YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Voitonjaon verotuksen pitää kannustaa yrittäjäriskiin
Suomen Yrittäjät korostaa, että voitonjaon verotuksen pitää kannustaa ottamaan yrittäjäriskiä ja kasvattamaan yrityksiä. Siksi Yrittäjät esittää listaamattomien yhtiöiden voitonjaon verotukseen nettovarasidonnaisuudesta riippumatonta osinkoveromallia, joka on nykyistä selkeämpi ja yksinkertaisempi.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Keskuskauppakamari ja Perheyritysten liitto esittelivät tänään osinkoverolinjauksiaan. Suomen Yrittäjien veromallissa on paljon samaa. Siinä yhtiön ja osakkaan kokonaisveroaste säilyy 30 000 euron osinkoihin asti nykyisen huojennetun osingon tasolla eli 26 prosentissa. 30 000 euroa ylittävien osinkojen osalta kokonaisverorasitus olisi 29,6 prosenttia.
– Yrittäjät ehdottaa pääomaveron progressiosta ja ansiotulo-osingoista luopumista. On erityisen tärkeää, että yrittäjän osinkoverotus on kannustava. Yrittäjät ei hyväksy kokonaisveroasteen nostoa yli 30 prosentin millään voitonjaon tasolla, koska se leikkaa liikaa kasvun kannustimia, Suomen Yrittäjien pääekonomisti Mika Kuismanen sanoo.
– Jotkut puolueet ovat kiristämässä yrittäjien verotusta. Tämä on vaarallista puhetta, koska se voi johtaa siihen, että entistä useampi yrittäjä jättää työllistämättä, investoimatta ja kasvattamatta yritystään. Se uhkaa leikata kansantalouden muutenkin heikkenevää kasvua, Kuismanen varoittaa.
Elinkeinoelämän järjestöt valmistelivat loppuvuodesta yhteistä voitonjaon verotuksen mallia. Yhteistä mallia ei kuitenkaan syntynyt. Suomen Yrittäjien kannalta olennaista on, että voitonjaon verotus on selkeää eikä sisällä mahdollisuutta kokonaisveroasteen asettumisesta esimerkiksi 30–34 prosentin välille yli 30 000 euron osinkojen kohdalla.
Yrittäjät julkisti tammikuussa oman kannustavan mallinsa. Se on mukana myös Suomen Yrittäjien Kasva Suomi -tavoiteohjelmassa.
Sijoittajariskin ja yrittäjäriskin ero on ymmärrettävä
– Verotuksessa on välttämätöntä ymmärtää sijoittajariskin ja yrittäjäriskin ero. Yrittäjän sijoitukset ovat usein yhdessä korkean riskin kohteessa, omassa yrityksessä, Kuismanen sanoo.
– Yrittäjän on hyvin vaikea muuttaa yritysomistustaan nopeasti ja helposti likvidiin muotoon. Ilman yrittäjäriskin huomioimista yhteiskunnalta jää merkittävä määrä verotuloja saamatta. Jos yrittämisen kannusteet ovat huonot, kansantalouden kasvu kärsii. Kasvu syntyy vain yrittäjien ja yritysten riskinoton kautta, hän muistuttaa.
Pääomatulon progression poisto keventää listattujen yhtiöiden voitonjaon verotusta
Yrittäjien ehdotus pääomatulojen progressiosta luopumisesta keventää myös listattujen yhtiöiden osinkojen verotusta.
– Listattujen ja listaamattomien yhtiöiden voitonjaon verotuksen täydellinen harmonisointi ei ole kuitenkaan perusteltua, koska aidosta yrittäjäriskistä pitää palkita, Kuismanen sanoo.
– Listaamattomien yritysten omistajia ei saa myöskään laittaa maksamaan listattujen yritysten omistajien voitonjaon verotuksen keventämistä, hän lisää.
Lisätietoja:
Suomen Yrittäjien vero-ohjelma Kannustava verotus luo kasvua
toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, Suomen Yrittäjät, p. 040 504 1944, mikael.pentikainen @ yrittajat.fi
pääekonomisti Mika Kuismanen, Suomen Yrittäjät, p. 0503560705, mika.kuismanen @ yrittajat.fi