Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Företagardagen firas idag –  Om du har viljan, incitamenten och förmågan att få ditt företag att växa, så kan det växa

I dag är det dags för den 27:e upplagan av den nationella Företagardagen.

Den 5 september är det traditionella datumet för den nationella Företagardagen. Syftet med dagen är att lyfta fram företagandets betydelse i det finländska samhället och att tända företagargnistan hos unga människor.

Företagardagen har under årens lopp vuxit till en mångsidig nationell dag som firas runt om i landet med evenemang som ordnas av kommuner, företagare, organisationer och läroanstalter. Den drivande kraften bakom dagen är Stiftelsen Företagardagen, som representerar näringslivets organisationer och aktörer. Företagarrådet Riitta Antinmäki är ordförande för stiftelsen och den drivande kraften bakom Företagardagen. 

Årets tema är ”Jag drömmer, jag försöker, jag lyckas”, eftersom entreprenörskap handlar om djärva drömmar, uthållighet, att skapa något nytt, att hjälpa andra samt att skapa och lyckas med arbete och jobb.

Petri Salminen, ordförande för Företagarna i Finland, påminner oss om företagens betydelse för att skapa tillväxt

– Finland kämpar med en alltför långsam tillväxt. Vi vill påminna om att tillväxt till stor del skapas av företagare, anställda och entreprenörer. Om en företagare har viljan, incitamenten och förmågan att få sitt företag att växa, så kan det växa. Därför bör företagare uppmuntras och värdesättas, säger Salminen.

Företagarna i Finland publicerade i dag resultaten av en färsk Företagargallup, enligt vilken endast 31 % av små och medelstora företag anser att företagare värdesätts i Finland.

– Tyvärr är det få företagare som upplever att företagare värdesätts i Finland. Vi har alla fortfarande mycket arbete kvar att göra. Detta är viktigt att lyfta fram idag påFföretagardagen, säger Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland, i en kommentar till resultatet.

De senaste åren har inte varit lätta för företagarna. Räntekrisen, Rysslands krig i Ukraina, inflationen och ekonomiska svårigheter har satt sina spår. Därför har många företagare hamnat i kläm och till och med tvingats lägga ner. Samtidigt finns det dock också framgångsrika företag.

– När ekonomin går dåligt går det ofta dåligt även för företagarna, men det finns alltid framgångsrika företagare även i de svåraste tiderna. Ekonomin visar nu tecken på att förbättras. Det bådar gott även för många entreprenörer. Nu är det dags att förnya och investera, säger vd Salminen.

Idag är det dags för den 27:e upplagan av den nationella Företagardagen.