Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Företagargallup – Knappt en tredjedel av företagarna känner sig uppskattade

Endast en knapp tredjedel av företagarna upplever att företagarna värdesätts i Finland, enligt en färsk Gallupundersökning som publicerades på Företagardagen.

– Tyvärr är det få företagare som upplever att företagare värdesätts i Finland. Vi har alla fortfarande mycket arbete kvar att göra. Det är viktigt att lyfta fram detta i dag på företagardagen, säger Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland.

I dag, den 5 september, firas Företagarens dag. Enligt den nyligen publicerade Företagargallupen anser endast 31 % av små och medelstora företag att företagare värdesätts i Finland.

– Det är viktigt att komma ihåg att Finland växer och frodas när vi har företagare som vågar ta risker, investera och anställa. Det är också mycket värdefullt att sysselsätta sig själv som företagare eller att skaffa sig extra inkomster genom företagande vid sidan av lönearbetet, fortsätter Pentikäinen.

Mellan den 14 och 26 augusti svarade 1 112 representanter för mikroföretag och små och medelstora företag på Företagargallupen. Av de svarande var 45 % enskilda egenföretagare.  

En sund tillväxt kommer från den privata sektorn

De som svarade på Företagargallupen anser att tillväxtföretagare värderas högst i Finland (46 % av de svarande) och att ensamföretagare värderas lägst (25 %). 

Enligt Pentikäinen kommer en sund tillväxt i Finlands ekonomi från tillväxten i den privata sektorn. 

– Vi måste därför uppmuntra företagare och ägare att utveckla sina företag och även skapa bättre möjligheter och förutsättningar för dem att göra det, bland annat genom finansiering.

Företagare som sysselsätter fler än tio personer och är över 60 år känner sig mer uppskattade än andra företagare. 38 % av de som sysselsätter fler än tio personer känner att företagare värderas högt. Av företagare över 60 år anser 39 % detta.

Manliga företagare är klart mer benägna än kvinnliga företagare att känna att företagare värdesätts. 35 % av de manliga företagarna och 25 % av de kvinnliga företagarna anser detta.

God grund men alltför betungande reglering

Enligt Pentikäinen har Finland en god grund för företagande. 

– Finland är en fri och stabil rättsstat som är medlem i Europeiska unionen, vilket ger oss tillgång till världsmarknaden.

– Samtidigt måste det sägas att vi har en alltför tung regelbörda och att det under årens lopp har lagts orimliga krav på i synnerhet arbetsgivarens och företagarens axlar. Det är därför som många företagare i slutändan bara anställer sig själva. Vi behöver en förändring här. Vi måste göra det lättare att anställa människor och lätta på den administrativa bördan för företagare, säger Pentikäinen.