7.4.2015 klo 15:44
Tiedote

Valtaosa kansanedustajaehdokkaista lisäisi palvelusetelin käyttöä

Peräti 77 prosenttia kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että palvelusetelin käyttöä kannattaa lisätä. Asia käy ilmi yli Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen annetuista vastauksista.

Peräti 77 prosenttia kansanedustajaehdokkaista on sitä mieltä, että palvelusetelin käyttöä kannattaa lisätä. Asia käy ilmi yli Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen annetuista vastauksista.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen jatkuu eduskuntavaalien jälkeen. Yksi muutoksen mahdollisuus on palveluseteli. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ”palvelusetelillä edistetään sosiaali- ja terveyspalveluiden käyttäjien valinnanvapautta ja mahdollisuuksia hankkia tarvitsemiaan palveluita yksityisiltä palvelujen tuottajilta”.

Suomen Yrittäjien vaalikoneessa oli väite ”Palvelusetelin käyttöä on lisättävä kunnissa, jotta asiakas voi vapaammin valita esimerkiksi lapsensa päiväkodin tai hammaslääkärinsä.” Vaalikoneeseen vastanneista yli tuhannesta kansanedustajaehdokkaasta 77 prosenttia oli samaa mieltä väitteen kanssa. Eri mieltä oli 22 prosenttia vastaajista. Yhdellä prosentilla vastaajista ei ollut mielipidettä asiasta.

Tarjolla kymmenien miljoonien eurojen säästöt

Keväällä nimettävä uusi hallitus saa pöydälleen sote-uudistuksen.

– Jatkotyössä tärkeintä on erottaa palveluiden järjestäminen ja tuottaminen toisistaan, Suomen Yrittäjien varatoimitusjohtaja Anssi Kujala sanoi Kuopiossa tiistaina.

Kujalan mukaan uudistuksessa ajateltua merkittävämpi tekijä voi olla valinnanvapauden edistäminen. Nopein tapa edistää sitä on palvelusetelin käytön voimakas lisääminen.

Suomen Yrittäjät laski, millaisia taloudellisia vaikutuksia palvelusetelin käytöllä olisi, jos kaikki 20 suurinta kaupunkia käyttäisivät palveluseteliä asukaslukuunsa suhteutettuna saman verran kuin Jyväskylän kaupunki, jossa on ollut hyviä kokemuksia palvelusetelin käytöstä. Tulokset ovat hätkähdyttäviä, kun Jyväskylässäkin nyt vain kaksi prosenttia kaikista sosiaali- ja terveyspalveluidenmenoista hankitaan palvelusetelillä:

Jos 20 suurinta kaupunkia käyttäisi saman määrän palveluseteleitä asukasmäärään suhteutettuna kuin Jyväskylä, palvelusetelivolyymi olisi näissä kunnissa yli 205 miljoonaa euroa ja yhteenlaskettu säästö olisi lähes 35 miljoonaa euroa. Tällä hetkellä palvelusetelin käytön kokonaisvolyymi on kaikissa kunnissa Tilastokeskuksen ja Suomen Kuntaliiton laskelmien mukaan 117 miljoonaa euroa vuonna 2013.

Näin kysyttiin ja vastattiin

Suomen Yrittäjien vaalikoneeseen vastasi 1082 kansanedustajaehdokasta eli 50,4 prosenttia kaikista ehdokkaista. Vastaajat jakautuivat puolueittain näin:
Itsenäisyyspuolue 5 %
Kansallinen kokoomus 15 %
Muutos 2011 3 %
Perussuomalaiset 13 %
Piraattipuolue 5 %
Suomen Keskusta 15 %
Suomen Kommunistinen Puolue 3 %
Suomen Kristillisdemokraatit 10 %
Suomen ruotsalainen kansanpuolue 4 %
Suomen Sosialidemokraattinen Puolue 9 %
Vasemmistoliitto 8 %
Vihreä liitto 9 %
Muut 1 %

Lisätietoja:
varatoimitusjohtaja Anssi Kujala, Suomen Yrittäjät, p. 0400 567 925, anssi.kujala@yrittajat.fi
http://www.yrittajat.fi/fi-FI/tyontekija/vaalikone/
http://www.yrittajat.fi/sv-FI/riksdagsval/valmaskin/
Suomen Yrittäjien tekemä selvitys on luettavissa osoitteessa: http://www.yrittajat.fi/fi-FI/kunnat#palveluseteli_saastot