YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

epy
11.2.2022
Heikki Risikko

”Pikkasen kyrsii”

Otsikko on lainaus tilannekuvauksesta, jonka silloinen valtiovarainministeri Jyrki Katainen vuonna 2008 lausui.

Aika lailla samoissa tunnelmissa olen minäkin ollut viime päivinä. Minua on kyrsinyt suomalaisten työnantajien ja työntekijöiden puolesta.

HALLITUS ANTOI 27.1. LAKIESITYKSEN, jolla helpotettiin takautuvasti tartuntatautilain mukaisen karanteenikorvauksen saamista ilman varsinaista karanteenia. Korvauksen saamiseen riittää 1.1.2022 lähtien virallisen koronatestin positiivinen tulos ja lääkärin antama todistus siitä, että työntekijä ei tartutusvaaran takia voi mennä töihin tai että hänen pitää hoitaa koronaan sairastunutta lastaan.

Todistuksen voi kirjoittaa muukin kuin virallinen tartuntataudeista vastaava virkalääkäri, joita ei siis ole pilvin pimein. Myös työterveyslääkäri tai yksityisen lääkäriaseman lääkäri voi todistuksen antaa.

9.2. eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta esitti yksimielisesti lakiesityksen hyväksymistä ja täysistunnon ensimmäisessä käsittelyssä päädyttiin niin ikään yksimielisesti samalle kannalle 10.2.

Asia etenee toiseen käsittelyyn ensi viikolla ja sen jälkeen Tasavallan Presidentti vahvistaa lain. Sitten hallitus antaa lakiin perustuvan asetuksen ja STM ehkä rustaa vielä viranomaisille ohjauskirjeen.

Eli aikaa kuluu byrokratian pyörittämiseen, vaikka käytännössä kaikki ovat yksimielisiä muutoksen tarpeellisuudesta.

LAKIMUUTOS HYVÄKSYTÄÄN VARMASTI. Se on tärkeä väliaikainen säädös, jolla voidaan suojella muita työntekijöitä tartunnoilta. Se on myös oikeudenmukainen muutos, sillä tartuntatautilain mukainen korvaus tarkoittaa sitä, että töistä poissaolevan palkkakustannus korvataan työnantajalle kokonaan.

Jos tämä homma olisi hoidettu oikein, olisi hallitus antanut lakiesityksensä ajoissa, eikä aivan liian myöhään, kuten nyt tapahtui.

Samalla hetkellä hallitus olisi toimittanut tiedon sairaanhoitopiireille, terveyskeskuksille, alan yrityksille ja työterveyshuoltoon sekä kehottanut A) testaamaan kaikki lakimuutoksen tarkoittamat työntekijät ja B) antamaan heille jonkun lääkärin kirjoittaman todistuksen siitä, ettei työpaikalle ole menemistä niin ja niin moneen päivään.

MUTTA KUN EI se mennyt näin. Testejä ja todistuksia on pitänyt vaatimalla vaatia, tai jopa anella. Terveysviranomaiset eivät ole ollenkaan kartalla tulossa olevasta muutoksesta. Useampi lääkäri on sanonut minulle, että ”saikullahan tämä voidaan hoitaa, tai etätöillä”.

Vaan kun A) kaikissa ammateissa ei voi tehdä etätöitä, B) koronapotilas ei välttämättä ole työkyvytön, jolloin häntä ei voi määrätä sairauslomalle ja C) kaikki kustannukset kaatuisivat työnantajan niskaan.

Tiedän työnantajayrittäjän, jonka työntekijöistä liki 30 oli koronan takia pois töistä. Jos jokaiselle pitää maksaa sairausloman 10 päivän omavastuuajalta palkkaa työnantajan omasta pussista, niin onhan se tosi syvältä. Ei pandemia ole työnantajan syy.

Ja tosiasiassa tartuntatautilain mukaisesta korvauksesta leijonanosa rahoitetaan työnantajien, palkansaajien ja yrittäjien vakuutusmaksuilla. 

TARKEMMIN AJATELLEN KYRSII kyllä huomattavasti enemmän kuin pikkasen.

Heikki Risikko
Avaa pop-up -ikkuna