YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
De sänkta momssatserna höjs vid årsskiftet – Dessa faktorer avgör om den gamla eller nya momssatsen används
Skatteförvaltningen har publicerat anvisningar och exempel på tillämpningen av de sänkta momssatserna som höjs vid årsskiftet.
De sänkta momssatserna ändras från början av 2025. Varor och tjänster som för närvarande omfattas av 10 procents moms kommer då att omfattas av den sänkta momssatsen på 14 procent.
Ändringen gäller dock inte tidningar och tidskrifter eller rundradioverksamhet, som även fortsättningsvis omfattas av den sänkta momssatsen på 10 procent.
Mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor flyttas från den nuvarande allmänna momssatsen på 25,5 procent till den sänkta momssatsen på 14 procent.
Dessutom planeras en höjning av momssatsen på godis och choklad från 14 procent till 25,5 procent. Denna ändring är avsedd att träda i kraft i början av juni 2025.
14 % momssats från och med 1.1.2025
- böcker (tryckta och elektroniska publikationer)
- läkemedel
- idrottstjänster, till exempel försäljning av spel- och halltider för tennis, golf, ishall och idrottstider samt försäljning av liftkort
- inträdesavgifter till kultur-, underhållnings- och idrottsevenemang, till exempel teater, cirkus, mässor, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar samt streaming av sådana evenemang
- persontransporter (bussar, tåg, taxibilar, inrikesflyg)
- inkvarteringsavgifter (hotell, motell, pensionat, gårdsboende, campingplatser för tält, husbilar och husvagnar samt uthyrning av stugor)
- arvoden till artister, idrottare eller andra offentliga framträdanden, om arvodesmottagaren har ansökt om momsplikt för denna verksamhet.
Läs nedan Skatteförvaltningens anvisningar om huruvida den gamla eller nya momssatsen ska tillämpas vid försäljning av varor och tjänster.
Leveranstidpunkten för varan avgör vilken skattesats som ska tillämpas
Vid försäljning av varor avgör leveranstidpunkten vilken skattesats som ska tillämpas. Varan har levererats när den har överlämnats i köparens besittning. Om säljaren enligt avtalet ansvarar för transporten har varan levererats när köparen har tagit emot den. Om köparen ansvarar för transporten, anses varorna ha blivit levererade när transporten börjar.
Om en vara som omfattas av momssatsen 10 procent överlåts till köparen senast den 31 december 2024 är den tillämpade skattesatsen 10 procent även om köparen betalar varan senare år 2025. Om varan överlåts den 1 januari 2025 eller senare är skattesatsen 14 procent.
Om säljaren har fått en förskottsbetalning för försäljningen av varan tillämpas en momssats utifrån tidpunkten för intjäningen av förskottsbetalningen.
Tidpunkten för utförandet av en tjänst avgör vilken momssats som ska användas
Tidpunkten för utförandet av en tjänst avgör vilken momssats som ska användas. Om tjänsten inte har slutförts när momssatsen ändras ska den gällande skattesatsen vid slutförandetidpunkten tillämpas. Tjänsten är utförd när den är tillgänglig för köparen.
Om en tjänst som omfattas av momssatsen 10 procent utförs senast den 31 december 2024 är den tillämpade momssatsen 10 procent även om köparen betalar varan senare år 2025. Om tjänsten utförs den 1 januari 2025 eller därefter är momssatsen 14 procent.
Om säljaren har fått en förskottsbetalning för försäljningen av varan tillämpas en momssats utifrån tidpunkten för intjäningen av förskottsbetalningen.
Försäljning av varor och tjänster av kontinuerlig karaktär
I fråga om försäljning av varor och tjänster av kontinuerlig karaktär är vederlaget tidsbaserat. Varor eller tjänster sålda som kontinuerliga prestationer anses vara levererade eller utförda vid utgången av varje redovisningsperiod.
Exempel: En kund köper ett periodkort för resor som en kontinuerlig beställning för ett år och debiteringen görs med 30 dygns mellanrum. Kunden gör sin beställning i december 2024 och betalar den första debiteringen i december. Efter detta debiteras kunden med en månads mellanrum. På den första debiteringen tillämpas 10 procent i moms. På de följande debiteringarna är momsen 14 procent.
Försäljningar av engångskaraktär som betalas i flera delar, såsom avbetalningsköp, är inte av kontinuerlig karaktär.
När är det fråga om en förskottsbetalning?
Det är fråga om en förskottsbetalning när säljaren får betalningen innan varan har levererats till kunden eller tjänsten har utförts för kunden. Avgörande är när pengarna är tillgängliga för säljaren. Om säljaren har fått förskottsbetalningen innan lagändringen har trätt i kraft är den tillämpade skattesatsen nuvarande 10 procent. Om säljaren har fått förskottsbetalningen efter att lagändringen har trätt i kraft är den tillämpade skattesatsen 14 procent.
Exempel: I november 2024 har en kund köpt en biljett till en tågresa i januari 2025. Eftersom kunden har betalat tågbiljetten före användningen, alltså före den egentliga tågresan, är det fråga om en förskottsbetalning. På förskottsbetalningen tillämpas den nuvarande momssatsen 10 procent. Om kunden betalar biljetten innan den används, men efter utgången av året 2024, är momsen 14 procent.
Exempel: Den 30 december 2024 köper en kund ett periodkort för resor med lokaltrafiken för en period på fyra månader. Periodkortet debiteras av kunden med momssatsen 10 procent.
Exempel: I december 2024 köper en kund en seriebiljett till sex bioföreställningar. På seriebiljetten har filmen och föreställningen inte specificerats. En enskild seriebiljett används som ersättning för att få en inträdesbiljett till en specifik bioföreställning under året 2025. På försäljningen av seriebiljetten tillämpas momssatsen 10 procent.
Exempel: En kund har ett kontinuerligt medlemskap i ett gym där medlemsavgifter kan betalas månatligen eller för flera månader på en gång. Från och med januari 2025 tas 14 procent i moms ut på medlemsavgiften. Om kunden betalar medlemsavgifterna för januari–mars 2025 på förhand i december 2024 är det fråga om en förskottsbetalning och momsprocenten på betalningarna är 10.
Exempel: Kunden köper en biljett i december 2024 direkt av evenemangsarrangören. Evenemanget arrangeras i juni 2025. Kunden betalar sin biljett i december 2024 och sålunda är det fråga om en förskottsbetalning. Eftersom säljaren har fått förskottsbetalningen före årsskiftet är den tillämpade skattesatsen 10 procent.
Exempel: Kunden köper en biljett i december 2024 via ett företag som säljer biljetter. Evenemanget arrangeras i juni 2025. Kunden betalar biljetten i december 2024 till biljettförsäljaren och därmed är det fråga om en förskottsbetalning. Biljettförsäljaren säljer biljetten till kunden i sitt eget namn på arrangörens vägnar (så kallad kommissionshandel). Eftersom förskottsbetalningen har influtit till biljettförsäljaren före årsskiftet är den tillämpade skattesatsen på försäljningen 10 procent.
En annan kund beställer en biljett i december 2024. Biljetten och fakturan på biljetten skickas per post hem till kunden i januari 2025. Kunden betalar fakturan i slutet av januari. Också i det här fallet är det fråga om en förskottsbetalning eftersom evenemanget som biljetten ger rätt att delta i är först i juni. Eftersom förskottsbetalningen har influtit till biljettförsäljaren först efter årsskiftet är den tillämpade skattesatsen på försäljningen 14 procent.
Exempel: Kunden köper en biljett till en konsert via en biljettförsäljare i december 2024. Konserten arrangeras i juni 2025. Biljettförsäljaren säljer biljetten till kunden i evenemangsarrangörens namn och på dennas vägnar. Biljettförsäljaren agerar alltså som mellanhand och säljer sådana förmedlingstjänster till arrangörer på vilka den allmänna skattesatsen tillämpas. Evenemangsarrangören ansvarar för att arrangera konserten.
Biljettförsäljaren redovisar biljettinkomsterna till arrangören efter att ha dragit av sitt eget arvode. Eftersom biljettförsäljningen sker i arrangörens namn och på dennas vägnar, anses arrangören sälja biljetterna direkt till kunden.
När kunden betalar biljetten som förskottsbetalning i december 2024 och inget särskilt arrangemang tillämpas på betalningen (såsom ett spärrkonto eller dylikt), går det i regel att anse att mellanhanden tar emot betalningen på arrangörens vägnar. Då bestäms den skattesats som tillämpas på arrangörens försäljning enligt den tidpunkten då förskottsbetalningen flyter in till mellanhanden. I dessa situationer deklarerar och betalar arrangören skatt för försäljningen för den månad då denna har mottagit förskottsbetalningen. Om mellanhanden får förskottsbetalningen före årsskiftet ska skattesatsen 10 procent tillämpas på försäljningen.
I december 2024 beställer en annan kund en konsertbiljett av samma biljettförsäljare. Biljetten och fakturan kommer hem till kunden per post i januari 2025. Kunden betalar fakturan i slutet av januari. Också i den här situationen är det fråga om en förskottsbetalning eftersom evenemanget som biljetterna ger rätt att delta i är först i juni. På försäljningen av biljetterna tillämpas skattesatsen 14 procent
Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om medlemskapets förmåner och fördelar här!