YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Yrittäjägallup: Nato-jäsenyys tärkein investointihaluja lisäävä tekijä Suomessa
Nato-jäsenyys on pk-yritysten tärkein ja kysytyistä ainut investointikannustin. Se lisää investointihaluja merkittävästi. – Yleistilanne on selkeästi heikentynyt viime elokuusta, jolloin oli vielä useita tekijöitä, jotka enemmän kannustivat kuin karkottivat investointeja. Osin tilanteen synkistyminen johtuu suhdannekuvan heikentymisestä, toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen Suomen Yrittäjistä sanoo.
Nato-jäsenyys on selkeästi investointihaluja lisäävä tekijä (saldoluku +33). Kyselyssä kysyttiin 21 asiasta, lisäävätkö vai vähentävätkö ne pk-yritysten investointihaluja.
– Investointijarruja on valitettavasti juuri nyt pitkä rivi. Meillä olisi huutava tarve investoinneille, mutta omilla päätöksillä ja toimilla ajamme investointeja muualle, Pentikäinen harmittelee.
Pahimpia investointijarruja ovat ay-liikkeen toiminta (saldoluku -58), verotuksen taso (-55), kasvava julkinen velka (-49), työvoiman hinta (-46) ja Venäjän toiminta (-46). Merkittäviä jarruja ovat myös talouden näkymät (-45) ja satamien työtaistelut (-42).
Ay-liikkeen toiminta jarruttaa teollisuuden investointeja
– Lakkoaallon keskellä on syytä korostaa ay-liikkeen toiminnan merkitystä. Suomalainen duunari tarvitsisi investointeja työpaikkojen turvaamiseksi, mutta jotkut ammattiliitot toimivat tavalla, joka syö omistajien ja yrittäjien viimeisetkin investointihalut. Tässä ei ole mieltä.
Yli kymmenen työllistäville ja teollisuudessa toimiville ay-liikkeen toiminta on ylivoimaisesti suurin investointijarru.
– Myös työnantajaleirin pitää itsekriittisesti miettiä, pitäisikö työmarkkinajärjestelmää ja tapoja toimia rohkeasti uudistaa. Yleensä sitä saa, mitä kylvää.
Yrittäjät korostaa, että myös maan hallituksen ja taloustoimijoiden pitää määrätietoisesti korjata asioita ja vahvistaa Suomen houkuttelevuutta investointikohteena. Esimerkiksi verotuksen keinoin voidaan vahvistaa kasvua ja lisätä investointeja. Yrittäjien 10 esitystä kasvun luomiseksi ovat luettavissa täällä.
Energian saatavuus menetti vetovoimaansa
Monessa asiassa arviot ovat selkeästi heikentyneet edellisestä kyselystä, joka tehtiin elokuussa 2024. Esimerkiksi energian saatavuuden ja infrastruktuurin saldoluvut ovat pudonneet selvästi ja ne ovat muuttuneet investointijarruiksi.
–Aiemmin investointihaluja lisännyt energian saatavuus on menettänyt vetovoimaansa. Nyt se hieman enemmän vähentää kuin lisää investointihaluja. Energian saatavuus on kuitenkin toiseksi vahvin investointihaluja lisäävä tekijä, Pentikäinen sanoo.
Yli kymmenen työllistäville energian saatavuus on kuitenkin investointihoukutin. Myös verotuksen tason merkitys investointijarruna on lisääntynyt.
Pientä positiivista kehitystä on tapahtunut investointiluvituksessa. Se koettiin aiemmin nykyistä pahemmin investointijarruksi. Vielä elokuussa sen saldoluku oli -26. Nyt se oli -17.
Myös työvoiman saatavuuden saldoluku on parantunut. Se oli elokuussa -29, mutta nyt -21. Työvoiman laatu ja saatavuus ovat erityisen vahvasti investointijarru Itä-Suomessa.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Yrittäjägallupiin vastasi 1 077 pk-yrityksen edustajaa 2.–9.1.2025. Tulosten luottamusväli on kokonaistuloksen osalta 2,9 prosenttiyksikköä. Tutkimuksen toteutti Verian (entinen Kantar) Suomen Yrittäjien toimeksiannosta.
Lisätiedot: toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen, 040 504 1944, mikael.pentikainen@yrittajat.fi, Suomen Yrittäjät