YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Företagarna i Finland lyckades bra i sitt påverkansarbete även år 2024
Det viktigaste målet under 2024 var att påverka att reformerna i regeringsprogrammet genomförs på ett sätt som förbättrar villkoren för företagande. Regeringens mål är att inleda sanering av den offentliga ekonomin och reformera Finlands arbetsmarknad.
Regeringsprogrammet är ändå inte tillräckligt. För att förslagen ska få effekt måste de omsättas i lagstiftning. Därför fortsätter vi inom Företagarna i Finland vårt målmedvetna arbete under hela regeringsperioden. Vi jobbar för att påverka reformerna så att de genomförs på ett sätt som underlättar förutsättningarna för företagande.
Företagarorganisationen finns för att främja företagande lokalt, regionalt, nationellt och i Europa. På varje nivå påverkar vi hur det är att vara företagare i Finland. Företagarnas röst hörs starkare ju fler vi är. Tack för att du är med och deltar i Företagarnas påverkansarbete!
Lagstiftning för att förbättra företagarnas vardag
Minst 50 procent av den lagstiftning som påverkar företagen bygger på EU-regler. Vi är oroade över den enorma ökningen av EU-reglering. Vi får inte öka de nationella skyldigheterna för företag ovanpå EU:s massiva reglering. I enlighet med våra mål har regeringen åtagit sig att genomföra en kartläggning av “Finlandstillägget” i den gällande lagstiftningen i Finland. Den nya kommissionen har också åtagit sig att minska bördan för små och medelstora företag med 35 procent.
Tillståndsprocesser och investeringar får en skjuts framåt
I Finland stannar mångmiljardinvesteringar upp bland annat på grund av att planerings- och tillståndsprocesserna för projekt är långsamma eller att redan fattade beslut har överklagats till förvaltningsdomstolarna. Regeringen har, i enlighet med våra mål, förbundit sig att förkorta och effektivera tillstånds- och planeringsbesluten och minska antalet onödiga överklaganden.
Under 2024 slutförde arbetsgruppen för planering sitt uppdrag. Arbetsgruppens förslag främjar företagande och investeringar. Arbetsgruppen byggde upp tillståndsprocesser med en enda servicepunkt och lade fram ett förslag om att bygglov ska ha en maximal handläggningstid på tre månader.
Hjälp till offer för bedrägerier
Nästan hälften av de små och medelstora företagen har utsatts för bedrägerier eller blufföretag. Vanligtvis utförs bedrägerier över telefon. De sker också på nätet. Vi hjälpte företagare som blev utsatta för bedrägerier genom att ge råd om hur de ska komma vidare. Vi informerade om bedrägerier och gav råd om hur företagare kan undvika dem. Vi förde också fram budskapet att företag bör rapportera om de bedrägerier de stöter på. Tillsammans behöver vi diskutera hur vi ska komma till rätta med bedrägeribrotten.
Hjälp till företag i avfallshanteringsbranschen
Under de senaste åren har små transportföretag inom avfallshantering kämpat för att kunna konkurrera med större företag och kommunägda företag. I linje med våra målsättningar har Orpos-regering åtagit sig att göra det möjligt för små och medelstora företag att kunna verka och överleva på marknaden. Under 2024 var vi aktivt involverade i tre lagstiftningsprojekt inom avfallssektorn. Vi hjälpte också företagare med frågor som rör olika avfallsfrakttjänster och upphandlingar.
Små och medelstora företags ställning beaktas i konsumentskyddslagstiftningen
Under 2024 har både lagförslag som stärker konsumentskyddet presenterats och ny lagstiftning antagits inom EU. Dessa berör bland annat reparation av varor, konsumentinflytande i den gröna omställningen och produktansvar. Vi har drivit en stark lobbyverksamhet för Finlands ståndpunkter. Tillsammans med SMEunited har vi också vänt oss direkt till EU för att säkerställa att små och medelstora företags roll och förmåga att uppfylla kraven i lagstiftningen beaktas och att skyldigheterna för små och medelstora företag förblir rimliga.
Möjlighet att få förhandsbesked från konkurrensmyndigheten undersöks
Företag kan inte få ett bindande uttalande från konkurrensmyndigheten om huruvida deras planerade verksamhet uppfyller konkurrensreglerna. Detta är problematiskt ur företagens rättssäkerhetsperspektiv. Vi har yrkat på att en punkt i regeringsprogrammet, där regeringen utreder möjligheten till ett förhandsbesked från konkurrensmyndigheten, ska genomföras.
Återföring av fungerande företag till handelsregistret
Vi bidrog starkt till att avregistreringen av aktiva företag som avlägsnats från handelsregistret på grund av underlåtenhet att uppfylla anmälningsskyldigheten avbröts. Vi jobbade också för att lagberedningen som ska ändra handelsregisterlagen inleddes. Lagändringen innebär att företag som avlägsnats från handelsregistret på grund av bristande anmälan får möjlighet att ansöka om återregistrering.
Förberedelser för handläggning av små tvister
Vi har bidragit till att lagberedningen för ett förenklat förfarande för små tvister har påbörjats. Målet är att förbättra tillgången till rättslig prövning i vräknings- och hyrestvister genom att utveckla ett förenklat förfarande med lägre risk för tvister. Vi har också bidragit till att säkerställa att lagberedningsprocessen genomförs på ett sådant sätt att det blir möjligt att utvidga förfarandet till andra mindre tvister i framtiden.
Lagstiftningen om arbetsfred förnyades
Företagarna i Finland var med och förberedde ändringar i arbetsfredslagen som trädde i kraft den 18 maj 2024. Skadestånd för brott mot arbetsfreden höjdes, oproportionerliga sympatistrejker begränsades och en maximalt tillåten varaktighet för politiska arbetskonflikter infördes.
Förbudet mot lokal förhandling tas bort
Under 2024 slutfördes lagstiftningen som ökar möjligheten till lokala förhandlingar inom alla företag som följer kollektivavtal. Företagarna i Finland har länge förespråkat att förbudet mot lokala avtal ska avskaffas. Förbuden har hindrat icke-anslutna företag som följer ett allmänt bindande kollektivavtal från att lokalt förhandla om frågor som kollektivavtalet tillåter.
Den nya lagstiftningen innebär att förbuden tas bort. Dessutom kommer företagsspecifika kollektivavtal ge samma flexibilitet som nationella kollektivavtal ger i dag. Det kommer inte finnas skyldighet att ha en förtroendeman. Det kommer vara möjligt att nå ett avtal med en förtroendeman som valts av personalen. Förordningen träder i kraft i början av 2025.
Tröskeln för tillämpning av samarbetslagen höjs
I enlighet med regeringsprogrammet påverkade vi ändringen av samarbetslagen så att samarbetslagen i fortsättningen i första hand tillämpas på företag med minst 50 anställda. Dessutom halveras minimitiderna för förhandlingar om ändringar. Dessa ändringar ska träda i kraft i juli 2025. Lagförslaget behandlas nu i riksdagen.
Vi förde fram företagarnas röst i beredningen av arbetslagstiftningen
Under 2024 förbereddes flera arbetsrättsliga lagprojekt baserade på regeringsprogrammet. Vi har arbetat för att företagarnas röst hörs i förberedelserna. Arbetet fortsätter under 2025, bland annat i följande frågor: sänkning av tröskeln för uppsägning på grund av personliga skäl, underlättande av visstidsanställningar, förkortning av uppsägningstiden för permitteringar och slopande av återtagningsskyldigheten för företag med färre än 50 anställda.
Vi motverkade onödig arbetsrättslig reglering
Vi arbetade intensivt i olika EU-projekt för att förhindra onödig arbetsrättslig reglering i Finland. Vi såg också till att EU:s minimilönedirektiv inte ledde till ytterligare reglering i Finland eller förhindrade viktiga reformer av arbetsrätten. Dessutom lyckades vi stoppa införandet av en nationell reglering för psykosocial arbetsbelastning, vilket skulle ha inneburit nya betydande förpliktelser för arbetsgivare. Arbetet fortsätter.
Normavvecklingen kom igång
Under 2023 samlade Företagarna i Finland in totalt 130 avregleringsförslag till regeringen. Under 2024 fortsatte vi. I regeringens ramförhandlingar våren 2024 gick några av våra förslag igenom, och i budgetförhandlingarna i september fortsatte avregleringsprocessen.
Vi försvarade småföretagens intressen i ordnandet av skyddsarbete i konfliktsituationer
Skyddsarbetets säkerställande enligt regeringsprogrammet förbereddes under 2024. Vi förde fram små arbetsgivares perspektiv och lösningar som gör att regleringen om skyddsarbeten realistiskt kan genomföras även i små företag.
Vi krävde effektivitet och rättvisa i klimatarbetet
Vi vill att åtgärderna för att minska utsläppen ska vara så effektiva som möjligt och samtidigt förbättra både ekonomins och företagens konkurrenskraft. Vi lyfte fram företagarnas röst i beredningen och genomförandet av den nationella klimatpolitiken. Vi betonade förutsägbarheten i investerings- och verksamhetsmiljön för företag i beredningen av lagstiftningen som en förutsättning för en rättvis grön omställning. Enligt våra mål främjade regeringen förenklade tillståndsprocesser för att påskynda investeringar i klimat och cirkulär ekonomi.
Vi hjälpte tusentals företagare genom våra rådgivningstjänster
Företagarnas juridiska rådgivning är en uppskattad medlemsförmån och en viktig anledning att ansluta sig till företagarorganisationen. För att säkerställa en positiv utveckling och för att förbättra kundernas upplevelse av rådgivningstjänsten har vi förbättrat tjänsten utifrån den feedback vi fått under året. Exempelvis har den skräddarsydda rådgivningstjänsten för enskilda näringsidkare även i år erbjudit medlemmar hjälp med vardagliga utmaningar. Vi har också ökat utbudet av mallar för dokumentbanken som medlemmarna har tillgång till. Vår rådgivning kontaktades nästan 28 000 gånger under 2024 och NPS (Net Promoter Score) för rådgivningstjänsten var 80/100.
Företagarnas beskattning ska inte skärpas
Finlands tillväxt och välfärd är beroende av företag och företagare som driver affärsverksamhet och anställer människor. Det är därför viktigt att beakta företagarrisken vid beskattningen av företag och företagare. Vi anser att en stabil och förutsägbar skattepolitik som uppmuntrar till tillväxt ska bibehållas för att skapa ett bra företagsklimat för investeringar. Företagarna i Finland har starkt påverkat att företagens och företagarnas beskattning som helhet inte skärps.
Tröskeln för momsbefriad verksamhet höjs
Momsgränsen för mindre företag höjdes från 15 000 till 20 000 euro den 1 januari 2025. Företagarna i Finland har krävt att gränsen ska höjas till 30 000 euro eftersom EU:s ändring av småföretagsdirektivet innebär att avdraget för företag med en omsättning under 30 000 euro tas bort vid årsskiftet, vilket skärper företagarnas beskattning. Höjningen av gränsen till 20 000 euro underlättar för cirka 18 000 företag (enligt 2022 års uppgifter).
Rättegångskostnader i brottmål som hänför sig till arbetet som arbetsgivaren betalar ska vara skattefria för arbetstagaren
Regeringen beslöt under budgetförhandlingarna att omedelbart inleda en lagberedning för att ändra lagen så att kostnaderna för rådgivning och rättsliga kostnader som arbetsgivaren betalar i brottmål inte ska betraktas som skattepliktig förmån för arbetstagaren, om den anställde har begått handlingen eller försummelsen som en del av sina arbetsuppgifter.
Frågan rör ett beslut från år 2023 där högsta förvaltningsdomstolen ansåg att juridisk rådgivning och advokatkostnader i ett brottmål som arbetsgivaren betalade utgjorde skattepliktig lön för en arbetstagaren, en journalist, som åtalades för en artikel som publicerats i en dagstidning. Företagarna i Finland var initiativtagare till lagförslaget och krävde att den orimliga situationen för arbetstagare rättades till.
Företagares perspektiv måste beaktas i trafikbeskattningen
Vi har i yttranden och utskottsutfrågningar fört fram behoven och möjligheterna att förbättra finansieringen och beskattningen av transporter ur ett företagarperspektiv. Tillsammans med andra näringslivsorganisationer har vi främjat beredningen av reformen. Reformarbetet för trafikbeskattningen påbörjades i slutet av 2024, och vi fortsätter att påverka utvecklingen av beskattningen i enlighet med de ställningstaganden som bereds inom vår organisation.
Företagarnas EU-valkampanj gjorde skillnad
EU-valet hölls den 9 juni 2024 och genom vår valkampanj med temat ”Ett konkurrenskraftigt Europa med hjälp av företagande” poängterade vi att EU ska vara en målinriktad stabilisator av den inre marknaden, att regleringen ska vara konkurrenskraftig och av hög kvalitet och att sysselsättningen underlättas.
Stark påverkan i EU i Bryssel
Europaparlamentsvalet våren 2024 blev en vägvisare för den kommande femårsperioden i EU. Vi påverkade aktivt genom att sprida vårt EU-valprograms mål till kandidater, väljare och andra intressenter både i Bryssel och i Finland under hela våren. Betydelsen av företagande och småföretag för Europas konkurrenskraft betonades även vid högre möten med centrala EU-aktörer.
Vårt påverkansarbete i Europakommittén gav önskat resultat när ett utlåtande om överlåtelser av småföretag, där Företagarna i Finland var aktivt delaktig, ledde till åtgärder inom EU-kommissionen. Kommissionen gav EU:s nätverk av småföretagsambassadörer i uppdrag att undersöka småföretags verksamhetsmiljö i medlemsländerna och rapporten färdigställdes hösten 2024. Rapporten ger en grund för påverkan som syftar till att främja ägarskiften både på hemmaplan och i Europa.
Företagarna hade ett tydligt mål för TE24-reformen
De administrativa gränserna för de sysselsättningsområden som startat i januari 2025 ska hållas låga och får inte hindra servicen. Sysselsättningstjänsterna ska bli en del av näringspolitiken, och fokus ska flyttas från arbetslösa till att betjäna arbetsgivare och främja snabb sysselsättning enligt den danska modellen.
Genom aktiv påverkan har vi fått resultat. Vissa kommuner har meddelat att de vill prova ett företagarmässigt sysselsättningsområde där marknadsdialog och upphandling av tjänster genomförs så att privata tjänsteleverantörer kan delta i konkurrensen.
Ökat företagarsamarbetet och rättvisa kostnadsberäkningsmodeller inom välfärdsområdena
Företagarna fortsatte sitt aktiva påverkansarbete inom välfärdsområdena. Målet för 2024 var ett bredare samarbete med företagen. Ett projekt relaterat till enhetskostnadsberäkning inrättades vid finansministeriet. Vi har arbetat för att kostnadsberäkningsmodellen ska utformas så att priser från både offentliga och privata aktörer kan jämföras på ett rättvist sätt.
Marknadsdomstolens beslut: Sarastia var inte en anknuten enhet
Marknadsdomstolen ansåg våren 2024 att välfärdsområdet Vanda och Kervo inte hade bestämmande inflytande över Sarastia och att Sarastia därför inte är en anknuten enhet till välfärdsområdet. Välfärdsområdet hade gjort ett direktköp från Sarastia till ett värde av över 9 miljoner euro. Marknadsdomstolens beslut grundar sig på en gemensam åtgärdsbegäran från Företagarna i Finland, Finlands Näringsliv EK, Centralhandelskammaren och Familjeföretagarnas förbund till konkurrens- och konsumentverket.
Påverkansarbete för upplösning av inhouse-bolag
Vi befann oss i ett avgörande skede år 2024 när det gällde att avveckla den snedvridande konkurrensen från inhouse-bolag. Företagarorganisationerna beställde en undersökning från Jyväskylä universitet som jämförde effektiviteten hos inhouse-bolag med privata företag.
Ministergruppen för sysselsättning och företagande bekräftade att regeringsprogrammets ägarbegränsning på 10% kommer att respekteras i beredningen av den nya lagen om offentlig upphandling. Den nya upphandlingslagen är ute på remiss i januari 2025.
Samarbetsorgan mellan företagare och välfärdsområdena
Vi främjade inrättandet av samarbetsorgan mellan företagare och välfärdsområden. I dessa organ kan regionen, företag och organisationer föra en öppen dialog om bland annat välfärdsområdets tjänsteproduktion, de utmaningar som finns, framtida behov, utveckling av tjänsteproduktion, upphandlingar och användning av servicesedlar.
Vi bidrog till att nivåerna på servicesedlarna motsvarade de faktiska kostnadsstrukturerna.
Företagarnas visioner för den industriella strategin
En ny industristrategi för Finland utarbetades av arbets- och näringsministeriet. Delrapporten överlämnades för politisk behandling i juni och slutrapporten i december 2024. I strategiarbetet har man granskat de branscher som skapar mest mervärde för Finland.
Företagarna gav ett utlåtande om mellanrapporten i maj. I utlåtandet betonades att Finland inte kan konkurrera med statsstöd, utan med bästa möjliga företagsklimat. Vi betonade också behovet av att involvera mindre företag och att investera i de immateriella tillgångarna i den kreativa sektorn.
Vi bidrog aktivt till reformerna av lagen om offentlig upphandling
Som en del av genomförandet av regeringsprogrammet inrättade den Orpo-ledda regeringen en arbetsgrupp för att förbereda reformer av upphandlingslagen. Vi har aktivt bidragit till arbetsgruppens arbete och är nöjda med förslaget, som ska ut på remiss i början av 2025. Vi arbetar fortfarande med några detaljer i lagen, men vi är övertygade om att förändringarna kommer att förbättra den rättvisa konkurrensen.
Vi påverkade antagandet av en undantagslag för Soteri-registret
Lagen om Soteri-övervakningsregistret trädde i kraft i början av 2024, och företagare inom social- och hälsovårdssektorn måste registrera sig för att få tillhandahålla dessa tjänster. Registret har blivit överbelastat och många företag har stött på problem. Vi organiserade en utbildning för företag inom social- och hälsovårdssektorn om Soteri-registret, i samarbete med Valvira. Vi bidrog också till en snabb lagändring som gör att enskilda företagare och yrkesutövare kan påbörja sin tjänsteproduktion innan registreringen har behandlats.
Vi främjade konsekvensbedömningen av företag i kommunerna
Vi publicerade en handbok om företagsekonomisk konsekvensanalys i januari 2022, med ett nytryck och en svensk översättning 2023. År 2024 trycktes den trafikljusmodell som finns i boken upp separat och en kompletterande publicerades på vår webbplats. Sedan handboken publicerades har arbetet med företagskonsekvensanalyser ökat i många kommuner.
Idrottsbranschens turné tillsammans med Suomen Kasvukäytävä
Företagarna i Finland genomförde tillsammans med Suomen Kasvukäytävä ett idrottsbranschevenemang i juni 2024. Företagare inom idrottsbranschen presenterade betydelsen av idrott och entreprenörskap för kommunala beslutsfattare från Seinäjoki till Helsingfors. I Finland motionerar till exempel över en miljon finländare på gym. Evenemanget kulminerade i Helsingfors, där företagarna överlämnade idrottsstafettpinnen till riksdagsledamöterna på trappan till riksdagshuset.
Vi erbjöd upphandlingsrådgivning till företag
Vi fortsatte vår upphandlingsrådgivning under 2024 och gav vägledning till upphandlande enheter om hur de kan genomföra upphandlingar på ett sätt som gör det möjligt även för små och medelstora företag att delta. Vi delade även med oss av information om offentliga upphandlingar till små och medelstora företag och uppmuntrade dem att delta i anbudsförfrågningar.
Vi erbjöd våra medlemmar värdefulla förmåner
Vi erbjuder våra medlemsföretagare värdefulla medlemsförmåner som ständigt utvecklas. Den mest populära medlemsförmånen 2024 var gratis juridisk rådgivning för medlemsföretagarna.
Vår kommunikation hjälpte företagare att hålla sig informerade och uppdaterade
Företagarnas nyhetsbrev når medlemmarnas e-post varje vecka och informerar om aktuella lagändringar, nyheter och tips för att effektivera affärsverksamheten. Som medlem håller du dig även uppdaterad om andra reformer som påverkar företagsverksamheten genom att följa Företagarnas andra kommunikationskanaler: Nyheter på Yrittäjät.fi och våra kanaler på sociala medier, Företagarens podcast och medlemstidningarna Yrittäjä och Företagare. Dessutom produceras Yrittäjä Plus-tidningen som företagare har möjlighet prenumerera på.
Prenumerera på tidningen Yrittäjä Plus här >> länk
Vi säkerställde tillgången till grundläggande banktjänster för mikro- och småföretag
Baserat på resultaten från en utredning som vi initierade startade finansministeriet hösten 2024 en arbetsgrupp för att förbättra tillgången till banktjänster. Gruppen tittar speciellt på grundläggande banktjänster, tillgång till kontanter, kundskydd och reglering av förfaringssätt.
Enligt uppdraget ska arbetsgruppen ta fram ett förslag i form av en regeringsproposition. Målet med förslaget är att säkerställa att mikro- och småföretag samt organisationer har tillräcklig tillgång till banktjänster och rimlig prissättning, att kvaliteten på de grundläggande banktjänsterna är tillräcklig och att tillgången är likvärdig även för särskilda grupper. Arbetsgruppen ska också förtydliga bankernas skyldigheter och förfaranden så att de inte tolkas onödigt strikt när de tillhandahåller tjänster.
Vi stärkte små och medelstora företags möjligheter i återuppbyggnaden av Ukraina
Trots att kriget pågår planerade vi tillsammans med EU, finländska myndigheter och andra aktörer inom näringslivet hur vi kan hjälpa till att återuppbygga Ukraina. Vi strävar efter att säkerställa att små och medelstora företag kan delta fullt ut i återuppbyggnaden.
Vi har fått kommissionen att utveckla en EU-exportgaranti för små och medelstora företag, vilket möjliggör export till Ukraina även under kriget. Exportgarantin kommer att lanseras under nästa år och kompletterar Finnveras exportgarantier, men är avsedd enbart för små och medelstora företag.
Vi förbättrade små och medelstora företags möjligheter att få hållbar finansiering
Finansiärer omfördelar kapital till hållbara investeringar. Detta påverkar direkt små och medelstora företags tillgång till finansiering och priser. Investerare och långivare behöver information om företagens hållbara utveckling för att kunna fatta välgrundade bedömningar och finansieringsbeslut.
Vi samarbetade med representanter från DG FISMA och European Financial Reporting Advisory Group för att utveckla standarder för hållbarhetsrapportering för små och medelstora företag. En rapporteringsram som tar hänsyn till SMF-företagens resurser gör det möjligt för dem att inkluderas i taxonomiramen. Den förbättrar också tillgången till finansiering. Vi betonade användningen av en enhetlig rapporteringsmekanism för alla små och medelstora företags olika rapporteringsbehov.
Vi erbjöd information genom undersökningar
Vi genomförde flera enkätundersökningar under 2024. I undersökningarna framhölls effekterna av regeringens programreformer, konjunkturläget och tillgången på kompetent arbetskraft. Vi följde regelbundet upp resultaten genom företagargallupar. Den traditionella SMF-företagsbarometern kartlade företagens utsikter, forsknings- och utvecklingsverksamhet samt effekterna av klimatåtgärder på företag och företagens beredskap att bekämpa klimatförändringar.
Vi genomförde också en enkät om egenföretagare baserat på företagargallupen, för att se om egenföretagare skiljer sig från andra företagare. Rapporter kommer att publiceras var sjätte månad.
Vår Kommunbarometer, som vi också genomförde 2024, kartlade samarbetet mellan kommuner och företag och det näringspolitiska läget. Undersökningen publicerades via en separat webbplats. Lösningen gör det möjligt att granska och jämföra resultaten för olika kommuner och olika frågor.
Vi betonade distributionsinfrastrukturens betydelse för att främja omställningen av trafikens energikällor
Vi påverkade omställningen av trafikens energikällor genom flera projekt. För företag är förutsägbarhet och att förstå de samlade effekterna av olika åtgärder viktiga. Vi betonade utvecklingen av distributionsinfrastrukturen av alternativa drivmedel, särskilt för tunga lastbilar, så att företagen kan investera i utrustning i förvissning om att distributionsinfrastrukturen kommer att utvecklas.
Stadsdels- och stadspolitik på företagaragendan
I takt med den ökade urbaniseringen växer städernas betydelse som miljö för företagande. Vi tog en starkare roll som organisation för att stödja företagsklimatet i städerna. Med ett pågående program för stadsdels- och stadspolitik fokuserar vi på specifika särdrag och frågor. Vi säkerställer också en fortsatt medlemsutveckling i olika delar av landet.
Vi stimulerade ägarskiften och erbjöd praktiskt stöd
För tredje året genomförde vi ägarskiftesveckan, som erbjöd evenemang och information för köpare, säljare och experter över hela Finland. Under veckan anordnades 22 olika evenemang på tolv orter och online. Totalt deltog omkring tusen personer i evenemangen. Genom sociala medier och digital marknadsföring nådde vi hundratusentals personer.
Vi påverkade även företag inom kultur och kreativa näringar genom ett utvecklingsprojekt som fokuserade på företagsutveckling och ägarskiften inom dessa sektorer. Projektet ordnade webbinarier och utbildningar bland annat om värdeökning av företag och ägarskiften.
Vi lyfte fram företagsköp som ett verktyg för internationell expansion genom ett projekt. Inom ramen för projektet organiserade vi evenemang, erbjöd praktiska verktyg och ökade medvetenheten hos intresserade företag.
Vi tog ställning till olika begäran om utlåtanden och betonade betydelsen av ägarbyten. Vi stärkte den digitala synligheten för ägarskiften genom att öka utbudet på webbplatserna yrittäjät.fi och ov-foorumi.fi.
Riksdagsledamöternas företagargrupp fortsatte sitt aktiva arbete
Den företagargrupp som grundades 2022 av riksdagsledamöter har nu cirka 80 medlemmar. Vi bidrog med expertis, budskap och behov från företagarlivet. Under 2024 hölls fyra möten mellan riksdagsledamöter och näringslivets organisationer i riksdagen.
Påverkansutbildningar för förtroendevalda
För att stödja våra medlemmar att påverka på lokal, regional och nationell nivå erbjöd vi fyra utbildningsmoduler inom vårt påverkanskoncept. Målet med utbildningarna är att skapa nätverk för företagare från olika delar av Finland, att stärka deras förmåga att påverka, kommunicera och arbeta med organisationer samt att som organisation säkerställa att vi har kompetenta förtroendevalda som påverkar i frågor som är viktiga för företagare.
Ungdomars intresse för företagande har ökat
Vi lyfte fram betydelsen av företagande i alla utbildningsstadier, från förskola till högskola, och betonade vikten av detta i möten med beslutsfattare. Enligt ungdomarnas framtidsrapport 2024 kan 45 % av högstadie- och gymnasieelever tänka sig att bli företagare. Enligt Ysimittari-undersökningen anser 44 % av niondeklassarna att företagande är ett möjligt framtidsalternativ.
Efter en paus på några år på grund av coronapandemin sammankallade Företagarna i Finland igen ett nationellt forum om entreprenörskapsutbildning, genom vilket vi främjade gymnasieexamen i entreprenörskap och uppdatering av undervisnings- och kulturministeriets riktlinjer för entreprenörskapsutbildning.
Mentorprogram stödde unga företagare
Vi anordnade ett mentorprogram för unga företagare, riktat till personer under 36 år som behöver stöd i att utveckla sin verksamhet. Programmet har genomförts sedan 2017 i samarbete med Boardman-nätverket och har årligen involverat minst 30 unga företagare.
Effektivare finansieringsmodell för yrkesutbildning
Vi påverkade starkt reformen av finansieringsmodellen för yrkesutbildning, där betoningen på resultat och mätning av utbildningens resultat från olika delar av programmet har ökat. Denna betydande förändring uppmuntrar utbildningsorganisatörer att samarbeta tätt med arbetslivet och företagen, och att ordna utbildning på områden som lider av arbetskraftsbrist. Detta stärker yrkesutbildningens effektivitet och relevans.
Utbildningspolitiskt program för små och medelstora företag
Det utbildningspolitiska programmet “Sivistynyt, osaava ja yrittävä Suomi” (Ett upplyst, kompetent och företagardrivet Finland) presenterades för utbildningsutskottet i riksdagen. Programmet ger en heltäckande bild av småföretagarnas syn på utbildning och kompetensutveckling. Programmet delas ut till beslutsfattare, partier, tjänstemän och beredare. Det är en handbok för företagare hur man påverkar utbildningspolitiken. Det innehåller 95 förslag, rekommendationer och tips för samarbete.
Arbetsgruppen för identifiering av kompetens betonar kontinuerligt lärande
Företagarna i Finland har under åren 2021–2024 aktivt deltagit i undervisnings- och kulturministeriets och arbets- och näringslivsministeriets gemensamma arbetsgrupp för identifiering av kompetens. Arbetsgruppens slutrapport betonar främjandet av en lärandevänlig kultur i arbetslivet och företagen. Identifiering av kompetens bör göras till en medborgarfärdighet som både individer och samhällen bör stärka. Identifiering av kompetens bör utvecklas genom europeiskt samarbete, till exempel genom små kompetensmoduler, kompetensmärken, lärandekonton och validering av lärande.
FoU-finansieringen förblev hög och finansieringsplanen beaktar små och medelstora företag
Lejonparten av FoU-finansieringen som beslutades i rambudgeten för 2024 riktas till företag och forskningsorganisationers samarbete med företag. Finansieringen riktas särskilt till att stödja företagens FoU-verksamhet samt samarbetet mellan företag och forskare. Detta är i linje med våra mål, eftersom vi genom att satsa på företag får de största hävstångseffekterna.
Företagarna i Finland påverkade också utarbetandet av den fleråriga finansieringsplanen för FoU-verksamhet i forsknings- och innovationsrådets samarbetsgrupp. Vi lyckades öka beaktandet av små och medelstora företag i den fleråriga planen.
Företagens digitala ekonomi-projekt får en fortsättning
Företagarna i Finland var återigen med och påverkade utvecklingen av företagens digitala ekonomi i styrgruppen för Företagens digitala ekonomi-projekt. Vi var med och säkerställde att små och medelstora företag får det stöd och den vägledning de behöver när Finland övergår till en realtidsekonomi. Projektet avslutades 2024, men tack vare Företagarnas påverkan fick projektverksamheten fortsatt finansiering för 2025 i höstens budgetförhandlingar.
Företagarnas kompetensutveckling
En av våra huvuduppgifter är att utveckla företagarnas kompetens och konkurrenskraft genom kvalitativa evenemang och utbildningar.
De riksomfattande företagardagarna, egenföretagardagen, kommunledningens seminarium, webbinarier och online-kurser står i fokus då vi förverkligar uppdraget.
Digitala lösningar för lärande
Antalet online-kurser som erbjuds av Yrittäjät-akatemia ökade till femton. Nytt innehåll är bland annat utbildning om företagsansvar. Utbudet av webbseminarier var fortsatt brett och det mest attraktiva innehållet var försäljning, marknadsföring och företagsekonomi.
Våra evenemang samlade cirka 15 000 företagare år 2024
De riksomfattande företagardagarna i Seinäjoki samlade över 1 400 företagare och personer som är intresserade av företagande. Evenemanget fick beröm för sitt utmärkta seminarieprogram och möjligheten att nätverka med andra företagare.
Kommunledningens seminarium, ett av Finlands största möten för kommunala, regionala och politiska påverkare, hölls i Åbo i maj. Cirka 1 100 personer från hela Finland deltog i evenemanget.
Totalt träffades cirka 15 000 företagare och samhällspåverkare under olika evenemang som ordnades av Företagarna i Finland.
Mentorprogram för invandrande kvinnliga företagare
Vi organiserade ett mentorprogram för invandrade kvinnliga företagare under 2023-2024. Målet var att öka lönsamheten och tillväxten för kvinnliga företagare med invandrarbakgrund, förbättra deras anställningsbarhet och strategiska kompetens samt öka deras egen kunskap och nätverk. Programmet hade 25 mentor-aktörpar.
Genom mentorprogrammet fick deltagarna konkret nytta för att utveckla sina företag. De lärde sig identifiera och genomföra åtgärder för att öka omsättningen, fördjupa sina affärskunskaper och utveckla sina strategiska färdigheter. Som resultat av projektet skapades mentorprogrammet ”She’s got this” och en mentorhandbok baserad på programmets innehåll, som kan användas bredare för att fungera som mentor åt företagare med invandrarbakgrund. Projektet möjliggjordes av stiftelsen Yksityisyrittäjien säätiö.
Internationella experter
Företagarna deltog i styrgruppen för HIWE-projektet. HIWE undersökte erfarenheterna hos ett brett spektrum av internationella talanger från olika sektorer i Finland. Projektet genomfördes av Östra Finlands universitet och Åbo universitet från oktober 2022 till september 2024. Baserat på den forskning och det samarbete med intressenter som deltog i projektet utarbetades rekommendationer för förändringar i sysselsättning, entreprenörskap och inkludering av internationella talanger.
Vi väckte betydelsen av kultur och den kreativa sektorn tillsammans med andra näringslivsaktörer
Tillsammans med Centret för konstfrämjandets projekt “Luova verkko” (ESR+) organiserade vi en pilotturné där vi försökte hitta kreativa lösningar på de utmaningar som identifierats i regionerna, såsom att förbättra attraktivitet, livskraft och hållbarhet. Pilotprojektet genomfördes på fyra olika orter under hösten 2024. “Eloon!-turnén” genomfördes i nära samarbete med kommuner, NTM-centraler, landskapsförbund och Företagarna i Finlands regionala organisationer.
Kulturpolitisk redogörelse
Den kulturpolitiska redogörelsen har förberetts av undervisnings- och kulturministeriet från november 2023 till juni 2024 på ett så inkluderande sätt som möjligt och med olika intressenter. Ett öppet remissförfarande för manuskriptet genomfördes i remisstjänsten, där Företagarna i Finland lämnade ett utlåtande. Redogörelsen publicerades den 28 november 2024 och i redogörelsen har synpunkter från utlåtandet beaktats.