Kirkkonummen Yrittäjät - Kyrkslätts Företagare rf

Anna-Liisa Salminen, Kirkkonummen Tukkataiturit Oy

Kirkkonummen Tukkataiturit Oy – Kirkkonummen Vuoden Yrittäjä 2013

Kirkkonummen Vuoden 2013 Yrittäjäksi valittu Anna-Liisa Salminen / Kirkkonummen Tukkataiturit Oy on toiminut yrittäjän 23 vuotta, selvinnyt kahdesta lamasta, devalvaatiosta ja huikeista lainakoroista, työllistänyt tuona aikana noin 30 työntekijää, kouluttanut itseään sekä parturikampaajaksi ja hiusterapeutiksi että yrittäjäksi ja selvinnyt oman elämän lukuisista haasteista. Ja hymyilee edelleen.

Yrittäjyydessä on paljon oppimista  

Kun käyt parturissa, ajatteletko, että hiuksiasi leikkaa joku, joka on enemmän kiinnostunut ulkonäöstä kuin opinnoista ja jonka kanssa voi keskustella säästä ja lapsista mieluummin kuin valuuttakursseista ja verotuksesta? Vai oletko tullut ajatelleeksi, että takanasi saattaa seisoa joku, joka hallitsee hiusten muotoilun lisäksi budjetointia, kirjanpitoa, esimiestaitoja ja asiakaspalvelun psykologisia ulottuvuuksia ja jolla on lisäksi paineensietokykyä, riittävän vankka terveys kestääkseen raskaan seisomatyön, taiteellista silmää ja kaupan päälle pystyy tarpeen tullen laittamaan omat tunteensa niin hyvin sivuun, että hän pystyy hymyilemään ystävällisesti, vaikka maailma kaatuisi ympäriltä?  

Millaisia ihmisiä yrittäjät ovat? Mieleeni tulee kolme adjektiivia: hulluja, rohkeita ja ahkeria. Lisäksi heillä on oltava valtava halu yrittää ja tehdä itse. Anna-Liisa Salmisen 23 vuotta sitten tekemä ratkaisu oli hullu ja rohkea: hän osti velkarahalla ja järkyttävällä korolla seitsemän työntekijän yrityksen alalta, jota hän ei tuntenut lainkaan. Toimistosihteeri olisi halunnut lastenvaateliikkeen, mutta kun se ei ollut mahdollista, hän osti kampaamon ja ryhtyi opettelemaan sekä yritystoimintaa ja parturikampaajan ammattia.  

Ahkeruus ja palava halu pyörittää omaa yritystä olivat välttämättömät, jotta yritys selvisi lamasta, devalvaatiosta ja parturikampaamojen siirtymisestä alv:n piiriin. Ilman niitä ominaisuuksia, Salminen olisi varmasti palannut palkkatyöntekijäksi. Tavallinen työ oli kuitenkin tylsää: yrittäjyys tarjosi niitä haasteita, joista Salminen nautti.   Tänään Tukkataiturit Oy sijaitsee Volsintien alkupäässä. Liikkeessä työskentelee Salmisen lisäksi kolme vuokratuoliyrittäjää: Pirkko Vuorenmäki, Maarit Kolehmainen ja Satu Merhi. Yrittäjät viihtyvät hyvin yhdessä, sillä uusimmankin yrittäjän tulosta liikkeeseen on jo 8 vuotta. Anna-Liisa Salminen omistaa tilat ja kalusteet ja osan välineistä, muut yrittäjät omistavat osan tarvikkeista ja omat hiustenhoitoaineensa.   Tukkataitureilla, niin kuin parturikampaamoilla usein, on vakiintunut asiakaskunta: jotkut ovat käyneet Salmisen asiakkaina ja parikymmentä vuotta. Uusia kuitenkin mahtuu vielä mukaan – ainakin jos varaa ajan ajoissa.  

Suhdanteet ja verotus tuottavat ongelmia parturikampaamoille  

Parturikampaamon pahin uhka on valtio. Vaikka voisi ajatella, että parturikampaajan ammatti on suhteellisen turvallinen, koska kaikkien hiukset kasvavat, oli lama tai ei, ala on kuitenkin hyvin herkkä suhdanteille. Jos raha on tiukassa, lasten hiukset leikataan itse ja omakin parturissakäyntiväli saattaa muuttua kahdesta kuukaudesta kolmeen. Jos moni harventaa käyntejään, parturikampaajan tulot putoavat heti, mutta kulut pysyvät ennallaan.  

Parturikampaamot tulivat alv:n piiriin 1990-luvulla. Kaikki toki joutuvat alvinsa maksamaan, mutta palveluammateilla ei ole juuri mitään, mistä alveja voisi vähentää. Siksi arvonlisävero iskee palvelualoille monia muita aloja kipeämmin.  

Nyt Suomen pienyrittäjät ovat esittäneet, että yrityksen liikevaihtoon perustuvat alv:n alarajaa nostettaisiin 22 500 eurosta 50 000 euroon. Tämä tarkoittaisi kuitenkin sitä, että yhden yrittäjän mikroyritykset voisivat tehdä töitä käytännössä maksamatta alvia lainkaan, mikä luonnollisesti näkyisi palveluiden hinnassa. Tämä taas tarkoittaisi sitä, että suuremmilta yrityksiltä loppuisivat työt hyvin nopeasti, mikä puolestaan tarkoittaisi sitä, että pian kaikki parturikampaajat olisivat yksinyrittäjiä.  

Vaikka loistavia parturikampaajia on paljon, kaikista ei kuitenkaan ole yrittäjiksi. Yrittäjän on esimerkiksi osattava hinnoitella työnsä oikein, jotta yritys olisi kannattava ja yrittäjä itsekin saisi työstään korvauksen. Taloudellisesti kannattamaton yritystä voi pyörittää jonkin aikaa, mutta kukaan ei jaksa tehdä pitkiä päiviä ilman lomia kovin kauaa, jos työstä ei edes saa kunnollista korvausta. Hyvinkin hoidetussa parturikampaamossa työn hinnasta jää sen tekijän käteen vain noin kolmannes – ja siitäkin maksetaan luonnollisesti tuloveroa.  

Yrittäjänä toimiminen edellyttää monipuolista tietämystä  

Vuoden 2014 alusta kaikkien parturikampaamojen on annettava kuitti asiakasmaksuista. Tukkataitureilla on ollut kassakone alusta asti ja jokainen asiakas on saanut kuitin, joten lainmuutos ei aiheuta hämminkiä Tukkataitureissa. Anna-Liisa Salminen harmittelee, että vain 20% alan yrittäjistä kuuluu Hiusyrittäjiin. Etujärjestö nimittäin tuottaa valtavasti tietoa ja kouluttaa jäseniään myös lainsäädäntöön ja hinnoitteluun liittyvissä asioissa. Lisäksi järjestö olisi poliittisesti huomattavasti vahvempi ja pystyisi paremmin ajamaan alan yrittäjien etuja, jos sen jäsen määrä olisi suurempi.  

Myös yrittäjäjärjestö tuottaa jäsenilleen palveluja neuvonnasta erilaisiin verkostoitumistilaisuuksiin. Anna-Liisa Salminen on ollut Kirkkonummen Yrittäjien jäsen yrittäjäksi ryhtymisestään lähtien.  

Yrittäjyyteen ja lainsäädäntöön liittyvän tiedon lisäksi Anna-Liisa Salminen pitää jatkuvasti yllä ammattiinsa liittyviä taitojaan ja tietojaan. Trendien lisäksi hiustenhoitotuotteet kehittyvät jatkuvasti, samoin tietoisuus niiden vaikutuksesta. Vielä kymmen vuotta sitten asiantuntijat uskoivat, ettei ihon läpi imeydy juuri mitään. Nyt lääkkeitäkin imeytetään ihon läpi.  

Hiusterapeuttina Salminen on perehtynyt hiusten ja hiuspohjan ongelmiin ja esimerkiksi allergisille sopiviin tuotteisiin. Myös hajusteettomien tuotteiden kysyntä on kasvanut kovasti. Ala on muuttunut myös Suomen kansainvälistymisen myötä: eri puolilta maailmaa tulevien ihmisten hiukset ovat erilaisia ja reagoivat eri tavoin hiustenhoitotuotteisiin.  

Kivaa  

Parturikampaajan työ on rankkaa ja rasittaa kehoa. Jotta sitä jaksaisi tehdä, on omasta kunnosta pidettävä hyvää huolta. Moni oppii Anna-Liisa Salmisen tavoin senkin taidon vasta kantapään kautta. Tai sitten ei opi silloinkaan: töistä ei tahdo malttaa pysyä poissa ja kun tuttu asiakas soittaa ja kertoo, että nyt olisi pakko päästä siistimään hiuksia, vapaapäivät saattavat kadota kalenterista turhan usein. Kuten sanottu, yrittäjyyden edellytys on annos hulluutta.  

Mikä työssä sitten viehättää niin paljon, ettei sitä malta olla tekemättä? Anna-Liisa Salmien pitää asiakkaiden kohtaamisesta ja hiusten leikkaamisesta. Se, että päivät ja asiakkaat ovat erilaisia ja asiakkaat ovat eri päivinä erilaisia, on mukavaa. Vaihtelua tuovat vielä hiuksetkin, jotka yhtenä päivänä käyttäytyvät eri tavalla kuin toisena. Työssä ei ole vielä kertaakaan ollut tylsää päivää.  

On vaikeaa nimetä mukavinta työtehtävää, kun pitää niistä kaikista. Parasta on kuitenkin ehkä se, kun tutun aasiakkaan kanssa yhdessä keksitään jotain uutta ja työn jälkeen molemmat ovat yhtä innostuneita työn tuloksesta. Silloin on hyvä mieli pitkään.  

©Leena Kylliäinen