YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Valtakunnalliset yrittäjäpalkitut 2020: By Pia’s, Kuljetusliike Ville Silvasti, Picosun ja Sinituote
Valtakunnallisen yrittäjäpalkinnon saivat tänä vuonna sisustus- ja vaateyritys By Pia’s Uudeltamaalta, Kuljetusliike Ville Silvasti Keski-Suomesta, nanoteknologiayritys Picosun pääkaupunkiseudulta ja Sinituote Hämeestä.
Vakuutusyhtiö Fennia ja Suomen Yrittäjät julkistivat vuoden 2020 Valtakunnalliset yrittäjäpalkinnot 17.10. Palkinto on arvostettu ja perinteinen, sitä on jaettu vuodesta 1968 lähtien. Fennia ja Suomen Yrittäjät haluavat palkinnolla nostaa yrittäjien ja yrittäjyyden arvostusta Suomessa.
By Pias haluaa tarjota kokonaisvaltaisen elämyksen
Yrittäjä Pia Erlundin By Pia’s on neuleita, pellavavaatteita ja sisustusesineitä suunnitteleva ja myyvä muotitalo, jolla on neljä omaa rekisteröityä tavaramerkkiä. Konseptinimi on BYPIAS. Yrittäjä nimittää kymmentä Suomen- ja yhtä Norjan-liikettään elämyskeitaiksi.
Erlund toimi ensin toistakymmentä vuotta kampaamoyrittäjänä. By Piasin hän perusti vuonna 2012. Hän rakasti paksua pellavaa jaa halusi siitä valmistettuja kauniita vaatteita. Kävi ilmi, että naiset kautta maan innostuivat pellavavaatteista ja halusivat ne omakseen.
Viimeisen viiden vuoden aikana yrityksen liikevaihto ja tulos ovat miltei kolminkertaistuneet. Viime vuonna liikevaihtoluku hipoi kymmentä miljoonaa euroa. Liikevoittoprosentti on ollut parhaimmillaan lähellä kolmeakymmentä.
Erlundin työpari on toimitusjohtaja Marjaana Järvinen. Järvisen ansiosta Erlund pystyy keskittymään siihen, minkä kokee kaikkein omimmakseen.
– Rakastan yrittäjyyttä, bisneksentekoa ja tuntuu, että sen osaan. Mutta tuloksen tekeminen on toimitusjohtajan ansiota, hän kiittelee.
By Pia’sin tulevaisuuden Erlund näkee vielä nykyistäkin monipuolisempana, kokonaisvaltaisena elämyksenä. Esimakua siitä saa Hangossa, johon avattiin kesällä 2020 BYPIAS-konseptin mukaan suunniteltu rantabaari CocoHanko.
By Pia’s Oy
Perustettu: 2012
Perustaja: Pia Erlund
Toimitusjohtaja: Marjaana Järvinen
Toimialue: 10 vuoden ympäri auki olevaa sisustukseen ja naisten muotiin erikoistunutta liikettä Suomessa, kolme Norjassa. Jälleenmyyjiä 18 maassa.
Työntekijöitä: 45
Liikevaihto: 9,26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 1,8 mijoonaa euroa (2019)
Katso video By Pia’s:sta.
Kuka kuljettaa tuulivoimaloita? Kuljetusliike Ville Silvasti Oy!
Kuljetusliike Ville Silvasti Oy tarjoaa vaativien kuljetusten koko logistiikan avaimet käteen -palveluna. Muun muassa tuulivoimaloiden osia kuljettavan yrityksen toimialueena on koko Eurooppa ja Venäjä.
Ville Silvasti seurasi jo lapsena Jukka-isän erikoiskuljetuksia tehneen yrityksen toimintaa. Vuonna 2002 hän perusti oman saman alan yrityksen. Ensimmäiset vuodet kuluivat rekan ratissa ja johtotehtävissä. Vaativien kuljetusten kysyntä kasvatti yritystä nopeasti. Isän muualle myyty yhtiö palasi yrityskaupassa osaksi Kuljetusliike Ville Silvastia vuonna 2015.
Erikoiskuljetukset ovat mittasuhteiltaan valtavia, ja työmaat hankalissa paikoissa. Kuljetukset on suunniteltava huolellisesti.
– Koen päivittäin olevani henkilökohtaisesti vastuussa siitä, että työntekijöillä on turvallista työskennellä, Silvasti kertoo.
– Tiedän millaisten paineiden kanssa kuljettajamme päivittäin painivat. Uskon, että tämä on yksi tekijä, jonka ansiosta meillä on työntekijöiden kanssa hyvä luottamus, hän pohtii.
Yrityksellä on toimipisteitä ja tytäryrityksiä Suomen lisäksi Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Puolassa ja Venäjällä. Uransa parhaana päätöksenä Silvasti pitää kuitenkin vuonna 2017 tekemäänsä yrityskauppaa, jossa tanskalainen kilpailija siirtyi osaksi yritystä.
Kuljetusliike Ville Silvasti Oy
Perustettu: 2002
Perustaja ja toimitusjohtaja: Ville Silvasti
Kotipaikka: Uurainen
Toimialue: koko Eurooppa ja Venäjä
Työntekijöitä: 160
Liikevaihto: 79 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 3,3 miljoonaa euroa (2019)
Katso video Kuljetusliike Ville Silvastista.
Picosun: Pöytälaatikosta maailman parhaaksi
Nanoteknologiayritys Picosun oy valmistaa suomalaiseen keksintöön pohjautuvia atomikerroskasvatus- eli ALD-laitteita. Niiden avulla tehtävät, nanometrin paksuiset kalvot ovat edellytys nykyaikaiselle elektroniikalle.
ALD-teknologia mahdollistaa esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden kirkkaat ja tarkat näytöt. Se on tekniikan tohtori Tuomo Suntolan keksintö vuodelta 1974. Keksintö oli ehditty myydä ulkomaille. Kehitystyön hyötyjen valuminen ulkomaille kaiveli Sven Lindforsia, joka oli alusta saakka suunnitellut ALD-reaktoreita yhdessä Suntolan kanssa. Lindfors ja Kustaa Poutiainen herättivät henkiin Lindforsin pöytälaatikkoyrityksen Picosunin. Poutiainen rahoitti ja lähti vetämään yritystä.
Asiakkaina olivat ensin ovat johtavat yliopistot. Niiden lisäksi tuotantolaitteita ovat ostaneet esimerkiksi Bosch ja IBM. Nykyään Picosunin teollisuusjärjestelmiä ostavat asiakkaat ovat puolestaan maailman suurimpia ict-alan yrityksiä. Tuotannosta yli 98 prosenttia myydään ulkomaille.
– Kun asiakkaina ovat maailman parhaat yritykset, joiden menestys riippuu meidän valmistamistamme koneista, on meihin kohdistuva paine jopa kohtuuton. Mutta pidän sitä myös hyvänä asiana. Kun me pystymme palvelemaan näitä asiakkaita, me pystymme palvelemaan ketä tahansa, Picosunin hallituksen puheenjohtajana nykyään toimiva Poutiainen pohtii.
Picosun Oy
Perustettu: 1996, toiminta alkoi 2004
Perustajat: Sven Lindfors ja Kustaa Poutiainen
Toimitusjohtaja: Jussi Rautee
Toimialue: Emoyhtiö Suomessa, tytäryhtiöt Yhdysvalloissa, Saksassa, Japanissa, Kiinassa, Koreassa, Singaporessa ja Taiwanissa sekä toimistot Intiassa ja Ranskassa.
Työntekijöitä: 130
Liikevaihto: 41 miljoonaa euroa (2020)
Liikevoitto: 500 000 euroa (2020)
Katso video Picosunista.
Sinituote tekee pitkään kestäviä tuotteita koteihin
Sinituote Oy tunnetaan erityisesti siivousvälineistään. Kun Ilkka Brotherus vuonna 1988 osti 1940-luvulla toimintansa aloittaneen Sinituotteen, valmiina oli vain kaksi vanhaa, öljyä vuotavaa muovikonetta, muutama työkalu ja neljä työntekijää.
– Se oli sen aikainen start up, Brotherus muistelee.
Tuoteinnovaatioiden ja yritysostojen ansiosta Sinituote on nyt Pohjoismaiden johtava siivousvälineiden, vaatehuollon ja autotarvikkeiden konserni. Emoyhtiö Sinituote Oy:n lisäksi SINI-konserniin kuuluvat tytäryhtiöt Lundia Oy, Rörets Industrier Ab, VS-harja Oy ja Junttan Oy.
Kodin tuotteiden pitkäikäisyys on arvo, jota yrityksessä vaalitaan nyt jo toisessa sukupolvessa. Ilkan tytär Johanna Hamro-Drotz nimitettiin yrityksen toimitusjohtajaksi vuonna 2018.
Kierrätysmuovilla on merkittävä rooli Sinituotteen tarinassa. Lähes 40 prosenttia käytettävästä raaka-aineesta on kierrätysmuovia. Myös Kokemäen tehtaan oma ylijäämämuovi käytetään hyödyksi. Tehtaan katolla on oma aurinkovoimala, ja hukkalämpö otetaan talteen. Näiden tekojen ansiosta Sinituote on hiilineutraali yritys.
– Olemme edelläkävijä Euroopassa sekä hiilineutraaliudessa että kierrätysmateriaalien käytössä omassa kohderyhmässämme. Siitä iso kiitos kuuluu myös työntekijöillemme, jotka ovat olleet aktiivisesti mukana ideoimassa ympäristövastuuseen liittyviä asioita, Hamro-Drotz kiittelee.
Sinituote Oy
Perustettu: 1988, yrityksen juuret 1940-luvulla
Perustaja: Ilkka Brotherus
Toimitusjohtaja: Johanna Hamro-Drotz
Toimipaikka: tehdas Kokemäellä, pääkonttori Hausjärvellä
Työntekijöitä: 113
Liikevaihto: 26 miljoonaa euroa (2019)
Liikevoitto: 4 miljoonaa euroa (2019)
Katso video Sinituotteesta.