YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Verovelkarekisteri menossa kohtuullisempaan suuntaan, mutta käytännön haasteita jää
Eduskunta päättää syksyllä yrityksille tulevasta verovelkarekisteristä. Suomen Yrittäjät on huolissaan yrittäjien oikeusturvasta etenkin silloin, kun yrityksellä on tilapäisiä maksuvaikeuksia, mutta se pyrkii toimimaan moitteettomasti.
Eduskunta päättää syksyllä yrityksille tulevasta verovelkarekisteristä. Suomen Yrittäjät on huolissaan yrittäjien oikeusturvasta etenkin silloin, kun yrityksellä on tilapäisiä maksuvaikeuksia, mutta se pyrkii toimimaan moitteettomasti.
Eduskunnan valtiovarainvaliokunta käsitteli hallituksen esitystä ennen juhannusta, ja ehdottaa alkuperäiseen esitykseen muutoksia, jotka vievät sitä yrittäjien kannalta parempaan suuntaan.
– Vaadimme lainvalmistelussa, että yrittäjiä, jotka pyrkivät hoitamaan asiansa kunnolla, ei leimata rekisterillä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.
Siksi järjestö vaati julkisesti rekisteröitävän verovelan määrän nostamista ja sitä, että maksuvaikeuksien syyt – esimerkiksi yrittäjän sairastuminen – otetaan paremmin huomioon.
Vaatimukset kuultiin: Valtiovarainvaliokunta esittää verovelkamerkinnän alarajan nostamista suunnitellusta 5000 eurosta 10 000 euroon. Rekisteriin ei joutuisi, jos verovelvollinen on sopinut maksujärjestelystä verottajan kanssa.
– Verovelvollisen oikeusturvan kannalta tärkeää on myös se, ettei rekisteriin merkitä verovelkaa, johon on haettu muutosta ja jonka täytäntöönpano on keskeytetty, Järventaus jatkaa muutosesitysten listaa.
Tästä kyse
Syöttämällä Verohallinnon sivustolle yrityksen Y-tunnuksen saa jatkossa tietää, onko yrityksellä yli 10 000 euroa sellaista verovelkaa, jonka maksamisesta se ei ole sopinut verohallinnon kanssa. Rekisteristä voi tarkastaa sähköisesti sellaisia tietoja, jotka on selvitetty tähän mennessä yritysten verovelkatodistuksilla tai jotka on merkitty maksuhäiriöinä julkisiin luottotietorekistereihin.
Korjattavaa jäi
Valtiovarainvaliokunnan muutosesitysten jälkeenkin lakiesitykseen jää korjattavaa esimerkiksi siihen, kuinka maksujärjestelyistä sovitaan yrityksen ja verohallinnon välillä.
– Verovelkarekisteriin joutuminen on raskas rangaistus, joka voi pahimmillaan johtaa yrityksen lopettamiseen. Koko rekisterin idea myös vesittyy, jos näin käy monelle yritykselle, Järventaus sanoo.
Hän huomauttaa, että yrittäjien verovelat johtuvat usein kohtuuttoman pitkiksi venyneistä maksajoista.
– Siksi on tärkeää, että maksujärjestelyistä sopiminen asiansa hoitamaan pyrkivän yrittäjän ja verohallinnon välillä toimii joustavasti ja että verovelvollisen tilanne otetaan huomioon.
Eduskunta äänestää lakiesityksestä syksyllä. Lain on tarkoitus tulla voimaan ensi vuoden alusta.