YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Dessa lagar ändras år 2025: Moms, hushållsavdrag, lokal överenskommelse…
Det sker många förändringar i lagstiftningen som gäller företag vid årsskiftet.
Mervärdesskatt (moms)
Det kommer att ske förändringar i de sänkta momssatserna vid årsskiftet, då momsen på många produkter och tjänster höjs från 10 procent till 14 procent.
14 % momssats från och med 1.1.2025
- böcker (tryckta och elektroniska publikationer)
- läkemedel
- idrottstjänster, till exempel försäljning av spel- och halltider för tennis, golf, ishall och idrottstider samt försäljning av liftkort
- inträdesavgifter till kultur-, underhållnings- och idrottsevenemang, till exempel teater, cirkus, mässor, nöjesparker, konserter, museer, djurparker, biografer, utställningar samt streaming av sådana evenemang
- persontransporter (bussar, tåg, taxibilar, inrikesflyg)
- inkvarteringsavgifter (hotell, motell, pensionat, gårdsboende, campingplatser för tält, husbilar och husvagnar samt uthyrning av stugor)
- arvoden till artister, idrottare eller andra offentliga framträdanden, om arvodesmottagaren har ansökt om momsplikt för denna verksamhet.
Skatteförvaltningens anvisningar om vilken skattesats som ska användas vid årsskiftet kan läsas här. .
Det kommer också att ske andra förändringar i mervärdesskattelagstiftningen vid årsskiftet. Gränsen för ringa verksamhet höjs till 20 000 euro från och med början av 2025. Samtidigt avskaffas den nedre gränsen för befrielse av mervärdesskatt. Den nedre gränsen har varit en skattelättnad för momsregistrerade företag vars omsättning har varit under 30 000 euro. Denna nedre gräns för befrielse av mervärdesskatt kan dock fortfarande ansökas för år 2024.
Hushållsavdraget minskar
Nedskärningarna i hushållsavdraget träder i kraft den 1.1.2025. Det maximala beloppet för hushållsavdraget sänks till 1 600 euro och självrisken höjs till 150 euro. Dessutom sänks avdragsprocenten för hushållsavdraget.
Nästa år har den skattskyldige rätt att dra av 35 procent av den betalda arbetsersättningen, om det avdragsgilla arbetet har köpts från ett företag som är registrerat i förskottsuppbördsregistret. Om man anställer en arbetstagare får man dra av 13 procent av den betalda lönen för hushållsavdragsgillt arbete samt arbetsgivarens sociala avgifter som hänför sig till lönen.
Sänkningen av det maximala beloppet för hushållsavdraget och avdragsprocenten gäller hushålls-, vård- och omsorgsarbete, fysioterapi samt renoveringar, det vill säga underhålls- eller grundförbättringsarbeten i bostaden eller fritidsbostaden.
Det förhöjda hushållsavdraget för arbetskostnaderna för avstående från oljeuppvärmning kvarstår till slutet av 2027. Det maximala beloppet för att avstå från oljeuppvärmning är 3 500 euro, och den skattskyldige har rätt att dra av 60 procent av arbetsersättningarna samt 30 procent av lönerna. Höjningen av självrisken gäller fastän man avstår från oljeuppvärmning.
PRH inför nya avgifter
Patent- och registerstyrelsen (PRH) kan från och med början av 2025 införa nya avgifter för företag som inte har lämnat in bokslutet i tid eller inte rättar brister och fel i handelsregisteruppgifterna.
Den nya förseningsavgiften för bokslut gäller bokslut för räkenskapsperioder som avslutas i december 2024 och därefter. I praktiken börjar avgifterna införas från hösten 2025.
PRH inför förseningsavgiften för bokslut om ett aktiebolag, andelslag, europabolag eller europeisk andelslag inte lämnar in bokslutet till handelsregistret inom åtta månader efter räkenskapsperiodens slut.
Storleken på sanktionsavgiften beror på hur länge förseningen varar:
- 150 euro, om bokslutet lämnas in högst 2 månader för sent
- 300 euro, om bokslutet lämnas in 2–4 månader för sent
- 600 euro, om bokslutet lämnas in mer än 4 månader för sent eller om bokslutet inte lämnas in alls.
Avgiften är dubbelt så hög om företagsformen är ett publikt aktiebolag eller europabolag. PRH inför också dubbla avgifter om bokslutet inte lämnas in i tid för två eller flera på varandra följande räkenskapsperioder.
Från och med 2025 kan PRH också införa en avgift för företag som trots uppmaning inte rättar brister eller fel i handelsregisteruppgifterna. Denna försummelseavgift gäller alla företagsformer.
PRH kan införa avgiften på 300 euro till exempel om adress, beslutsfattande styrelse eller förmånstagare saknas, om det finns fel i registeruppgifterna (till exempel om revisorn inte är godkänd) eller om en ansvarig person eller revisor är belagd med näringsförbud. Försummelseavgiften är dubbelt så hög om företagsformen är ett publikt aktiebolag eller europabolag.
Utökade möjligheter att ingå lokala avtal
Den 19 december 2024 stadfäste republikens president lagändringar som utökar möjligheterna att ingå lokala avtal. Ändringarna träder i kraft den 1 januari 2025.
I och med reformen är lokala avtal möjliga i alla företag oberoende av om företaget hör till en arbetsgivarorganisation eller om det finns en förtroendeman vid företaget eller ej.
I nuläget är det möjligt att avvika från flera bestämmelser i arbetslagstiftningen genom ett kollektivavtal mellan nationella arbetsgivar- och arbetstagarföreningar. Från och med årsskiftet gäller motsvarande möjlighet även företagsspecifika kollektivavtal. Även en medlemsförening i en riksomfattande arbetstagarförening kommer att kunna vara en avtalspart som företräder arbetstagarsidan.
Utländsk arbetskraft
Hittills har man varit tvungen att anmäla anställning av en utländsk arbetstagare till TE-byrån. Från och med den 1.1.2025 görs denna anmälan till Migrationsverket.
Anmälan ska göras främst elektroniskt och ska innehålla information om den anställda arbetstagaren, anställningens varaktighet, lön och tillämpligt kollektivavtal.
En person som kommer till Finland med ett uppehållstillstånd måste i fortsättningen få en lön på minst 1 600 euro per månad för arbete som utförs i Finland.
Byggande
Den nya bygglagen träder i kraft den 1.1.2025. Riksdagen har gjort ändringar i lagen som godkändes under den senaste regeringsperioden, som gäller förutsättningar för rivningstillstånd och underlättar ändringar av byggnadens användningsändamål.
En av ändringarna var att en byggnad som är mindre än 30 kvadratmeter (annan än bostadsbyggnad) inte längre kräver bygglov. I fortsättningen finns det inte heller två separata tillstånd, utan bygglovet och åtgärdstillståndet kombineras till ett enda bygglov.
Enligt bygglagen kan en byggnad i fortsättningen rivas främja om den finns på ett område där byggnaderna har förlorat största delen av sitt värde. Villkoret är också att rivningen leder till “betydande återanvändning eller återvinning av material”. I sådana fall tillämpas inte bestämmelsen om att rivningen inte får orsaka skada för planläggningen, genomförandet av planen eller annan markanvändning.
Vissa delar av bygglagen håller också på att ändras med ett “bygglagens reparationspaket”, som har varit under behandling i riksdagen sedan september. Det saknas ännu information om hur lagen kommer att ändras och när ändringarna träder i kraft.
Företagarna i Finland anser att ändringarna i bygglagen är nödvändiga.
– De minskar den administrativa bördan och byråkratin samt klargör överklaganderätten. Lagen bekämpar klimatförändringen, främjar cirkulär ekonomi, underlättar byggandet och stöder digitaliseringen av den byggda miljön, säger Tiina Toivonen, chef för lagstiftningsfrågor vid Företagarna i Finland.
Enligt Toivonen innehåller reparationspaketet flera viktiga förbättringar som ökar förutsägbarheten för investeringsprojekt och som kan påskynda investeringar. Dessa inkluderar till exempel begränsning av omfattningen av de uppgifter som krävs i samband med bygglov och en tre månaders behandlingstid för bygglov. Om behandlingstiden överskrids kan företaget få lättnader i sina tillståndsavgifter.
– Det är viktigt att påskynda processen för investeringslov. För effektiviseringens skull är det nödvändigt att behandlingstiderna för tillstånden regleras i lag. Den allmänna bestämmelsen om behandlingstider i förvaltningslagen är enligt erfarenheterna inte tillräcklig. Genom att reglera tidsfristerna skulle tidtabellerna för investeringsloven behandlas likvärdigt oberoende av region, fortsätter Toivonen.
Hon tror att de planerade projekten och investeringarna i kommunerna gynnar hela regionens ekonomi.
– Genom investeringarna skapas arbetsplatser och skatteintäkter i kommunerna som i sin tur skapar välfärd i hela området. Om planläggningen och tillståndsförfarandena drar ut på tiden kan investeringen helt utebli. Vi har erfarenhet av detta i Finland. Därför gynnar en snabb och lagstadgad behandlingstid slutligen även kommunernas ekonomi, även om den nya lagstiftningen sannolikt kommer att kräva ökade tjänstemannaresurser.
I reparationspaketet föreslås bland annat begränsning av överklaganderätten, avskaffande av utvidgningen av överklaganderätten i bygglagen, återställande av NTM-centralens överklaganderätt enligt markanvändnings- och bygglagen och avskaffande av Museiverkets överklaganderätt.
– Syftet med lagförslaget är att underlätta och påskynda bland annat småhusprojekt. Dessutom anser vi att förslaget sannolikt har positiva effekter även på byggandet som är relaterat till företagsverksamhet. Därför är lagförslaget motiverat och värt att stödja, fortsätter Toivonen.
Beskattning
Från och med skatteåret 2025 träder skattekorten i kraft omedelbart i början av året den 1.1. Även inkomstgränsen i skattekorten har beräknats för hela året, det vill säga 12 månader. Tidigare trädde skattekorten i kraft i början av februari.
Dessutom kan förskottsuppbördspliktiga inkomster över 7 000 euro, såsom hyresinkomster, antingen inkluderas i skattekortets förskottsinnehållningsprocent eller betalas som förskottsskatt. Den skattskyldiges val förblir i kraft för kommande år, om det inte ändras.
Strängare regler för förseningsavgifter i deklaration av skatter på eget initiativ
En förseningsavgift påförs, om skattedeklarationen för anmälan på eget initiativ lämnas in efter den utsatta tiden. Förseningsavgiften påförs även när den skattskyldige har anmält för mycket mervärdesskatt som berättigar till återbetalning. För närvarande påförs förseningsavgiften på den skatt som ska betalas.
Arbetsgivarbetalda flyttkostnader blir skattefria
Från och med den 1.1.2025 är kostnader för flytt på grund av arbetsplatsens läge helt skattefria inkomster när arbetsgivaren betalar flyttkostnaderna. Tidigare har hälften av de flytt- och resekostnader som arbetsgivaren betalat varit skattefria.
Beskattningen av arrendeinkomster av jordbruksmark och skogsmark ändras
Från och med 2025 beskattas arrendeinkomster av jordbruksmark och skogsmark inte längre som jordbruksinkomst utan som personlig kapitalinkomst. För aktiebolag beskattas arrendeinkomster av jordbruksmark och skogsmark som näringsinkomst.
Ändringen gäller inte hyres- och arrendeinkomster från byggnader, konstruktioner och deras byggplatser som tillhör en gård, utan dessa hyresinkomster beskattas fortfarande som jordbruksinkomst.
Sjukdagpenning och rehabiliteringspenning
År 2024 har sjukdagpenning och rehabiliteringspenning beräknats enligt följande principer: sjukdagpenningens belopp är 70 procent av en trehundradedel av årsinkomsten om årsinkomsten är högst 35 769 euro. Av den överstigande delen är sjukdagpenningens belopp 20 procent av trehundradedelen av årsinkomsten.
Beräkningsformeln för sjukdagpenning och rehabiliteringspenning ändras så att den övre årsinkomstgränsen för 2025 blir 28 241 euro. Nästa år kan man få stöd enligt ersättningsnivån på 70 procent om man har inkomster som uppgår till högst det här beloppet. Samtidigt sjunker ersättningsnivån från 20 procent till 15 procent för de inkomster som överstiger inkomstgränsen, vilket innebär att man i fråga om dessa inkomster i dagpenningen inkluderar endast 15 procent av trehundradedelen av inkomsten. Den övre årsinkomstgränsen justeras årligen med lönekoefficienten.
Ändringarna i beräkningsformeln påverkar också den partiella sjukdagpenningen, eftersom dess belopp är hälften av sjukdagpenningens belopp.
Ändringarna påverkar inte beloppet av sjukdagpenning och rehabiliteringspenning för personer vars årsinkomst är högst 28 241 euro eller som får dagpenning till minimibeloppet. Dagpenningarna minskar alltså för personer som tjänar cirka 2 400 euro per månad eller mer.
Ändringarna minskar också beloppet av dagpenningar som betalas till arbetsgivarkunder när arbetstagarens årsinkomst är högre än 28 241 euro. Sjukdagpenning, rehabiliteringspenning och partiell sjukdagpenning kan betalas till arbetsgivaren om arbetsgivaren betalar lön under arbetstagarens frånvaro.
Den nya beräkningsformeln används om rätten till sjukdagpenning, partiell sjukdagpenning eller rehabiliteringspenning börjar den 1.1.2025 eller senare. Om rätten till dagpenning börjar före den 1.1.2025 påverkar lagändringen inte dagpenningens belopp.
Allmännt bostadsbidrag beviljas inte för ägarbostäder år 2025
Allmänt bostadsbidrag beviljas inte längre från och med den 1.1.2025 för boendeutgifter för ägarbostäder, såsom vederlag, underhållsutgifter för egnahemshus eller räntor på bostadslån. December 2024 är den sista månaden för vilket allmänt bostadsbidrag kan beviljas för ägarbostäder.
Dessutom återinförs förmögenhetsprövning i samband med det allmänna bostadsbidraget. Detta innebär att en del av hushållets förmögenhet påverkar bidragsbeloppet från och med den 1.1.2025.
Förmögenhetsgränsen för bostadsbidrag kommer att vara 10 000 euro för ett hushåll med en vuxen och 20 000 euro för ett hushåll med två eller flera vuxna. Av de tillgångar som överskrider gränsen inverkar 20 procent på bostadsbidraget.
Om hushållets sammanlagda förmögenhet uppgår till 50 000 euro eller mer betalas inget bostadsbidrag ut.
När det gäller depositioner görs ett avdrag på 2 000 euro för disponibla medel. Avdraget är personligt och görs separat för varje medlem i hushållet och påverkar inte det allmänna bostadsbidraget.
Skulderna dras dock först av från tillgångarna.
Det allmänna bostadsbidraget påverkas av följande slag av egendom:
- fastigheter med undantag för fritidsbostäder i eget bruk
- bostadsaktier
- depositioner
- näringsverksamhetens och jordbrukets tillgångar samt andelar av sammanslutningars tillgångar
- skogsegendom
- obligationer, masskuldebrev och annan motsvarande förmögenhet
- offentligt noterade aktier och andelar i placeringsfonder
- försäkringsplaceringar.
Som förmögenhet beaktas inte till exempel andelar i oskiftade dödsbon eller insättningar på ASP-konton.
Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om medlemsförmåner och fördelar här!