YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.10.2024 16:57
Nyhet

Petri Salminen fortsätter som ordförande för Företagarna i Finland – Jag hoppas att antalet chocker minskar

Petri Salminen valdes på fredagen till ordförande för Företagarna i Finland för en tredje mandatperiod. Till nya vice ordförande valdes Jussi Pirhonen och Stina Siikonen. Mari Laaksonen och Janne Vuorinen fick fortsatt förtroende att leda fullmäktigearbetet.

Företagarna i Finlands förbundsmöte, som hölls i Seinäjoki, valde på fredagen ledningen för de kommande två åren. Alla valda mandatperioder varar i två år och börjar omedelbart.

Petri Salminen, som har lett organisationen de senaste fyra åren, fortsätter som ordförande för Företagarna i Finland. Han hade ingen motkandidat vid förbundsmötet.

Salminen, som kommer från Mellersta Finland, driver företaget Salminen & Tikka Oy, som erbjuder tjänster för försäljnings- och ledarskapsutveckling och delägare i familjeföretaget AJ-Tools Oy som verkar inom verkstadsindustrin. Han är också ordförande för SMEunited, den europeiska paraplyorganisationen för små och medelstora företag.

– Jag har gett allt hittills och jag kommer också att ge allt de kommande två åren, nu med fyra års erfarenhet i bagaget, sade en glad Salminen direkt efter valet.

Han hoppas kunna slutföra de pågående organisationsreformerna under de kommande två åren.

– Under mina två mandatperioder som ordförande har vi satt saker i rörelse och uppnått resultat. Under nästa period kommer de att genomföras, intygar Salminen.

Varje vecka ger mer erfarenhet

Enligt Salminen har de senaste fyra åren erbjudit företagen mer eller mindre kontinuerliga chocker som har försvårat verksamheten.

– Jag hoppas att antalet chocker minskar och att Företagarna i Finland som organisation kan fokusera på att på allvar börja stöda byggandet av företagens tillväxt. Under de senaste åren har det handlat mycket om att hjälpa företagen att överleva, säger Salminen.

I organisationens påverkansarbete ser Salminen styrkan i lärdomarna från de två tidigare mandatperioderna.

– Jag känner och förstår människorna och deras sätt att arbeta bättre än när jag började som ordförande. Varje år och vecka ger mer erfarenhet av människorna som fattar beslut i organisationen och samhället. Å andra sidan vet de människor jag i huvudsak arbetar med också bättre hur jag tänker och agerar. Det underlättar att uppnå resultat, sammanfattar Salminen.

Regeringen har ett mycket bra program som måste genomföras

Salminens mål är att göra Företagarna i Finland till en ännu mer attraktiv plattform för företagare. Han är dock också beredd på att världens kriser återigen påverkar verksamhetsmiljön.

– Det finns många potentiella kriser i världen, till exempel i Mellanöstern. USA:s presidentval spelar också en viktig roll. Europa har ett betydande konkurrenskraftsproblem som måste lösas. I Finland finns dessutom problemet med överreglering, säger Salminen

En av de största utmaningarna är Finlands dåliga ekonomi. Salminen tror att lösningen är en bättre förståelse för företagens verksamhetsförutsättningar.

Petteri Orpos regering har ett mycket bra program som måste genomföras. Det handlar om att öka flexibiliteten på arbetsmarknaden, förbättra företagens möjligheter samt öka och frigöra konkurrensen. Alla dessa är bra åtgärder som måste genomföras, påpekar Salminen.

Jussi Pirhonen och Stina Siikonen valdes till nya vice ordförande

Företagarna i Finland fick två nya vice ordförande vid förbundsmötet. Valda blev Jussi Pirhonen från Satakunta och Stina Siikonen från Egentliga Finland. Janne Lintukorpi från Tavastland och Anne Niemi från Södra Österbotten kandiderade.

De tidigare vice ordförandena Jyrki Hakkarainen och Jenni Parpala ställde inte upp för omval.

Mari Laaksonen och Janne Vuorinen fick fortsatt förtroende

Förbundsmötet gav sittande fullmäktiges ordförande Mari Laaksonen från Helsingfors och sittande viceordförande Janne Vuorinen från Birkaland fortsatt förtroende att leda fullmäktigearbetet även under de kommande två åren.

Förbundsmötet: Starka tillväxtåtgärder behövs

Företagarna i Finlands förbundsmöte tog också ställning till regeringens tillväxtåtgärder. Enligt förbundsmötets uttalande skapas Finlands tillväxt i företagen, och därför behövs starka tillväxtåtgärder i Finland som hjälper och uppmuntrar finska små och medelstora företag att växa samt företagare att göra tillväxtfrämjande investeringar.

  • Alla arbetsmarknadsreformer som avtalats i regeringsprogrammet måste genomföras målmedvetet och utan kompromisser.
  • Företagarna föreslår att marknaderna öppnas för större konkurrens enligt regeringsprogrammet genom att begränsa offentlig affärsverksamhet, särskilt inhouse-bolag.
  • Företagarna föreslår att regeringen avskaffar regler enligt sitt program, påskyndar planering och beviljande av tillstånd samt främjar avskaffande och reformering av regler på EU-nivå för att förbättra den inre marknadens funktion.
  • Företagarna föreslår att skatteincitament som stöder forsknings-, utvecklings- och innovationsverksamhet riktas även till små och medelstora företag, där de mest produktivitetsökande innovationerna bevisligen uppstår.

Läs förbundsmötets ställningstagande i sin helhet på finska här.