YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.10.2024 21:17
Nyhet

Årets egenföretagare kombinerar motocross med entreprenörskap

Sebastian Westberg, som valdes till årets egenföretagare förra veckoslutet, är en professionell freestylemotocrossförare. Han driver företaget Sebfmx Events som är specialiserat på spektakulära trick med motorcykel.

På motorsportevenemanget Monster Jam år 2006 i Helsingforsarenan, dåvarande Hartwall-arenan, såg en 14 år gammal Sebastian Westberg, en förare göra häftiga volter med motorcykel under paushowen.

– Då tänkte jag för första gången att det där vill jag göra, minns Westberg, 32 år, från Salo.

Önskan gick i uppfyllelse och han är nu en professionell freestylemotocrossförare, eller en fmx-förare som det också kallas. Westberg har utövat sporten professionellt i ungefär tio år, ungefär lika länge som han har varit företagare.

Entreprenörskapet började när han grundade ett företag inriktat på fmx-sporten tillsammans med två vänner år 2012. Inom några år lämnade vännerna verksamheten, och år 2016 köpte Westberg företaget och omvandlade det till ett aktiebolag med namnet Sebfmx Events Oy.

Företaget erbjuder freestylemotocrossuppvisningar, globalt marknadssamarbete, ungdomsläger samt egen evenemangsproduktion.

Framgång på den indiska marknaden

Westberg reser cirka 200 dagar om året. Mest reser han i Europa, men de senaste vintrarna har försäljningen av freestylemotocrossuppvisningar gått speciellt bra i Indien.

Han kom in på den indiska marknaden enligt honom själv av en slump, när han ersatte en förare som hade kraschat vid ett sportevenemang.

– Det var många människor där som gillade showen, och sedan fick jag nya gig runt om i Indien, bland annat i Goa och Delhi, berättar Westberg.

Westberg tackar sociala medier och marknadsföringssamarbeten för sin framgång utomlands.

– Utan de sociala mediekanaler som grundades under skoltiden skulle ingen ha vetat att en professionell förare kommer från Finland.

Uppmuntra barn och ungdomar att utöva motorsport på ett tryggt sätt

Ett målinriktat entreprenörskap gav honom också utmärkelsen Årets egenföretagare. Han tog emot priset på de riksomfattande företagardagarna i Seinäjoki förra lördagen av Företagarna i Finland.

I prismotiveringarna konstaterar Företagarna i Finland att förmågan att kommersialisera sin egen kompetens är kärnan i företaget.

Westberg reser runt och producerar imponerande uppvisningar i Finland och runt om i världen, samtidigt som han överför sin kunskap till nästa generation.

Företagarna i Finland konstaterar också att Westberg med sitt exempel vill uppmuntra barn och ungdomar att utöva motorsport på ett tryggt sätt.

Westberg planerar att fortsätta som fmx-proffs så länge han kan.

Sebfmx Events Oy

  • Grundat: 2012
  • Grundare och vd: Sebastian Westberg
  • Hemort: Salo
  •  Omsättning år 2023: 104 000 euro