YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Årets unga företagare har ett viktigt budskap till unga: “Ge inte upp, ditt öde är inte bestämt under tonåren i skolan”

Taneli Ristmeri äger tillsammans med sin affärspartner det framgångsrika företaget Buildie, som sysselsätter 30 anställda. Han vill vara ett exempel för unga som har det svårt i skolan eller utmaningar hemma. Den 36-årige Ristmeri belönades på lördagen som årets unga företagare.

Han berättar att han var i fara för utanförskap i tjugoårsåldern.

– Efter högstadiet gick jag till tionde klassen. Där lyckades jag inte alls höja mina betyg. Även familjen konstaterade att läxläsning inte är min grej, berättar Ristmeri.

Han växte upp i en familj där föräldrarna var skilda. Mamman tillverkade läderjackor hemma som småföretagare, och Ristmeri sov i rummet där mamma sydde. Det fanns inga pengar till ishockey eller mopeder. Studierna smakade inte.

Först i armén kände Ristmeri att han hittade sina egna styrkor och började lita mer på sig själv. Han har ett viktigt budskap till unga som har haft det svårt i skolan.

– Ge inte upp, ditt öde är inte bestämt. Du kan klara dig på andra sätt än genom skolframgång. Det är förstås bra att ta skolan på allvar men saker går inte alltid som planerat, säger Ristimeri.

En visionär som litar på sin goda människokännedom

Ristmeri studerade till byggnadsarbetare på yrkesskola och hann arbeta inom branschen i flera år innan han grundade Buildie som 24-åring år 2015.

Han äger Buildie tillsammans med sin affärspartner Petri Saarinen. Buildie gör system för kvalitets- och säkerhetskontroll inom byggnadsbranschen, som är lätt att använda på byggarbetsplatser.

– Vi säljer Buildie till byggherrar som förstår orsakerna och utmaningarna med kvalitetsproblem och vill höja standarden till en annan nivå, berättar Ristimeri.

Ett stort antal finska kommuner och städer använder Buildies tjänster. Företagaet har också grundat ett dotterbolag i Göteborg.

Visionären och människokännaren Ristmeri litar särskilt på sin goda människokännedom.

– Jag är väldigt bra på att förstå människor och deras behov. Min affärspartner har mer ansvarat för hur produkten tekniskt genomförs, säger berättar Ristimeri.

Han berättar att han ofta anställer unga som inte har någon utbildning.

– Vi har en väldigt bra personal. Vi har nu 30 anställda och vid årets slut förmodligen 35, säger Ristimeri.

Bristande kontroll orsakar stora utgifter

Bristande kvalitetskontroll skapar enligt Ristmeri ständigt enorma reparationsskulder i offentlig byggnation.

– Mitt budskap till beslutsfattare är att fråga den egna organisationen hur man har säkerställt att reparationsskulderna inte ökar. Fråga vilka konkreta åtgärder som har vidtagits, tipsar Ristmeri

Enligt honom har också det traditionella sättet att övervaka säkerheten på arbetsplatser varit felaktigt.

– Vi har utvecklat en säkerhetsmätare där man inte kan fuska. Säkerhetsformulär har typiskt fyllts i hemma under lugna tider och säkerhetsrundor har egentligen inte gjorts, påpekar Ristmeri.

Buildie Oy

Grundat: 2015

Grundare och vd: Taneli Ristmeri

Hemort: Tammerfors

Anställda: 30

Omsättning år 2023: 2 700 000 euro