YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

Yrittäjät: Yritysten erilaisuus huomioitava henkilöstön hallintoedustuksessa
Henkilöstön hallintoedustuksen kehittämisessä on huomioitava yritysten erilaisuus. – Pienissä yrityksissä luottamus ja tiedonkulku toimivat jo tällä hetkellä erittäin hyvin. Yrittäjät huomioivat työntekijät päätöksenteossa ja keskustelua käydään jatkuvasti. Emme tarvitse työpaikoille jäykkää sääntelyä, vaan joustavuutta toteuttaa edustus yrityksen johtamisjärjestelmään sopivalla tavalla, toteaa johtaja Atte Rytkönen-Sandberg Suomen Yrittäjistä.
Työ- ja elinkeinoministeriö julkisti tänään yhteistoimintalain uudistamista valmistelleen työryhmän muistion hallintoedustuksen muutostarpeista.
Hallintoedustuksella tarkoitetaan henkilöstön edustusta yrityksen hallinnossa, esimerkiksi hallituksessa tai johtoryhmässä. Nykylainsäädännön mukaan henkilöstöllä on oikeus osallistua liiketoimintaa, taloutta ja henkilöstön asemaa koskevien tärkeiden kysymysten käsittelyyn, kun yrityksen työsuhteessa olevan henkilöstön määrä Suomessa säännöllisesti on vähintään 150.
– Nyt on ensiarvoisen tärkeää säilyttää nykyisen lain joustava perusrakenne niin, että myös jatkossa yrityksissä voidaan yhdessä löytää parhaiten kullekin työpaikalle sopivat ratkaisut ja että henkilöstön edustus sekä osallistaminen toteutuu tarkoituksenmukaisella ja yrityksen toimintaan sopivalla tavalla, johtaja Atte Rytkönen-Sandberg sanoo.
Työryhmän muistiossa on nostettu esiin hallintoedustuksen tavoitteet, suhde muihin osallistumisjärjestelmiin sekä yritysten erilaisuuden ja johtamis- ja hallintojärjestelmien variaation huomioiminen.
– Pienemmissä yrityksissä hallinto on usein organisoitu siten, ettei hallintoedustuksen toteuttaminen yhden nimenomaisen laissa säädetyn mallin mukaisesti olisi kenenkään kannalta järkevää, Rytkönen-Sandberg korostaa.
Työryhmän muistiossa on lisäksi nostettu esiin mahdollisuudet tehdä laissa määritellyn hallintoedustukseen käyttöönotosta houkuttelevampaa sekä mahdolliset sääntelyn lisäksi käytettävissä olevat keinot, edistää henkilöstön hallintoedustuksen toteutumista.
– Ensisijaisesti tulisi pohtia toimenpiteitä, joilla voidaan edistää voimassa olevan lainsäädännön tuomia mahdollisuuksia sekä kannustaa yrityksiä löytämään työpaikoille parhaiten sopivat hallintoedustuksen mallit ja kehittämään niitä yhdessä henkilöstön kanssa, Rytkönen-Sandberg toteaa.
Työryhmän tehtävänä oli käsitellä selvityshenkilö Jukka Ahtelan laatimaa raporttia hallintoedustuksen muutostarpeista. Pääministeri Petteri Orpon hallitusohjelman mukaan hallitus arvioi muutostarpeita puoliväliriihessään keväällä 2025.
Lisätietoja:
Atte Rytkönen-Sandberg, johtaja, 040 359 1986, atte.rytkonen-sandberg@yrittajat.fi