YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Antti Haukkamaa, Matkahaukka
VUODEN YRITTÄJÄ 2009
Haukan matkassa kohti lomamaita
Lomamatka on monelle työn uuvuttamalle suomalaiselle parasta elämässä. Puolet vuodesta sinnitellään töissä vain lähestyvää lomaa ajatellen. Siksi laiskaan lekotteluun rannalla ei kovin helposti yhdistäkään alaa, jossa kilpailu kiristyy vuosi vuodelta. Mutta niin se vain on: meidän lomamme vaatii toisilta tiukkaa työntekoa. Matkailuyrittäjällä on oltava myös haukan katse nähdäkseen millaisia tarpeita ja toiveita lomamatkoista haaveilevilla on.
Mitä matkailubisnekseen jää jäljelle, kun valtaviksi paisuneet monikansalliset matkanjärjestäjät muokkaavat kansainvälisiä matkapaketteja hyvin edulliseen hintaan ja yksilöllisiä reppumatkoja harrastavat varaavat itse matkansa internetistä? Mitä sellaista tarjottavaa on Matkahaukalla, että meidän kannattaisi hylätä muut vaihtoehdot ja varata matkamme pienen, kirkkonummelaisen matkatoimiston kautta? Mitä pienet matkatoimistot oikein tekevät?
Turvaa ja asiantuntemusta
Pienet matkatoimistot myyvät matkalippuja, tekevät hotellivarauksia, välittävät suurten matkanjärjestäjien pakettimatkoja ja tekevät usein myös omia pakettimatkoja ja räätälöityjä matkapaketteja asiakkaiden toiveiden mukaan.
Asiakas saa lentoliput ja seuramatkat matkatoimistosta samaan hintaan kuin netistä tai seuramatkojen puhelinpalvelusta – jonottomatta. Lentomatkojen välittämisestä toimistoille ei makseta korvauksia lainkaan, mutta jos asiakas samalla varaa hotellin matkatoimiston kautta, toimisto saa korvauksen hotellilta. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kuluttaja maksaisi itse tilatusta hotelliyöstä yhtään vähempää, sillä matkatoimistoille hotelliyöt myydään halvemmalla kuin kuluttajille. Matkatoimistoille on myös varattu huonekiintiö: netistä katsottuna hotelli saattaa olla täysi, mutta matkatoimiston kautta sieltä löytyykin huone. Hotelleja ja muita yöpymispaikkoja kuitenkin riittää netissä lähes loputtomasti ja osa niistä on edullisempia kuin matkatoimiston myymät yöt. Osa niistä on myös huomattavasti epätodellisempia kuin matkatoimistojen hotellit, jotka yleensä ovat olemassa ja löytyvät sieltä, mistä pitääkin! Katteettomia nettisivuja olemattomista hotelleista on näet hyvin helppo tehdä.
Matkatoimiston myyntivaltti onkin turvallisuus. Kun matkatoimistolta ostaa lennot ja varaa asuinpaikan, ostajasta tulee matkatoimiston asiakas ja toimistosta tulee matkanjärjestäjä. Matkanjärjestäjä on vastuussa matkan onnistumisesta: Jos hotelli on vaikkapa ylibuukattu, matkanjärjestäjä hankkii toisen majapaikan. Tai jos tulivuorenpurkaus tukkii ilmatilan, matkanjärjestäjän velvollisuus on auttaa asiakas takaisin kotimaahansa. Yksinään matkustava sen sijaan on oman onnensa nojassa huijareiden ja luonnonolosuhteiden armoilla. Matkahaukan kaltainen pieni matkatoimisto kykenee myös räätälöimään matkoja asiakkaiden tarpeiden mukaan, oli kyse sitten työmatkasta tai lomasta. Voit esimerkiksi pyytää Matkahaukkaa etsimään sopivan linnan, jossa voi järjestää vaikkapa isovanhempien kultahäät tai hankkia näyttelijän viihdyttämään eläkkeelle jäävää työkaveria. Hyvällä matkanjärjestäjällä on valtava suhdeverkosto paikallisista ihmisistä eri puolilla maailmaa. Heidän avullaan matkanjärjestäjä voi järjestää pääsyn paikkoihin, joihin itsekseen matkustaen tai suurten matkanjärjestäjien matkoilla ei voi päästä.
Antti Haukkamaalla on laaja kokemus matka-alasta Tämä kaikki toki edellyttää, että matkanjärjestäjällä on riittävästi kokemusta ja ihmissuhteita. Kirkkonummelaisten iloksi meillä on matkatoimisto, jonka omistajalla on molempia.
Antti Haukkamaa oli mukana Lähi-idän matkoja järjestävässä Net-matkat matkatoimistossa. Ensimmäinen Irakin sota lopetti Lähi-idän matkailun lähes kokonaan ja Net-matkat joutui lopettamaan toimintansa. Baltian-maiden itsenäistyminen avasi kuitenkin uusia mahdollisuuksia ja Haukkamaa oli mukana perustamassa Cassandra -nimistä matkatoimistoketjua Baltiaan. Hän perusti myös Suomeen Haukkamies -nimisen firman, joka myi Cassandran matkoja muille matkatoimistoille.
Suhdeverkoston kasvuun on vaikuttanut myös Antti Haukkamaan toiminta Suomen matkatoimistoalan liitossa SMALissa, tällä hetkellä välittävien toimistojen toimikunnan puheenjohtajana. SMALin kautta hän on järjestänyt koulutusta ja erilaisia tapaamisia useille suomalaisille matkanjärjestäjille. Maailmassa tuskin on montaa seutua, jossa kenelläkään Haukkamaan tutuista ei olisi kontaktia. Jos sellainen maailman kolkka löytyykin, sinne ei varmasti kannata lähteä muutenkaan.
1990-luvun lopussa Haukkamaa muutti Kirkkonummelle. Kun paikallinen, lähinnä bussimatkoja tehnyt Matka-Albin lopetti toimintansa, kotitoimistoa pyörittänyt ja myös opettajana toiminut Haukkamaa päätti selkiyttää elämäntilannettaan perustamalla Kirkkonummelle matkatoimiston. Kirkkonummen Matkahaukka avasi ovensa vuonna 1999 ja Karjaalle avattiin toinen vuonna 2001. Yksilöllistä palvelua Meillä on siis käytettävissämme mies, joka tuntee maailman kuin omat taskunsa – tai ehkä paremminkin, jos taskuja on paljon. Maailman lisäksi on tunnettava myös ne kanavat ja nettisivut, joista löytyy sekin tieto, jota Matkahaukan henkilökunnalla ei ole omasta takaa. Tuloksena on räätälöityjä valmismatkoja konsertteineen, yritysvierailuineen ja illallisineen. Matkahaukka tekee muun muassa antiikkimatkoja, joilla on mukana asiantuntija arvioimassa mahdollisten ostosten todellista arvoa. Seuraava antiikkimatka tehdään syksyllä Budapestiin. Ohjelmistossa on myös kiinteistönvälitysmatkoja niille, jotka harkitsevat oman asunnon hankkimista ulkomailta. Matkahaukan seniorimatkoilla on mukana joko suomen- tai ruotsinkielinen “seniorimamma”, joka pitää huolen siitä, että opas kulkee kyllin hitaasti, jotta kaikki pysyisivät perässä tai että huonokuuloinenkin saa selvää siitä, mitä tapahtuu. Hän huolehtii myös siitä, että lääkkeet otetaan ajallaan ja paikalliset apteekit ja lääkärit ymmärtävät tarvittaessa, millaista apua tarvitaan.
Matkahaukan matkoille voi myös ostaa nais- ja miespaikkoja, mikä nykyisin alkaa olla harvinaista, kun suurten matkatoimistojen palvelutaso on karsittu minimiin kustannustehokkuuden nimissä. Samasta syystä myös ruotsinkielisiä palveluita on karsittu kovalla kädellä. Matkahaukka järjestää sekä kokonaan ruotsinkielisiä ryhmämatkoja että ruotsinkielisiä retkiä kohteissa.
Matkahaukan valmismatkoihin kannattaa tutustua yrityksen kotisivuilla. Matkahaukasta saa tietysti myös neuvoja ja vinkkejä, joita ei netistä helposti löydä.
Maailma on mainettaan mukavampi paikka
Antti Haukkamaa matkustaa työnsä vuoksi itsekin paljon: hän on puolet vuodesta ulkomailla. Siitä huolimatta hän silti lähtee lomallakin mielellään matkalle. Vaikka lomapaikassa kävisikin tutustumassa muutamaan hotelliin, loma on silti loma matkatoimistoyrittäjällekin. Ja jotta me kaikki olisimme oikein kateellisia: työkin on usein lomaa matkatoimistoyrittäjälle. Ryhmämatkoja vetäessä Haukkamaa osaa nauttia nähtävyyksistä ja paikallisesta ruoasta siinä missä lomamatkalainenkin.
“Tosi”-TV:n kertomukset matkoista, joilla asiakkaat valittavat, joku aina sairastuu tai taskuvaraslegioonat hyökkäävät hölmöjen turistien kimppuun, eivät ole Matkahaukan todellisuutta. Maailma on turvallisempi paikka kuin mitä se antaa ymmärtää. Antti Haukkamaa kertoo, että vaikeuksiin törmätään todella harvoin. Ehkä osasyy siihen on matkailijoissakin: useimmat matkalaiset ovat paitsi varovaisia myös avoimia, kiinnostuneita ja ystävällisiä.
Antti Haukkamaa lomailee mielellään sekä tutuissa että tuntemattomissa paikoissa. Erityisen paljon hän pitää Budapestista. Etelä-Amerikka on vielä käymättä, joten sinne tekisi mieli matkustaa.
Matkailun muoti-ilmiöistä Haukkamaa kertoo sen verran, että Pietari kiinnostaa ihmisiä kovasti uuden junayhteyden ja risteilyjen myötä. Lissabon ja Istanbul ovat myös uusia kiinnostuksenkohteita. Egypti oli suuri suosikki, mutta kevään tapahtumat ovat pysäyttäneet matkat toistaiseksi lähes kokonaan. Thaimaan matkat ovat vähentyneet kalliiden lentolippujen vuoksi, ja Egyptin poistuminen markkinoilta onkin suuri puute. Risteilyt kiinnostavat ihmisiä enemmän kuin ennen. Luontomatkailu on myös lisääntynyt: tämä tarkoittaa vaellusmatkoja, ei niinkään ekologista matkailua, sillä Madeiran levadoille tai Grönlantiin on vaikeaa päästä ilman lentokonetta.
Antti Haukkamaa ei ole huolissaan luonnonkatastrofeista eikä vallankumouksistakaan. Viime vuosien tapahtumat ovat parantaneet valmiusastetta: matkanjärjestäjillä on valmiit suunnitelmat ja heti jos jotakin tapahtuu, myös ulkoministeriöltä saadaan selvät toimintaohjeet.
Maailma ei ole myöskään muuttunut väkivaltaisemmaksi, vaikka siltä joskus tuntuukin. Sen sijaan Haukkamaa suree kehitystä, joka on tuhoamassa vähitellen paikallisuuden: kustannussyistä hotellit ja ravintolaketjut ovat identtisiä joka puolella maailmaa. Hotellin sisällä ei välttämättä ole pienintäkään viitettä siitä, missä hotellin sijaitsee. Samat aulat, samat uima-altaat ja samat aamiaiset löytyvät joka maasta. Ja lounaan voi syödä mäkkärillä. Hotellin ulkopuolella pakolliset nähtävyydet muodostavat paikallisen kulissin, joka sentään on erilainen eri maissa. Pieni matkatoimisto voi viedä asiakkaansa pieniin, persoonallisiin hotelleihin, etsiä paikallisten käyttämät, paikallista ruokaa tarjoavat ravintolat ja jopa avata portit paikallisten ihmisten takapihoille. Matkahaukan mukana voi vielä päästä katsomaan teollisen turismituotteen sijaan oikeaa maailmaa, niin kauan kuin se on olemassa.