YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen. Kuva: Markus Sommers
21.4.2022 klo 06:30
Tiedote

Yrittäjägallup: Koronan vaikutukset tuntuvat yhä yrityksissä

Korona vaikuttaa edelleen vahvasti yrityksiin, vaikka pientä positiivista kehitystä on tapahtunut alkukeväästä, Yrittäjägallup osoittaa. ”38 prosentilla yrityksistä liikevaihto on vielä alle koronakriisin alun tason. Nyt tilannetta synkistää Venäjän hyökkäys Ukrainaan”, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.

Myynnin lisääntymisestä raportoi 13 prosenttia yrityksistä, kun yrityksiltä kysyttiin huhtikuussa, miten korona on vaikuttanut liiketoimintaan. Raaka-aineiden hintojen noususta ilmoittaa nyt 33 prosenttia.

Huhtikuussa 2022 selvästi yli puolet (61 %) yrityksistä arvioi myynnin pysyneen koronaviruksesta huolimatta ennallaan. Osuus on kasvanut melko tasaisesti huhtikuun 2020 pohjalukemista.

Myynnin vähenemisestä raportoi voimakkaimmin henkilömäärältään pienimmissä yrityksissä sekä palveluissa.

”Varsinkin kaupan ja palvelualan pienet yritykset ovat edelleen ahtaalla. Isommat yritykset näyttävät selvinneen paremmin”, Pentikäinen kertoo.

Pienet työnantajayritykset useimmiten ahtaalla

Niiden yritysten osuus, jotka uskovat varmasti selviävänsä koronakriisistä, on laskenut 70 prosenttiin. Vielä marraskuussa osuus oli 75 prosenttia. Entistä vähemmän on myös yrityksiä, joiden myynti on noussut koronakriisin pahimmista vaiheista.

Huhtikuussa 2022 yrityksen selviämiseen uskoi 70 prosenttia vastanneista. Osuus on pienentynyt loppuvuodesta 2021.

”Pienet työnantajayritykset ovat eniten ahtaalla koronakriisin vuoksi. Näiden yritysten taakan keventämiseen pitää kiinnittää huomiota.”

Yrityksen selviämiseen uskotaan useimmin teollisuudessa (75 %) ja palveluissa (73 %), vähemmän kaupassa ja rakentamisessa (65 %). Usko on muita useammin koetuksella 18–39–vuotiailla yrittäjillä.

Raaka-aineiden hintojen noususta ilmoittaa yhä useampi

Raaka-aineiden hinnan noususta ilmoittaa selvästi suurempi osuus (33 %) kuin helmikuussa (28 %). Varsinkin teollisuudessa (64 %), rakentamisessa (52 %) ja kaupassa (46 %) raportoidaan raaka-aineiden hintojen noususta.

”Ukrainan sota vaikeuttaa tilannetta. Monella on myös häiriöitä tuotantoketjuissa, mutta näiden yritysten osuus ei ole onneksi kasvanut”, Pentikäinen sanoo.

Etätöiden lisääminen on säilynyt ennallaan helmikuusta, 27 prosenttia yrityksistä ilmoittaa tehneensä niin.

”Etätyö ja monipaikkatyö ovat tulleet jäädäkseen. Jos monipaikkatyö luo arvoa työnantajalle ja työntekijöille, sitä kannattaa jatkaa. Viime kädessä työnantaja kuitenkin ratkaisee, missä ja miten töitä tehdään. Tämä on tärkeää muistaa”.

Lue lisää tuloksista tästä.

Muita kiinnostavia aiheita

Avaa pop-up -ikkuna