Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.9.2024 10:25
Nyhet

Ha en bra Företagardag!

Den 5 september firas Företagardagen – en dag som varje företagare har förtjänat!  

Det är samma med företagande som med marknadsföring: alla verkar ha en bestämd bild av företagande, eller åtminstone av en företagare. Företagarna borde göra si eller så, de borde göra det ena eller det andra. Företagarna är antingen lyxlirare eller utbrända arbetsmyror, vars liv inte innehåller något annat än arbete. Som tur är stämmer det här inte, utan den sanna bilden av en företagare finns någonstans däremellan.  

Det är få människor som stannar upp och funderar över vad företagande egentligen innebär. För att starta ett företag måste man ha en bra idé, en god förståelse för ekonomiska realiteter och framför allt vara beredd att arbeta hårt, ha mod och uthållighet samt tro på att lyckas.

Företagaren måste vara beredd på att tåla osäkerhet och acceptera det faktum att pengarna kanske inte räcker till lön varje månad, åtminstone inte i början av företagarkarriären. När det sen blir möjligt att ta ut lön från företaget motsvarar den sällan en företagsledares lön – åtmistone i början.

Enligt en färsk undersökning har en företagare trots allt möjlighet att tjäna mer än en anställd. Detta är sällan företagarens huvudmål: självständigheten, makten och ansvaret samt möjligheten till flexibla arbetstider väger ofta mycket tyngre än lönen.

Det finns mer än 300 000 företag i Finland. Av dessa är 95,5 % mikroföretag, det vill säga företag med 1-9 anställda. Av dessa är ungefär 70 % egenföretagare, alltså personer som sysselsätter sig själva. De har alla tagit risken och gett sig in i en värld av osäkerhet, som påverkas av allt från momshöjningar till kriget i Ukraina.  

När man funderar på saken en längre stund, så inser man att det är fel att kräva att en företagare ska anställa personal och växa om hen inte har kapacitet eller ens vilja att göra det. Många egenföretagare har valt att bli företagare för att själva få bestämma vad de gör och värna om de värderingar som är viktiga för dem. Företagarna hittar oftast likasinnade via olika nätverk. Att nätverka är livsviktigt och jag rekommenderar alla företagare att gå med i ett nätverk.  

Och vi som är företagarnas kunder, låt oss komma ihåg att senast på inkommande Lokala lördag stödja den lokala företagaren, så att hen har möjlighet att fortsätta sin verksamhet på en plats som passar oss.  

Företagare, tack för att ni finns!

Maija Aarnio  
Regiondirektör, Kust-Österbottens Företagare