YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Hallittu lopettaminen
Kun yritystoiminnasta luopuminen on syystä tai toisesta ajankohtaista, kannattaa tarkkaan punnita, mikä vaihtoehto on kannattavin ja sopivin. Jos lopettaminen käy mielessä liiketoiminnan hiipumisen tai huonon kannattavuuden vuoksi, on hyvä asiantuntijan kanssa selvittää, olisiko toimintaa mahdollista tervehdyttää. Jos tämä ei ole mahdollista, on vaihtoehtoina yrityksen myyminen tai yritystoiminnan lopettaminen, ylivelkaisessa yrityksessä myös konkurssi.
(Lähde: Confidentum Oy, Sakari Oikarinen)
Jos yritystoiminta päätetään lopettaa, on huolehdittava, että kaikki velat ja muut velvoitteet maksetaan ja hoidetaan. Esimerkiksi takuu- ja huoltovelvoitteet voivat sitoa yritystäsi sovitun ajan. Veroseuraamukset kannattaa selvittää huolellisesti ennen toimenpiteisiin ryhtymistä. Yritysomaisuus siirretään joko yksityisomaisuudeksi tai myydään.
Jos myyt yrityksen, koneista, laitteista ja kalustosta saa todennäköisesti paremman hinnan kuin lopetustilanteessa erikseen realisoitaessa. Sitä vastoin vaihto-omaisuuden voit lopetustilanteessa myydä ainakin pienellä katteella (loppuunmyynti), yrityskauppatilanteessa varaston arvo on usein pienempi. Yrityskauppatilanteessa myös liikearvosta on mahdollisuus saada korvaus, toisin kuin lopettamistilanteessa.
Lopettamisen viralliset toimenpiteet riippuvat yhtiömuodosta ja siitä, haluatko säilyttää yrityksen myöhempää käyttöä varten vai lopettaa kokonaan. Osakeyhtiössä lopettaminen on määrämuotoista ja kestää 5-6 kk, mutta henkilöyhtiöiden ja toiminimen osalta yksinkertaisempaa.
Mistä apuja
- Yrittäjän talousapu
- Oman kunnan elinkeinoyksiköt tai kehittämisyhtiöt
- Tilitoimisto
- Yritysvälittäjät
- Yrittäjäjärjestöt
- Suomen Yrityskummit
- Hallituspartnerit
Tutustu
- OmistajaKS-webinaari: Yrityksen myynti vai hallittu alasajo
- Verottajan ohjeistus