YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén. Kuva: Markus Sommers
23.12.2024 klo 12:45
Tiedote

Yrittäjät: YEL-selvityksen varmistettava yrittäjien luottamus eläkkeisiin 

Suomen Yrittäjät on vaatinut, että hallitus aloittaa nopeasti eduskunnan ja hallitusohjelman edellyttämän selvityksen yrittäjän eläkelaista (YEL). Tänään sosiaali- ja terveysministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) on asettanut filosofian tohtori Jukka Rantalan selvityshenkilöksi kartoittamaan yrittäjien eläkejärjestelmän kehittämistarpeita. – Erinomaista, että työ alkaa. Selvityksen tavoitteena on oltava sellainen eläkejärjestelmä, johon yrittäjät myös luottavat, Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellstén sanoo.

Selvityshenkilön tehtävänä on miettiä muun muassa YEL-työtulon määrittämisen vaihtoehtoja. 

“Selvityshenkilön tulee avoimesti arvioida YEL-järjestelmään esitettyjä uskottavia kehittämisehdotuksia, kuten pakollisen YEL-vakuuttamisen alarajan nostoa. Lisäksi on arvioitava ainakin yrittäjän vapauden lisäämistä YEL-työtulon määrittämisessä, rahastoinnin käynnistämisen mahdollisuutta ja ansiotulojen käyttämistä vakuuttamisen perusteena”, Hellstén toteaa. 

Selvityksen tulee olla valmis viimeistään 30.11.2025. 

“On hyvä, että selvityshenkilö saa riittävästi aikaa myös arvioida esitystensä vaikutuksia sekä yrittäjille, eläkejärjestelmälle ja muulle sosiaalivakuutukselle että laajemminkin yhteiskunnassa”, Hellstén arvioi. 

Varsinaisen lainsäädäntötyön osalta on Yrittäjien mukaan hyvä huomioida, että 2023 voimaan tulleen muutoksen siirtymäaika päättyy vuoden 2028 lopussa. Tämä tarkoittaa sitä, että vuosi 2029 on ensimmäinen, jolloin eläkelaitoksen aloitteesta YEL-työtuloa voidaan nostaa enemmän kuin 4 000 euroa.   

“Mahdollinen uusi lainsäädäntö olisikin siksi syytä saattaa voimaan viimeistään vuoden 2029 alusta lukien”, Hellstén jatkaa.  

Selvitystyön tukena toimii sosiaali- ja terveysministeriön nimeämä seurantaryhmä, johon kutsutaan edustajat sosiaali- ja terveysministeriöstä, valtiovarainministeriöstä, Suomen Yrittäjistä, Mikro- ja yksinyrittäjistä, työmarkkinakeskusjärjestöistä, Eläketurvakeskuksesta, Verohallinnosta, Työeläkevakuuttajat Telasta sekä Finanssialasta. 

“On tärkeää, että seurantaryhmästä huolimatta selvityshenkilö toimii riippumattomasti ja saa myös työrauhan. Erikoista on, että seurantaryhmässä on mukana palkansaajakeskusjärjestöt, joille yrittäjien eläketurva ei varsinaisesti kuulu”, Hellstén pohtii. 

Suomen Yrittäjien ratkaisut yrittäjien eläkeläin (yel) kehittämiseksi: 

  • Yrittäjän eläkelain mukaisen pakollisen vakuuttamisen alaraja tulee nostaa nykyiseltä tasolta vähintään yrittäjän ansiosidonnaisen työttömyysturvan alarajalle, jolloin perusturvan varassa olevia yrittäjiä ei velvoitettaisi maksamaan korkeita eläkevakuutusmaksuja ja pakollisen järjestelmän piirissä olevien etuudet ylittäisivät vähimmäisturvan 
  • Vakuuttamisvelvollisuuden täyttyminen voisi jatkossakin perustua yrittäjän työpanoksen arviointiin, mutta alarajan yläpuolella yrittäjän vapautta valita turvansa taso tulee lisätä 
  • Lisäksi on selvitettävä rahastoinnin sisällyttäminen myös YEL-järjestelmään, sillä se on ainoa keino pienentää kasvavaa valtion osuutta yrittäjien eläkkeistä. 

Lisätietoa: 
 
Suomen Yrittäjien työmarkkina-asioiden päällikkö Harri Hellsten, harri.hellsten@yrittajat.fi, 050 502