YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

16.10.2024 13:31
Nyhet

Mellersta Österbottens Företagare väljer en ny ordförandegrupp


Tio kandidater ställer upp för ordförandeskapet i företagarorganisationen.

Mellersta Österbottens Företagare väljer en ny ordförandegrupp för nästa tvåårsperiod vid höstmötet den 7 november. Vid regionorganisationens höstmöte i Toholampi väljs förutom styrelsens ordförande också tre vice ordföranden, som tillsammans med regionorganisationens verkställande direktör bildar ledningsgruppen.

Jarmo Nahkala från Alavieska, som har varit ordförande för Mellersta Österbottens Företagare sedan 2020, har meddelat att han inte fortsätter som ordförande för regionorganisationen, eftersom han har valts till ordförande för SKAL Norra Finland rf:s styrelse.

”Jag har fått vara med i Mellersta Österbottens Företagares ordförandegrupp de senaste tio åren och de senaste fyra åren som ordförande. Nu är det dags att lämna över klubban till nästa person,” säger Jarmo Nahkala.

Två kandidater har anmält sig som ordförandekandidater för Mellersta Österbottens Företagare. Till ordförandekampen har Antti Sallansalmi från Kelviå och Sakari Klemola från Vetil anmält sig.

Vice ordförandena under den senaste mandatperioden, Kirsi-Maria Saarinen från Vetil, Marvin Kiviniemi från Karleby och Tuula Anttiroiko från Kalajoki, är redo att fortsätta även nästa tvåårsperiod. Dessutom har Evalis Sundkvist från Kronoby, Jenni Kaustinen från Kaustby, Kimmo Peräaho från Nivala, Markku Sorjonen från Karleby och Minna Kontro från Haapajärvi anmält sig till vice ordförandekampen.

”Det är fint att valet av ordförandegrupp har väckt intresse och att vi har fått många bra kandidater. Att främja gemensamma frågor för företagarna är ett värdefullt arbete,” konstaterar Nahkala.

Du hittar presentationerna av alla kandidater här nedan.

Mer info:
Mellersta Österbottens Företagare

Jarmo Nahkala, ordförande tfn. 0400 767 117, jarmo.nahkala@hyotykuorma.fi
Anna Kotamäki, verkställande direktör tfn. 040 3583 325, anna.kotamaki@yrittajat.fi

Kandidater till styrelseordförande

Antti Sallansalmi

Antti Sallansalmi, 49, företagare, restonom, Kelviå

Antti är företagare, familjefar och föreningsaktiv. Han har över 17 års erfarenhet som företagare i Kasipuu Oy, som Antti grundade tillsammans med sin bror Jukka år 2007. Kasipuu är en snickerifirma specialiserad på inredning för affärslokaler och tillverkar projektmöbler över hela Finland. Företaget utsågs till Årets Företag i Kelviå 2018.

Antti har varit ordförande för Kälviän Yrittäjät i sammanlagt nio mandatperioder. Den lokala föreningen är aktiv i kommunal påverkan, och relationerna med Karleby stad är utmärkta. Antti är även vice ordförande i KOSEK styrelse.

Han har suttit i Mellersta Österbottens Företagares styrelse i över 10 år, både som ordinarie medlem och suppleant. Antti var vice ordförande för Mellersta Österbottens Företagare under perioden 2020-2022, då han blev väl förtrogen med ledningsgruppens arbete. Han är också fadderföretagare till riksdagsledamot Janne Jukkola och har sedan 2020 varit regionorganisationens utsedda representant i Företagarna i Finlands fullmäktige. Dessutom har Antti deltagit i påverkansarbete i flera regionala arbetsgrupper.

Jag verkar nu på tre nivåer inom vår företagarorganisation, och min erfarenhet från varje nivå har utökat mitt nätverk och gett mig djup kunskap om verksamheten. Jag är en ganska välbekant syn vid tillställningar och evenemang tillsammans med min anteckningsbok.

Sakari Klemola

Sakari Klemola, 62, företagare, Vetil

Sakari har varit företagare inom bygg- och betongbranschen sedan 1988. Klemolan Betoni Oy är ett familjeföretag som tillverkar betongelement för boende, industri och lantbruk. Sakari fungerar som företagets verkställande direktör, och företaget sysselsätter för närvarande 15 personer. Verksamhetsområdet omfattar hela Finland. Han har alltid varit aktiv inom föreningslivet och har även varit med i AKK förbundsfullmäktige och styrelse samt i styrelsen för Vetelin Urheiluautoilijat.

ERFARENHET I FÖRETAGARORGANISATIONER:
Sakari har suttit i styrelsen för Vetelin Yrittäjät i ungefär 30 år, där han också varit ordförande vid ett par tillfällen. Han har även samlat erfarenhet från styrelsearbetet i Mellersta Österbotten Företagare och var regionorganisationens vice ordförande under perioden 2010-2012, så han är väl bekant med ledningsgruppens arbete. Han har också representerat regionorganisationen i många av områdets arbetsgrupper genom åren.

Jag anser att jag har en hel del att bidra med till organisationens verksamhet för allas bästa, och det har varit trevligt att vara verksam i denna organisation även tidigare.

Kandidaterna till styrelsens viceordföranden

Evalis Sundkvist

Evalis Sundkvist, 38, företagare, finsnickare, Kronoby

Jag har varit företagare för Elsa Möbel sedan 2009 och har erfarenhet av att leda och utveckla ett småföretag – från ett enkvinnsföretag till ett något större företag med flera anställda. Detta ger mig en stark grund för att förstå de utmaningar som företagare möter i sin vardag. Jag tror att denna praktiska erfarenhet kan vara värdefull i ledningsarbetet, där jag kan bidra med realistiska perspektiv och förslag för att främja företagskulturen.

Som nyutexaminerad hade jag ingen aning om företagande och allt som hör till, men förutom livets hårda skola har jag investerat tid i utbildning inom både företagande och turism (Optima, Jakobstad 2019-2021). Som egenföretagare har det varit viktigt för mig att hitta sammanhang och stöd samt att alltid omge mig med likasinnade och kreativa människor.

Jag har deltagit aktivt i många kortkurser, utbildningar och evenemang relaterade till affärsutveckling som anordnats av Concordia. Jag har även deltagit i M-Ö:s Företagares utbildningar och projekt samt i Företagarna i Finlands Påverkarskolor 1, 2023 (för nya lokala ordförande) och Påverkarskola 3, 2024 (för nya förtroendevalda i nationella förtroendeuppdrag eller de som strävar dit och redan är verksamma på regional nivå).

Jag vågar tala högt när orättvisor uppstår. Jag är medveten om de utmaningar som finns efter många år av aktivitet inom Mellersta Österbottens Företagare. Samarbete och uthållighet är viktiga nyckelord, Ilaag er vi mejr, som Kronoby Företagare formulerade, gäller också arbetet som väntar för M-Ö:s Företagare, Företagarna i Finland och ledningsgruppen.

Kronoby Företagare fick ny energi precis innan pandemin bröt ut, och jag gick med i styrelsen som ny vice ordförande. Ett par år senare tog jag över ordförandeskapet för vår då mycket aktiva lokalförening. Under de senaste åren har vårt fokus legat på att anordna evenemang och tillställningar för företagare samt att fungera som en bro mellan företagare och kommunen. Detta arbete pågår fortfarande, men numera har vi ett gott samarbete med Kronoby kommun och tröskeln att kontakta kommunen är låg. Att erbjuda en lokal kontext har varit viktigt, och vårt arbete har fått erkännande i regionen.

Genom mitt företagande har jag skapat ett kontaktnät inom både den svenska och den finska affärsvärlden. Jag ser detta nätverk som en viktig resurs för att bygga samarbete och stärka banden mellan de olika delarna av regionens företagskluster. Jag har varit aktiv inom turistprojektet i Jakobstadsregionen och i Concordias företagarnätverk. Jag är styrelseledamot i Mellersta Österbottens Företagare och deltar aktivt i de evenemang som anordnas. Jag har deltagit som suppleant i Företagarna i Finlands fullmäktigemöten de senaste två åren.

Österbotten är en tvåspråkig region, och som svenskspråkig har jag en naturlig förståelse för regionens kulturella och språkliga mångfald. Min förmåga att röra mig i både den svenska och den finska företagskulturen ger mig möjligheten att agera som en förenande länk, vilket är avgörande för att främja inkludering och förståelse inom företagarorganisationens ledning. Jag tror att vi har stor potential att hitta många nya medlemmar om vi satsar energi och tid på att utveckla arbetet även ”på den svenskspråkiga sidan”. Just nu är gränsen mellan Mellersta Österbotten och Österbotten ganska tydlig. Vi i Kronoby är vana vid att ha en fot i Karleby och en annan i Jakobstad. Det skulle vara viktigt för Mellerssta Österbottens Företagare att få en bättre fotfäste här.

Jag tycker att vi också behöver någon yngre i ledningsgruppen, någon som kanske ser saker ur ett lite annorlunda perspektiv.

Jag tror att jag skulle vara ett bra alternativ och är mycket motiverad för den här uppgiften.

Jenni Kaustinen

Jenni Kaustinen, 37, restaurang- och inkvarteringstjänstföretagare, Kaustby

Jag har varit restaurang- och cateringföretagare på restaurang HeviDeli, som är belägen på Kaustby travbana, i knappt två år. Restaurangen sysselsätter 3 anställda, och under evenemang kan det vara upp till flera tiotals personer. Dessutom har jag i år startat företaget JenninTuvat Oy, som erbjuder inkvarteringstjänster. Att förverkliga mina egna visioner, utmana mig själv och målmedvetet utveckla tjänster är grunden för mitt företagande. Jag tror på livslångt lärande och vikten av kontinuerlig utbildning inom affärsverksamhet.

FÖRTROENDEUPPDRAG:
Jag är inne på mitt andra år i styrelsen för Kaustisen Yrittäjät. I den lokala föreningen är jag motiverad att arbeta för kommunens företagare. Jag anser att samarbetet med andra företagare är av största vikt, och jag vill bidra till att främja frågor som är viktiga för alla företagare.

Jag är ungdomlig, kunskapstörstande och en utvecklare! Jag vill påverka och vara med och göra gott för företagarnas bästa!

Kimmo Peräaho

Kimmo Peräaho, 49, mångsysslare, Nivala

Jag är född och uppvuxen i ett familjeföretag, där jag har haft huvudansvaret i ungefär 25 år, tillsammans med min bror. Under den tiden har företaget expanderat från att vara en aktör inom skogsbranschen till att omfatta bygg- och anläggningsbranschen, bil-, maskin- och däckförsäljning, samt verkstad och uthyrning samt transport av lågplattor. Företagsverksamheten inkluderar också förvaltning och uthyrning av fastigheter.

ERFARENHET INOM FÖRETAGARORGANISATIONER:
Jag har varit styrelseledamot i Nivalan Yrittäjät i över 10 år, varav merparten som vice ordförande och de senaste 3 åren som ordförande. Jag har även arbetat inom Maskinentreprenörernas Förbund och är fortfarande styrelseledamot i olika dotterbolag till kommunen. Dessa tidigare erfarenheter, och särskilt arbetet inom handelssektorn samt intresset för politik, har gett mig omfattande nätverk inom företagssektorn, olika institutioner och beslutsfattare, bland annat flera riksdagsledamöter.

Jag är lättillgänglig, lösningsorienterad, redo att ta mig an utmaningar och kan framträda och tala inför en stor publik.

Kirsi-Maria Saarinen

Kirsi-Maria Saarinen, 51, blomster- och begravningstjänstföretagare, florist, Vetil

Jag är en idérik, verbal och kreativ 51-åring utan familj, som talar fyra språk (finska, svenska, tyska, engelska). Som uppvuxen i en jordbrukarfamilj vet jag att saker och ting inte alltid kommer lätt, utan framgång kräver ofta mycket arbete, och skörden plockas först när den är mogen. Det är alltid viktigt att ha en plan även i föränderliga situationer. Samma principer gäller i företagsvärlden och i samverkan inom olika områden i samhället.

18 år som företagare har ökat min uthållighet och beslutsamhet, och kundservicen, särskilt inom begravningstjänster, har gett mig känslighet för att uppfatta situationer och stämningar.

FÖRTROENDEUPPDRAG:
Jag har varit suppleant i styrelsen för Vetelin Yrittäjät från 2010 till 2016 och ordförande sedan 2017. Jag har varit medlem i Mellersta Österbottens Företagares styrelse sedan 2017 och vice ordförande sedan 2022. Dessutom är Kirsi-Maria ledamot i övervakningsrådet för Jokilaaksojen Osuuspankki och i kommunens arbetsgrupp för livskraft.

Innan jag blev företagare arbetade jag som projektledare i flera EU-projekt i både Syd- och Centrala Österbotten, där jag byggde upp omfattande nätverk med projektets intressenter, kommunala beslutsfattare och finansiärer. Under min tid som företagare har jag knutit kontakter med mina kunder inom olika sektorer i samhället i området kring Perhonjokilaakso. Nätverken jag har skapat i styrelsen för Mellersta Österbottens Företagare och som vice ordförande vid olika evenemang och projekt sträcker sig även utanför min egen region.

Baserat på mina observationer som företagare skulle jag kunna verka aktivt för enskilda företagare och bidra till att skapa regional balans i vice ordförandeposten genom att vara rösten för mindre och inlandslokala föreningar.

Markku Sorjonen

Markku Sorjonen, 54, mångsysselsättare, Karleby

Jag har varit företagare sedan 2011. Min expertis beskriver bäst de smeknamn jag har fått: “vaktmästare Pikkarainen”, “allt-i-allo Jantunen” och “underman MacGyver”. Dessa namn kommer från att oavsett vilken besvärlig situation som har uppstått i våra tidigare företag, om något har gått sönder osv., så har jag alltid lyckats lösa problemen.

Hittills har jag arbetat som vakt vid ett kärnkraftverk, gjutit murar, varit telefon- och datainstallatör. Jag har också haft specialistuppgifter hos en nationell telefonoperatör. I min ficka har jag en examen som datakommunikationsingenjör (AMK), en yrkesexamen för företagare, samt ett antal kortkurser relaterade till mitt tidigare yrke.

Som företagare har jag arbetat inom reklambyrå, marknadsföring, skönhetsvård och IT-sektorn för att nämna några exempel. Jag har alltså en mångsidig erfarenhet som företagare, och eftersom jag har arbetat på gräsrotsnivå och alltid har varit van vid att göra allt själv (alltså verkligen allt), så är de dagliga utmaningarna för företagare bekanta för mig.

Därför har vi också velat omvandla alla dessa utmaningar till en resurs, så att det har varit en viktig del av vår vardag att hjälpa småföretagare.

Vi flyttade till Kokkola i januari 2022 och har hittills kunnat göra en varumärkesuppfräschning för två företag här, vilket inkluderar en ny logotyp, nya typsnitt, en ny färgpalett, nya visitkort, nya fönsterdekaler, nya företags- och produktbilder osv.

Dessutom har jag skissat på ett nytt evenemang i Kokkola för slutet av sommaren 2025, som ska ge regionen det efterlängtade drag- och hållkraft som den behöver. Innehållet för detta evenemang kommer förhoppningsvis att tydliggöras under de kommande veckorna, eftersom det nu bara är knappt ett år kvar och mycket arbete kvarstår innan dess.

ERFARENHET AV FÖRETAGSORGANISATIONER:
Markku har varit medlem i Kokkola Företagare sedan 2024.

Tidigare erfarenheter har bara bekräftat min uppfattning om att om man vill ha förändring i saker och ting, så måste man börja göra förändringar.

Marvin Kiviniemi

Marvin Kiviniemi, 54, företagare, Karleby

Jag är uppvuxen i en företagarfamilj och var även delägare i familjeföretaget. Men som ung tog studier och arbete inom IT-branschen överhanden. Min egen resa som företagare började först för åtta år sedan, när en väletablerad butik i Karleby centrum sökte en efterträdare. I början av min företaarresa stod utvecklingen av butiken i fokus. Nya marknadsföringskanaler lanserades, fler anställdes och försäljning och service av elcyklar inleddes. Företaget sysselsätter för närvarande 5 personer.

ERFARENHET AV ENTREPRENÖRSORGAR:
Jag har varit aktiv i Karleby Företagares styrelse i flera år och har ansvarat för bland annat sekreteraruppgifter. Jag har varit vice ordförande för Mellersta Österbottens Företagare i två år och har aktivt representerat regionorganisationen.

Under min vice ordförandeskap har jag lärt mig mycket och haft stor glädje av det. Min erfarenhet och engagemang för att stödja lokala entreprenörer är mina styrkor, och jag vill fortsätta detta viktiga arbete för vår företagargemenskap. Jag är social och lättillgänglig, men det är lätt att vara det bland företagare. Vi har haft en riktigt bra ledningsgrupp inom Mellersta Österbottes Företagare.

Minna Kontro

Minna Kontro, 50, direktförsäljningsentreprenör, företagsutvecklingschef, Haapajärvi

Jag har varit företagare i 16 år, varav de senaste åren deltid. Under min tid som företagare har jag hjälpt över 200 personer att starta som företagare inom direktförsäljning. För närvarande arbetar jag heltid som företagsutvecklingschef på NIHAK, där jag hjälper företag i deras olika livscykelfaser. Jag känner till utmaningarna och möjligheterna med företagandet på nära håll, då jag har arbetat med företagsrådgivning inom sex kommuner/städer de senaste 4,5 åren.

Jag har varit aktiv i styrelsen för Haapajärven Yrittäjät sedan 2016, vice ordförande 2017-2022 och ordförande sedan 2023. Min ordförandeperiod avslutas i år, efter vilket jag har tid och vilja att arbeta mer aktivt inom Mellersta Österbottens Företagare. Jag är en positiv och inspirerande person som får andra att engagera sig, vilket har synts i den lokala föreningen, bland annat genom lanseringen av nya lokala fördelar och en växande medlemsutveckling.

Jag är positiv och får vanligtvis människor att delta i verksamheten, och jag är inte rädd för att ta itu med utmaningar.

Tuula Anttiroiko

Tuula Anttiroiko, 61, bokföringsföretagare, Kalajoki

Jag har varit företagare sedan 1986, då jag grundade Perintätoimisto Reskont Oy. Under lågkonjunkturen 1990 grundade jag T.A Tilikontrolli Oy, där jag arbetar tillsammans med min bror Juha som företagare. Dessutom arbetar jag som företagsrådgivare på Vivia Talouspalvelut Oy och ansvarar för frågor relaterade till beskattning och företagsarrangemang. Jag är utbildad KLT-bokförare och håller min kompetens aktuell genom att delta i branschens utbildningsevenemang. Som företagare inom bokföringsbranschen har jag fått en god förståelse för de utmaningar som företagare och företagsverksamhet står inför.

Jag har varit aktiv inom Kalajoen Yrittäjät under hela min företagarkarriär, där jag började som sekreterare och är nu styrelsemedlem. Jag har varit medlem i styrelsen för Mellersta Österbottens Företagare 2002-2013 och vice ordförande 2013-2016 samt 2020-2024. Jag har också representerat M-Ö:s Företagare i Företagarna i Finlands Finans- och skatteutskott sedan 2018.

Vår fina organisation har gjort intressebevakning och fått igenom förbättringar till företagarnas ställning och lagstiftningsförändringar, men förändringar behövs fortfarande. Verksamheten i de lokala föreningarna är viktig och får inte glömmas bort.