7.5.2002 klo 16:33
Tiedote

Yhteisösakkoesitys on kohtuuton-esitys on korjattava

Hallitus on antanut Eduskunnalle esityksen eräiden talousrikossäännösten muuttamiseksi (HE 53/2002 vp). Esitys sisältää muun ohella muutoksen, jonka mukaan ns. yhteisösakkoon tuomitseminen olisi lähtökohtaisesti pakollista nykyisen harkinnanvaraisuuden asemasta. Yhteisösakko ehdotetaan ulotettavaksi rikoslaissa säädetyn työturvallisuusrikoksen seuraamukseksi, vaikkei kysymys olekaan mistään talousrikoksesta. Elinkeinoelämän järjestöt torjuvat jyrkästi nämä oikeusministeriön yksipuolisesti ja kolmikantaperiaatteen vastaisesti valmistelemat ehdotukset ja vaativat tapahtuneen virheen korjaamista.

Esitykset eivät sovi oikeudelliseen järjestelmäämme, jossa vastuu laiminlyönneistä ja rikkomuksista on yksilöllistä. Yrityksiin ei voida luoda järjestelmää, jolla pystyttäisiin aina estämään työntekijän tai toimihenkilön syyllistyminen tuottamukselliseen toimintaan. Ehdotus johtaisikin työnantajan tuomitsemiseen yhteisösakkoon, vaikka tämä olisi tehnyt kaiken voitavansa tuottamuksellisen rikollisen toiminnan estämiseksi.

Harkinnanvaraisesti tuomittavan yhteisösakon muuttaminen pakollisuudella merkitsisi langettavien tuomioiden merkittävää lisääntymistä. Tätä tosiasiaa ei ole haluttu kertoa esityksen perusteluissa. Sakon tuomitsemisen pakollisuus olisi erityisen ongelmallinen rikosmuodoissa, jotka ovat rangaistavia myös tuottamuksellisina. Lisäksi enimmillään 850.000 euron pakollinen yhteisösakko on kohtuuton, erityisesti pienten yritysten kannalta.

Oikeusministeriö valmisteli esityksen salassa informoimatta asiasta mitenkään elinkeinoelämän järjestöjä puolitoista vuotta sitten järjestetyn muodollisen lausuntokierroksen jälkeen. Myös työsuojelusta vastuussa oleva sosiaali- ja terveysministeriö ja työlainsäädännön valmistelusta vastaava työministeriö on jätetty esityksen antamisesta informoimatta.

Valmistelussa ei ole noudatettu oikeusministeriön korostamaa avoimuutta eikä hyvää Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten mukaista lainvalmistelutapaa, jonka mukaan etujärjestöillä on mahdollisuus vaikuttaa niitä koskevien normien valmisteluun.

Työelämää koskevien lakien valmistelu tapahtuu kolmikantaisesti. Tämä valmistelukulttuuri on toiminut viime vuosina erittäin hyvin. Oikeusministeriön valmistelutapa vaarantaa työmarkkinajärjestöjen hyväksymän ja arvostaman kolmikantaisen valmistelutavan, ellei tapahtunutta pahaa virhettä pikaisesti korjata.

Erityisen valitettavaa on, että oikeusministeriö toi esityksensä käsittelyyn ajankohtana, jolloin hallituksen esitys työmarkkinakeskusjärjestöjen STM:n johdolla yksimielisesti sopima työturvallisuuslain kokonaisuudistus on annettu eduskunnalle.

Elinkeinoelämän järjestöt muistuttavat, että yritysten merkittävää ja vastuullista työtä työturvallisuuden parantamiseksi tehdään työnantajien ja työntekijöiden välisenä yhteistyönä. Kohtuuttomaksi koetut sanktiot vaarantavat asiallisen ja yhteistyöhön perus-tuvan työturvallisuus- ja tapaturmantorjuntatyön kehittämistä. Esitys on lähinnä loukkaus työnantajien tekemää vastuullista työturvallisuustyötä kohtaan.

Työnantajan vastuu työturvallisuudesta on jo nykyisellään kattava ja rikos- ja vahingon-korvausoikeudellinen seuraamusjärjestelmä toimii hyvin. Yhteisösakolla ei voida vaikuttaa turvallisuuden parantamiseen. Yhteisösakko olisi työturvallisuusasioissa lisärangaistus, jonka säätäminen sakko- ja vankeusrangaistusten lisäksi merkitsisi seuraamusten kasautumista. Pienissä yrityksissä vastuullinen yrittäjähenkilö ja yritys ovat käytännössä sama taho
On myös huomattava, että rikosoikeudellisten sanktioiden lisäksi työsuojeluviranomaisilla on käytettävissään laajat toimivaltuudet (uhkasakko, teettämisuhka, työnteon jatkamisen kieltäminen). Nämä keinot toimivat ennalta ehkäisevästi huomattavasti paremmin kuin konfiskatorisia piirteitä sisältävä yhteisösakko.

Lisätietoja: Johtaja Rauno Vanhanen, Suomen Yrittäjät, p. (09) 2292 2935
Varatuomari Antti Mähönen, Palvelutyönantajat, p. (09) 1728 3374
Lainopillinen asiamies, VT Hannu Rautiainen, TT, p. (09) 6868 2270

OnLine uutiset
toimitus@suomen.yrittajat.fi
Puhelin (09) 2292 2952>