YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Sammandrag
Efter två negativa år har konjunkturförväntningarna för små och medelstora företag förbättrats avsevärt. Låg inflation, sjunkande räntor och en framgångsrik lösgörande från rysk energi och Rysslandshandeln vände förväntningarna uppåt under 2024. Nettotalet för konjunkturutsikterna steg med en enhet från barometern hösten 2024 och fick värdet en.
24,6 procent av SMF-företagen räknar med att konjunkturerna kommer att förbättras under de kommande 12 månaderna, medan 23,4 procent tror att de kommer att försämras. I barometern våren 2024 var det sju procentenheter färre som trodde på bättre konjunkturer och åtta procentenheter fler som trodde på sämre konjunkturer. Jämfört med hösten 2024 var andelarna i det närmaste oförändrade. Drygt hälften av SMF-företagen förväntar sig att konjunkturerna kommer att förbli oförändrad.
Konjunkturutsikterna för SMF-företag är således i stort sett lika eller något svagare än de flesta ekonomiska prognoserna för Finlands ekonomi. De uppskattningar om ekonomins utveckling som bygger på bruttonationalprodukten förutspår i genomsnitt en tillväxt på 0,8–1,8 procent för Finland mot slutet av året. Såväl när det gäller det ekonomiska läget som när det gäller SMF-företagens förväntningar råder det fortfarande en exceptionellt stor osäkerhet.
Förväntningarna på en ökad omsättning stiger, men osäkerheten leder till mindre investeringar
Förväntningarna på hur omsättningen kommer att utvecklas har stärkts samtidigt som de allmänna konjunkturförväntningarna har stigit. Nettotalet steg med nio enheter från våren 2024 och med tre enheter från hösten 2024 och fick värdet tio.
De senaste åren har SMF-företagens lönsamhetsförväntningar försämrats kraftigt samtidigt som det allmänna förtroendet för ekonomin har sjunkit. Osäkerheten om framtiden år på väg att avta, men nettotalet för lönsamhetsförväntningarna är fortfarande negativt, -6.
SMF-företagen bedömer att deras investeringar kommer att minska betydligt under den närmaste tiden. Som en följd av den långvariga osäkerheten och den svaga konjunkturen finns det inom alla huvudnäringsgrenar fler företag vars investeringar minskar än företag vars investeringar förväntas öka. Trots den lilla ökningen är nettotalet för förväntningarna på investeringar fortfarande starkt negativt med ett värde på -15.
SMF-företagen försiktiga med att utöka antalet anställda
Den långvariga svaga konjunkturen och ökad handel och geopolitiska instabilitet har de senaste åren försvagat förväntningarna på utvecklingen av antalet anställda. År 2024 har nettotalet för förväntningarna återgått till en marginellt positiv nivå.
14 procent av SMF-företagen tänker utöka antalet anställda under det kommande året. Däremot 12 procent av företagen förväntar sig att antalet anställda kommer att minska. Nettotalet för förväntningarna ligger på 2, vilket är en enhet högre än i barometern för hösten 2024. Fortfarande tänker en majoritet, d.v.s. 74 procent av SMF-företagen, att hålla antalet anställda på samma nivå.
Förändringarna i antal anställda inom företagen hänger också samman med investeringsviljan: att få tag på kompetent arbetskraft är en förutsättning för investeringarna. Samtidigt är investeringsviljan också en av de bakomliggande orsakerna till att antalet anställda utökas.
Tillväxtpotential genom förnyelse och internationalisering
De senaste årens många kriser har inte i någon betydande grad kväst företagens vilja att växa. Fortfarande är över en tredjedel av SMF-företagen starkt eller i mån av möjlighet tillväxtorienterade, och de starkt tillväxtorienterade SMF-företagens andel har stigit med två procentenheter jämfört med vårens enkät. De starkt tillväxtorienterade SMF-företagens andel är fortfarande blygsam, och på sikt ger den trendliknande nedgången anledning till oro.
Under det senaste året har nästan en fjärdedel av SMF-företagen tagit i bruk ny teknologi och drygt hälften har fortbildat sin personal. Dessutom har lite färre än tre av tio företag lanserat nya produkter eller tjänster på marknaden. Internationalism är för flera SMF-företag ett sätt att växa och stärka sitt kunnande. Inom många branscher är den finska marknaden relativt begränsad, så tillväxt måste sökas utomlands. Av SMF-företagen bedriver 21 procent export eller annan affärsverksamhet utomlands.
Det ekonomiska läget och den stränga regleringen minskar användningen av extern finansiering
Det långvarigt svåra konjunkturläget och den försvagade kreditvärdighet som detta orsakat hos företagen syns i kombination med regleringen av bankverksamheten i SMF-företagens användning av extern finansiering: klart under hälften av SMF-företagen har lån i en bank eller vid något annat finansinstitut. Användningen av extern finansiering har minskat något sedan förra höstens barometer.
Koncentrationsgraden i den finska banksektorn är tydlig i de finansieringstjänster som SMF-företagen får. De två största aktörerna ansvarade enligt den här barometern för 71 procent av SMF-företagens tjänster i egenskap av företagets huvudsakliga bank. Finnveras roll som alternativ och komplement till banklån har ökat något och av dem som planerar att ansöka om finansiering säger var femte att de kommer att vända sig till Finnvera. Dessutom berättade 34 procent av dem som ansökt om finansiering via bank att det krävdes borgen från Finnvera för att få finansieringen.
Trots att året varit mer utmanande än förutspått minskade mängden SMF-företag med betalningssvårigheter något i slutet av året. I den här barometern rapporterade 18 procent av företagen om svårigheter att sköta betalningar under de tre senaste månaderna. Andelen minskade med två procentenheter från barometern hösten 2024.
Konjunkturläget kräver anpassningsåtgärder, och den osäkra efterfrågan bromsar tillväxten
Den svåra och snabbt föränderliga omgivningen reflekteras i företagens anpassningsbehov. Nu planerar nästan vart fjärde företag anpassningsåtgärder. Behovet har dock minskat med en procentenhet jämfört med för ett år sedan. De vanligaste anpassningsåtgärderna som planeras är permitteringar och olika arbetstidsmodeller.
Tillgången till arbetskraft är fortfarande en av de mest centrala orsakerna till varför företagen inte anställer mer arbetskraft. Ungefär hälften av SMF-företagen anser att tillgången till kvalificerad arbetskraft som uppfyller deras behov åtminstone i viss utsträckning är ett hinder för tillväxt. Ju mer tillväxtorienterat ett företag är, desto oftare upplevs tillgången till kompetent arbetskraft som ett hinder för sysselsättningen.
Digitaliseringen av SMF-företagen har accelererat och användningen av AI har ökat
Under coronatiden ökade trycket på SMF-företag att digitalisera sin verksamhet, eftersom interaktionen ansikte mot ansikte minskade och allt mer av den dagliga verksamheten sköttes digitalt. Takten i SMF-företags införande av digitala tjänster och verktyg ser ut att öka ytterligare från och med hösten 2023.
Egna webbplatser är fortfarande det överlägset mest använda digitala verktyget för företag. SMF-företagen använder sig också av sociala medier, molntjänster, näthandel etc. Andelen AI- och robottillämpningar har också ökat med hela nio procentenheter och nästan fördubblats från hösten 2023 till 20 procent. Detta stora AI-språng förklaras förmodligen mer av den utbredda användningen och tillgängligheten av generativ AI, som har nått en stor publik.
Ungefär en av tre SMF-företagen anser att användningen av AI i deras verksamhet är en aktuell fråga nu eller under det kommande året. Drygt en tiondel av SMF-företagen säger att de använder AI regelbundet och knappt en tredjedel ibland. AI används oftast för brainstorming, översättning, kommunikation, marknadsföring och försäljningstillväxt. Det största hindret för användning av AI ansågs vara brist på kunskap eller kompetens, vilket 48 procent av SMF-företagen angav. Nästan en fjärdedel av SMF-företagen angav tidsbrist och säkerhetsrisker som hinder för att använda AI.
Ägarskiften skapar kontinuitet
Att egendom överförs genom en företagsaffär, ett generationsskifte eller på något annat vis ger företagsverksamheten möjlighet att fortsätta. Under de två kommande åren planerar 14 procent av företagen ett ägarskifte. Andelen har inte förändrats märkbart jämfört med för ett år sedan.
9 procent av SMF-företagen är intresserade av att köpa upp ett företag eller en affärsverksamhet under de kommande två åren. Av de köpvilliga företagen behöver 74 procent extern finansiering.