekehitys ovat omissa käsissämme, ja voimme reagoida varsin nopeasti. Kun Vares-elokuvat alkoivat pyöriä, muutaman kuukauden kuluttua meillä oli joulumarkkinoille Vares-etsiväpeli, Sandström kertoo.

Markku Wuoti palkittiin yrittäjyyden edistämisestä

Varsinaissuomalainen Markku Wuoti elää yrittäjyydelle. Yrittäjäperheen poika on ollut vetämässä neljää yritystä.

– Nyt yrittäjiä arvostetaan, mutta se on vaatinut tiukkaa edunvalvontaa ja kovaa työtä meiltä kaikilta yrittäjiltä sekä järjestöltä, Wuoti kertoo.

Wuoti on auttanut satoja ellei tuhansia muita yrittäjiä eteenpäin urallaan. Vuonna 1989 Wuoti toimi Wärtsilä-meriteollisuuden konkurssissa yrittäjien asiamiehenä. Sopuun päästiin, ja alihankkijat saivat sadan miljoonan markan korvaukset. Lamassa Wuotia tarvittiin taas: 1990-luvulla hän perusti yrittäjän auttavan puhelimen ja 2000-luvun alussa tukiverkon vaikeuksiin joutuneille yrittäjille.
Wuoti on vaikuttanut vuosikymmeniä vahvasti myös Suomen Yrittäjissä.

Näin valittiin:

Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon valintaan vaikuttavat
• yrityksen toiminta-ajatus, tuoteideoiden omaperäisyys sekä toiminta, palvelujen tai tuotteiden jatkuva kehittäminen
• yrityksen viime vuosien kasvu; etusija annetaan ensipolven yritys, joka on vakiinnuttanut asemansa, tai yritykselle, jossa on toteutettu menestyksellisesti sukupolvenvaihdos
• yrityksen toiminnallinen ja taloudellinen uudistumiskyky myös kansainvälisessä kilpailussa
• yrityksen toiminnallinen kehitys ja yhteiskunnallinen merkitys omalla toiminta- ja markkina-alueellaan
• yrityksen tuotantotoiminnan ja henkilöstöhallinnan kyky vastata ajan henkeä ja yhteiskunnan asettamia tavoitteita

Tutustu Valtakunnallisen Yrittäjäpalkinnon saajiin vuosilta 1968 — 2013 »