YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjän puolella
17.2.2019
Mikael Pentikäinen

Katoavainen luottamus

17.2.2019 | 19:02

Kirjoitin viitisen vuotta sitten kirjan Luottamus (Otava). Pohdin kirjaa tehdessäni, mistä luottamus kumpuaa ja mikä on sen merkitys.

Tuli selväksi, että luottamus on niin yrittäjyyden, liiketoiminnan, politiikan kuin järjestötyönkin kantava voima. Ilman luottamusta ei ole tuloksia eikä tekemisen iloa. Johtaminen on luottamuksen rakentamista päämäärän saavuttamiseksi.

Pohdin myös, voisiko luottamusta mitata. Syntyi Luottamuspuntari, joka toteutettiin nyt johtavien poliitikkojen osalta kuudetta kertaa. Tutkimuksen toteuttaa Kantar TNS.

Tällä kertaa vertailussa oli mukana tasavallan presidentti ja seitsemän puoluejohtajaa. Nostan tuloksista muutamia näkökulmia.

Voiko hallitusta johtaa menettämättä luottamusta?

Ensiksi joutuu miettimään, voiko nykymaailmassa johtaa hallitusta menettämättä luottamusta. Talous on kääntynyt, työllisyys paranee vauhdilla eikä pääministeri Juha Sipilä (kesk) ole tehnyt viime aikoina ainakaan isompia virheitä. Silti hän jää luottamusvertailun viimeiseksi.

Onko niin, että nykypolitiikka ja sitä herkeämättä seuraava media – perinteinen ja uusi – väistämättä kuluttaa pääministerin loppuun vajaassa vaalikaudessa? Jos näin on, se on kohtuutonta.

Tulos myös osoittaa, miten vaikea on palauttaa menetetty luottamus. Tämä korostaa poliittisen riskinhallinnan merkitystä.

Luottamusluvut ovat laskeneet myös Petteri Orpolla (kok) ja Sampo Terholla (sin).

Joku voi sanoa, että kolmikon luottamuksen laskun syynä on hallituspolitiikka. Sekin voi olla kelpo selitys.

Toisaalta presidentti Sauli Niinistöä kohtaan tunnettava luottamus osoittaa, että vastuussakin luottamus voi jopa vahvistua. Toki presidentti voi valita julkisen agendansa eri tavalla kuin pääministeri eikä hänen tarvitse yhtä aikaa johtaa hallitusta ja puoluetta.

Yllätystä on ilmassa

Toiseksi voi ennakoida, että yllätystä on ilmassa. Vihreiden Pekka Haavistoa kohtaan tunnetaan vahvaa luottamusta – varsinkin naisten ja nuorten parissa.

Haavisto on ykkössuosikki pääministeriksi ja vahvinta luottamusta nauttiva puoluejohtaja, mikä voi nostaa vihreiden kannatusta, vaikka on epäselvää, onko hän edes pääministeriehdokas.

Myös luottamus Li Anderssonia (vas) kohtaan on lujaa. Erityisen vahvaa se on 30-39-vuotiaiden ja taloudellisia vaikeuksia kokeneiden keskuudessa.

Haavistoa nostavat muutamat tekijät: koetaan, että hän on lämmin ja ymmärtää erilaisuutta. Lämpö avaa tietä ihmisten sydämiin, ja siksi se on tärkeä tekijä.

Myös Anderssonin koetaan ymmärtävän erilaisuutta. Luottamusta häneen lujittavat Luottamuspuntarin mukaan myös johdonmukaisuus, ymmärrettävyys ja oikeudenmukaisuus.

Kaikilla suurimpien puolueiden johtajilla omat luottamushaasteensa

Kolmas kiinnostava näköala on se, että kaikilla suurimpien puolueiden – SDP:n, kokoomuksen ja keskustan – johtajilla on omat luottamushaasteensa.

SDP:n Antti Rinteellä on edelleen isoja ongelmia oman kannattajakuntansa kanssa. Haavisto ja Andersson saavat korkeammat luottamusarviot SDP:n tukijoilta kuin Rinne.

Lisäksi omat ovat ankarampia Rinteelle kuin muiden puolueiden kannattajat omilleen. Rinne saa lähes jokaisessa luottamuksen elementissä omiltaan muita huonompia arvioita. Heikoimmat arviot Rinne saa omiltaan lämmössä, nöyryydessä, aikaan saamisessa sekä liikojen lupaamisessa.

Orpon ongelma näkyy pääministerivertailussa. Häneltä puuttuu nuorten tuki. Oman väen luottamus on kuitenkin vahvaa.

Sipilä on vahvoilla yli 60-vuotiaiden parissa sekä Pohjois- ja Itä-Suomessa. Hänellä on myös omien luottamus, joskin keskustalaisissa on myös väkeä, jotka haluavat toisen pääministerin. Sipilän suosio on heikkoa erityisesti nuorten ja vähäosaisten parissa.

Luottamus on kansanvallan voimatekijä

Luottamus on tunnekokemus, joka ei synny tyhjästä. Siihen tiivistyy paljon mielikuvia, subjektiivista kokemusta mutta myös objektiivisia tekijöitä, kuten poliitikon taitoja ja tuloksia.

Luottamus on kansanvallan voimatekijä, jota on syytä seurata ja analysoida.

On kuitenkin syytä toivoa, että emme ole siirtyneet pysyvästi aikaan, jossa vastuunkantajia rangaistaan ja päättäjät kuluvat loppuun alle vaalikaudessa.


Mikael Pentikäinen
toimitusjohtaja
Suomen Yrittäjät

Mikael Pentikäinen
Avaa pop-up -ikkuna