YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Momsen på många produkter och tjänster höjs – “Framöver kommer Finland att vara en av EU:s hårdaste beskattare både när det gäller konsumtion och arbete”
Många varor och tjänster blir dyrare i början av nästa år om regeringens förslag om en höjning av reducerade momssatser godkänns.
Petteri Orpos regering regeringen lämnade sitt förslag till riksdagen på torsdagen. Om förslaget godkänns kommer momsen på många produkter och tjänster att höjas från 10 procent till 14 procent.
Det handlar till exempel om läkemedel, böcker, kultur- och underhållningsevenemang och motionstjänster. Däremot skulle tidningar och tidskrifter fortfarande omfattas av den reducerade momssatsen på 10 procent. Momsen på hygienprodukter, det vill säga mens- och inkontinensskydd samt barnblöjor, skulle sänkas från 25,5 procent till 14 procent.
Finland på topplats i Europa
– De nu föreslagna ändringarna av de reducerade satserna, tillsammans med höjningen av den allmänna momssatsen som trädde i kraft i början av september, innebär att både den allmänna momssatsen (25,5 %) och den reducerade momssatsen (14 %) kommer att hamna på medaljplatser när man jämför EU:s momssatser, säger Jukka-Pekka Hellman, skatteexpert vid Företagarna i Finland.
Det finns för tillfället inte något som tyder på att skärpningen av den indirekta beskattningen skulle kompenseras av en betydande lättnad gällande beskattning av arbete.
– Även om en skärpning av den indirekta beskattningen i princip är mindre skadlig för sysselsättning och tillväxt än en hög beskattningen av arbete och företagande, kommer Finland framöver att vara en av EU:s hårdaste beskattare, fortsätter Hellman.
Enligt Hellman kan höjningen av de reducerade satserna påverka särskilt ensamföretagare och småföretag negativt. Deras beskattning skärps nästa år på grund av avskaffandet av momslättnaden för mindre företag, även om höjningen av gränsen för ringa verksamhet delvis kompenserar för detta.
– I den mån sänkningen av momsen på mensskydd, inkontinensskydd och barnblöjor överförs till priserna, kan de föreslagna ändringarna ha en viss jämställdhetseffekt, säger Hellman.
Så här instruerar skattemyndigheten
Enligt ett meddelande från Skatteförvaltningen bestäms momssatsen utifrån om varan har levererats till kunden eller tjänsten har utförts före eller efter den 1 januari 2025. Om en förskottsbetalning för försäljning av varan eller tjänsten har mottagits före ändringen av momssatsen, bestäms momssatsen för förskottsbetalningen enligt momssatsen för 2024.
– Om man till exempel bokar och betalar en biljett till en konsert 2025 i december, tas fortfarande 10 procents moms ut på biljetten. Om betalningen sker först i januari är momsen 14 procent, säger Mika Jokinen, ledande expert vid Skatteförvaltningen, i ett meddelande.
Samma regel gäller även för tjänster: momssatsen beror på när tjänsten utförs, inte till exempel på när avtalet ingås eller fakturan betalas.
– Om en förening till exempel gör en bussresa i Finland i december som faktureras i januari, anses tjänsten ha utförts under 2024 och en momssats på 10 procent tillämpas på resan, förklarar Jokinen.
För löpande tjänster, till exempel gymmedlemskap som betalas månadsvis, påverkar ändringen så att en momssats på 14 procent tas ut på medlemsavgiften från och med januari. Om medlemsavgifterna betalas i förskott i december är momssatsen 10 procent.
Exempel på regeringens föreslagna momssatser
14 % (nu 10 %)
- böcker
- läkemedel
- idrottstjänster
- persontransporter
- inträdesavgifter till kultur-, nöjes- och sportevenemang
- inkvarteringstjänster
14 % (nu 25,5 %)
- mens- och inkontinensskydd
- barnblöjor
10 % (nu 10 %)
- tidningar och tidskrifter
Är du redan medlem i Företagarna i Finland? Läs mer om medlemskapets förmåner och fördelar här!