Rear view kids enjoying splashing in the pool
23.7.2024 16:41
Nyhet

Ansökan om subventionerade semestrar för företagare är öppen

Nu är det möjligt att ansöka om de så kallade subventionerade företagarsemestrarna för den kommande hösten. Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry, MTLH, som organiserar semestrarna, säger att antalet sökanden har sjunkit i år.

– Förra året ansökte 2 693 företagare om subventionerade semestrar, men i år har vi fått in bara 1 310 ansökningar. Vi välkomnar många fler sökanden, säger Sirpa Otava, planerare på MTLH.

Den subventionerade semestern är till sin natur sådan att en betydande del av kostnaderna betalas av MTHL. Företagaren betalar bara en självrisk på 125 euro och resekostnaderna till semestermålet. I priset ingår måltider, logi och ett organiserat program.

För närvarande är ansökningarna öppna för oktobersemestrarna. Två av dem äger rum på Kuortane idrottsinstitut och en på hotellet Sport & Spa Vesileppis i Leppävirta. Ansökningstiden går ut den 27 juli.

De subventionerade semestrarna riktar sig till företagare med låga inkomster som har svårt eller omöjligt att ta ut en semester. Hälsomässiga och sociala kriterier beaktas också i urvalsprocessen.

Förstagångssökanden prioriteras

Kriterierna för beviljande av de subventionerade semestrarna har ändrats i januari 2024. Samma person kan beviljas en subventionerad ledighet upp till tre gånger vart tredje år och upp till tre gånger på tio år.

– Förstagångssökande till subventionerade semestrar prioriteras i urvalsprocessen. Detta för att säkerställa att så många som möjligt som behöver en subventionerad ledighet får möjligheten åtminstone en gång, säger Otava.

Den allmänna kostnadsökningen har lett till att antalet tillgängliga subventionerade semestrar har minskat.

– Det återstår att se hur finansieringen förändras till följd av regeringens nedskärningar i statsbidragen till organisationerna, fortsätter Otava.

Så här ansöker du om en subventionerad semester

MTLH rekommenderar att den sökande i sin ansökan beskriver sin nuvarande livssituation och varför han eller hon behöver en subventionerad ledighet. I ansökan frågar MTHL om den sökandes ekonomiska situation och begär sociala och hälsomässiga skäl, såsom ekonomisk situation, vårdansvar, ensamhet, behov av kamratstöd, familjeutmaningar, sjukdomar och skador.

Ansökningstiderna för semester upphör 3 månader innan semesterns begynnelsedag. Fyll i den elektroniska ansökan på MTLHs webbplats eller skicka en ansökan i pappersformat. Du kan också beställa en ansökningsblankett i pappersformat och en semesterbroschyr via MTLHs telefontjänst.

Motivera din ansökan väl. Det lönar sig att meddela 3 semesterönskemål. MTLH rekommenderar att stora familjer (över 4 barn) söker semester som ordnas på idrottsinstitut.

Om den sökande behöver en assistent under semestern bör detta nämnas i ansökan. Assistentens kostnader fastställs på basis av om assistenten är beviljad av kommunen eller en närstående till semesterfiraren.

Om den sökande har en personlig assistent i arbetsförhållande betalar MTLH även dennes semester. Om exempelvis en släkting avser komma som assistent ska denne fylla i en egen semesteransökan. Om bådas ansökningar godkänns betalar båda sin egen självriskandel på 125 euro per person.

Både semesterfiraren och assistenten betalar sina egna resekostnader. Assistenten är ansvarig för assisterandet under semestern.

MTLH skickar en inbjudan till de utvalda för semestern cirka 2 månaderinnan semestern börjar med pappersbrev eller e-post. MTLH behandlar inte ofullständiga ansökningar och rapporterar inte negativa beslut. 

Alla semesterbeslut tas i enlighet med social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA:s riktlinjer.

Du kan ansöka om ledighet här.

Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om nyttan och fördelarna med medlemskapet här!