18.7.2024 22:52
Nyhet

Företagarnas sommarsemester något längre – “Ingen kan klara sig utan vila”

Små och medelstora företag har något mer semester i år än förra året, enligt en färsk gallup som Företagarna i Finland beställt.

I år har 28 % av företagarna en sommarsemester på en vecka eller mindre. Förra året kunde 32 % göra det.  

Av respondenterna meddelar 12 % att det inte alls kommer att vara lediga i sommar medan 14 % inte tog någon sommarsemester alls förra året. 

– Det är bra att allt fler företagare känner att de kan ta ut semester. Andelen har ökat sedan förra året och är nu den högsta under det här decenniet. Det är en positiv utveckling, säger Mikael Pentikäinen, vd för Företagarna i Finland.

Ungefär hälften, 47 %, av företagarna har en semester på två veckor. För ett år sedan var motsvarande siffra 52%.

Endast 29 % av företagarna kan vara lediga i minst fyra veckor eller mer. Andelen har ökat med tre procent jämfört med förra året.

Uppgifterna framgår ur en undersökning gjord av Verian för Företagarna i Finland. Enkäten besvarades av 1080 företagare. Av respondenterna var 45 % egenföretagare. Felmarginalen är 3,1 procentenheter åt bägge hållen. Svaren samlades in mellan den 3 och 12 juni i år.

Svårt för många att ta ledigt under sommarsäsongen

Det är byggbranschen som har den högsta andelen företagare utan sommarsemester. Av respondenterna meddelar 18 % att det inte alls kommer att vara lediga i sommar. För många inom byggbranschen är sommaren helt avgörande för företagets framgång.

Också inom restaurang- och turismbranscherna har företagarna svårt att ha sommarsemester. Många kämpar med personalbrist och företagarna är tvungna att själva överlappa bortfallet. På sommaren då det finns sommargäster kan de inte välja att hålla stängt på grund av bristen på vikarier.

På längre sikt är det däremot viktigt att även dessa företagare kan ha semester under året. Grundtanken med semester är att få tid att koppla av, samla kraft och energi för att kunna fortsätta prestera på en hög nivå över tid.

– Även om sommaren är den viktigaste säsongen inom många branscher kan ingen överleva utan vila. Att ha semester är också viktigt för affärsutvecklingen, eftersom den ger utrymme för nytänkande och kan ge idéer att utveckla företaget, säger Pentikäinen.

Det är framför allt de minsta företagarna som har få semesterdagar

Möjligheten att kunna ta ut semester hänger också ihop med hur stort företag man har. I företag med över 10 anställda är semestrarna längst. Svårast är det för personer som driver mikroföretag och egenföretagare att vara lediga.

– För många företagare är en längre semester under sommaren en ouppnåelig dröm. För att en sommarsemester ska vara möjligt måste faktureringen vara tillräcklig utanför semesterperioden. Företagaren måste ofta också hitta ersättare till sommaren och kunna betala dem, konstaterar Pentikäinen.

Allt fler företagare upplever att de har tillräcklig möjlighet till semester. Av respondenterna anser 54 % att de har tillräckligt med semester. Motsvarande siffra för ett år sedan var 47 %.

De som är mest nöjda med att semestern är tillräcklig är företagare inom specialisttjänster (68%) och företagare som är 60 år eller äldre (63%). Situationen är svårast för mikroföretagare som är arbetsgivare.

Du kan läsa mera om resultaten i företagargallupen på finska här.

Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om nyttan och fördelarna med medlemskapet här!